Strona główna/Przepisy/Zupy/Zupa krem z ciecierzycy

Zupa krem z ciecierzycy

Składniki(4 porcje):

ciecierzyca sucha
180 g
oliwa z oliwek
3 łyżki
cebula
1
czosnek
3 ząbki
ziemniak
1
woda
2 szklanki
jogurt naturalny
2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić na całą noc do namoczenia. Rano wymienić wodę i ugotować do miękkości.
  2. W osobnym garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
  3. Ziemniaka obrać, pokroić na małe kawałki i dodać do garnka, wymieszać. Dodać wodę, doprawić solą i pieprzem. Całość gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  4. Na koniec dodać ugotowaną ciecierzycę
  5. Zupę zmiksować na gładki krem, dodać jogurt naturalny i ponownie zmiksować.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 270 kcal
Białko: 10 g
Tłuszcz: 11 g
Węglowodany: 34 g