
Makaron z brokułem i szpinakiem
Składniki( porcji):
- makaron pełnoziarnisty penne
- 50 g
- brokuł
- 100 g
- szpinak
- 2 garście
- czosnek
- 1 ząbek
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka
- parmezan
- 2 łyżki
- słonecznik
- 1 łyżeczka
- sok z cytryny
- 1 łyżka
- skórka z cytryny
- do smaku
- sól
- szczypta
- pieprz
- szczypta
- bazylia świeża
- kilka listków
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
- Brokuł umyć, oddzielić różyczki, pokroić na mniejsze kawałki i dodać patelnię.
- Szpinak umyć pod bieżącą woda i osuszyć. Pod koniec podsmażania brokułu dodać liście szpinaku.
- Ugotowany makaron dodać do warzyw i wymieszać.
- Dodać skórkę z cytryny, parmezan oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.
- Przed podaniem posypać nasionami słonecznika (wcześniej można je uprażyć), udekorować listkami bazylii i skropić sokiem z cytryny.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 361 kcal
Białko: 16.9 g
Tłuszcz: 13.9 g
Węglowodany: 47.1 g