Krem z pomidorów

  Składniki: - 2 puszki pomidorów - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 2 łyżki natki pietruszki - pieprz, szczypta soli

 

 

Sposób przygotowania:

1. Na patelni lekko poddusić drobno pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem.
2. Do garnka dodać pomidory następnie podduszoną cebulę i czosnek, wlać ½ szklanki wody.
3. Gotować na wolnym ogniu.
4. Następnie dodać olej, sól, pieprz i bazylię.
5. Gotować przez ok. 20 minut.
6. Pod koniec gotowania dodać natkę pietruszki.
7. Zupę zblendować na gładki krem.

Kaloryczność 1 porcji: 114 kcal
Białko: 4,6 g
Tłuszcze: 4 g
Węglowodany: 16 g
Błonnik: 1,1 g

Autor przepisu: mgr Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje