Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Krem z pomidorów
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Krem z pomidorów

Krem z pomidorów



Kaloryczność 1 porcji: 114 kcal

  • Białko: 4,6 g
  • Tłuszcz: 4 g
  • Węglowodany: 16 g
  • Błonnik: 1,1 g

Składniki:

  • 2 puszki pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • pieprz
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Na patelni lekko poddusić drobno pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem.
2. Do garnka dodać pomidory następnie podduszoną cebulę i czosnek, wlać ½ szklanki wody.
3. Gotować na wolnym ogniu.
4. Następnie dodać olej, sól, pieprz i bazylię.
5. Gotować przez ok. 20 minut.
6. Pod koniec gotowania dodać natkę pietruszki.
7. Zupę zblendować na gładki krem.

Autor przepisu: mgr Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje