
Zupa krem z ciecierzycy
Składniki(4 porcje):
- ciecierzyca sucha
- 180 g
- oliwa z oliwek
- 3 łyżki
- cebula
- 1
- czosnek
- 3 ząbki
- ziemniak
- 1
- woda
- 2 szklanki
- jogurt naturalny
- 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić na całą noc do namoczenia. Rano wymienić wodę i ugotować do miękkości.
- W osobnym garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
- Ziemniaka obrać, pokroić na małe kawałki i dodać do garnka, wymieszać. Dodać wodę, doprawić solą i pieprzem. Całość gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
- Na koniec dodać ugotowaną ciecierzycę
- Zupę zmiksować na gładki krem, dodać jogurt naturalny i ponownie zmiksować.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 270 kcal
Białko: 10 g
Tłuszcz: 11 g
Węglowodany: 34 g