Strona główna/Przepisy/Dania główne/Makaron z brokułem i szpinakie...

Makaron z brokułem i szpinakiem

Składniki( porcji):

makaron pełnoziarnisty penne
50 g
brokuł
100 g
szpinak
2 garście
czosnek
1 ząbek
oliwa z oliwek
1 łyżeczka
parmezan
2 łyżki
słonecznik
1 łyżeczka
sok z cytryny
1 łyżka
skórka z cytryny
do smaku
sól
szczypta
pieprz
szczypta
bazylia świeża
kilka listków

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
  3. Brokuł umyć, oddzielić różyczki, pokroić na mniejsze kawałki i dodać patelnię.
  4. Szpinak umyć pod bieżącą woda i osuszyć. Pod koniec podsmażania brokułu dodać liście szpinaku.
  5. Ugotowany makaron dodać do warzyw i wymieszać.
  6. Dodać skórkę z cytryny, parmezan oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  7. Przed podaniem posypać nasionami słonecznika (wcześniej można je uprażyć), udekorować listkami bazylii i skropić sokiem z cytryny.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 361 kcal
Białko: 16.9 g
Tłuszcz: 13.9 g
Węglowodany: 47.1 g