Strona główna/Przepisy/Zupy/Krem z pomidorów
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Krem z pomidorów
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Krem z pomidorów 20 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Krem z pomidorów porcji

Krem z pomidorów

Składniki( porcji):

pomidory w puszce
2
cebula
1 średnia
czosnek
2 ząbki
olej rzepakowy
1 łyżka
bazylia suszona
1 łyżeczka
natka pietruszki
2 łyżki
pieprz
do smaku
sól
szczypta
woda
1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni lekko poddusić drobno pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem.
  2. Do garnka dodać pomidory następnie podduszoną cebulę i czosnek, wlać ½ szklanki wody.
  3. Gotować na wolnym ogniu.
  4. Następnie dodać olej, sól, pieprz i bazylię.
  5. Gotować przez ok. 20 minut.
  6. Pod koniec gotowania dodać natkę pietruszki.
  7. Zupę zblendować na gładki krem.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 114 kcal
Białko: 4.6 g
Tłuszcz: 4 g
Węglowodany: 16 g
Błonnik: 1.1 g