
Krem z pomidorów
Składniki( porcji):
- pomidory w puszce
- 2
- cebula
- 1 średnia
- czosnek
- 2 ząbki
- olej rzepakowy
- 1 łyżka
- bazylia suszona
- 1 łyżeczka
- natka pietruszki
- 2 łyżki
- pieprz
- do smaku
- sól
- szczypta
- woda
- 1/2 szklanki
Sposób przygotowania:
- Na patelni lekko poddusić drobno pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem.
- Do garnka dodać pomidory następnie podduszoną cebulę i czosnek, wlać ½ szklanki wody.
- Gotować na wolnym ogniu.
- Następnie dodać olej, sól, pieprz i bazylię.
- Gotować przez ok. 20 minut.
- Pod koniec gotowania dodać natkę pietruszki.
- Zupę zblendować na gładki krem.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 114 kcal
Białko: 4.6 g
Tłuszcz: 4 g
Węglowodany: 16 g
Błonnik: 1.1 g