Zapotrzebowanie na węglowodany u osób starszych | 55-75% energii, w tym > 10% z cukrów prostych 130 g/dzień |
Wyróżniamy 2 rodzaje cukrów:
- węglowodany (cukry) proste
- węglowodany (cukry) złożone
Cukry łatwo przyswajalne – z mniejszą zawartością błonnika pokarmowego | Cukry trudno przyswajalne – z większą zawartością błonnika pokarmowego |
Jasne pieczywo Jasny makaron Ryż biały Słodycze Cukier Owoce w słodkich zalewach Miód Mrożone dania obiadowe Ketchup Musztarda Konserwy | Pieczywo pełnoziarniste Pieczywo chrupkie Ciemny makaron Ryż brązowy Kasze: gryczana, jaglana, jęczmienna Otręby Płatki owsiane, jęczmienne, jaglane Warzywa świeże Owoce świeże Orzechy Kiełki |
Ten rodzaj węglowodanów należy ograniczać. Cukry te, szybko trawione, powodują szybki wzrost stężenia cukru we krwi i równie szybki jego spadek, dlatego po krótkim czasie zaczynamy czuć się głodni. | Ten rodzaj cukrów należy spożywać najczęściej. Energia z nich pozyskana jest rozkładana równomiernie, dzięki temu poziom cukru we krwi nie zmienia się gwałtownie i zachowujemy uczucie sytości na dłużej. |
Powyższy podział opiera się na szybkości przedostawania się danego rodzaju cukru do krwioobiegu. Cukry proste (niekorzystne) są rozkładane szybciej niż cukry złożone (korzystniejsze) i powodują gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. Zaleca się, aby dieta osób starszych opierała się w większości na produktach, które są źródłem węglowodanów złożonych (patrz tabela). Jest to bardzo ważne, ponieważ tolerancja na glukozę spada wraz z wiekiem, a spożywanie węglowodanów złożonych pozwala na utrzymywanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, ale również chroni przed zaburzeniami lipidowymi, utrzymując odpowiedni poziom cholesterolu całkowitego, „dobrego” cholesterolu HDL oraz „złego” cholesterolu LDL.
Wskazówki dietetyczne: Jak zwiększyć w jadłospisie osób starszych ilość „zdrowych” cukrów?
- Unikaj słodyczy, ciastek, deserów! Zamień słodkości na świeże i suszone owoce!
- Zamień jasne pieczywo na ciemne razowe!
- Zamiast mąki pszennej białej użyj pełnoziarnistej!
- Słodkie płatki kukurydziane, które są często reklamowane w telewizji, zamień na płatki owsiane z dodatkiem ulubionych owoców!
0 komentarzy