Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Dzieci i młodzież/Młodzież/Produkty zbożowe – co wybierać...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Produkty zbożowe – co wybierać, czego unikać?

Produkty zbożowe – co wybierać, czego unikać?

19 kwietnia 2017     czas czytania 2 min
Produkty zbożowe – niezbędny element prawidłowo zbilansowanej diety. Tylko jak w gąszczu produktów na sklepowych półkach wybrać te najlepsze? Najbogatsze w składniki odżywcze i najkorzystniej działające na nasz organizm?

Asortyment produktów zbożowych zdaje się powiększać niemalże każdego dnia. Jak się w tym wszystkim odnaleźć, jakie produkty wybierać w trosce o swoje zdrowie, wygląd i samopoczucie? Zasada jest prosta: wybieraj niskoprzetworzone produkty zbożowe. Im mniej przetworzony produkt, tym bogatszy w witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy. Wysoko przetworzone produkty często zawierają liczne dodatki, które nie sprzyjają zachowaniu zdrowia i szczupłej sylwetki.

Pamiętaj: produkty zbożowe stanowią istotne źródło błonnika pokarmowego. Odpowiednie spożycie błonnika pomaga w redukcji nadmiernej masy ciała i sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki. Co więcej, błonnik korzystnie wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia i wybranych chorób nowotworowych.

Wprowadź zatem do swojej codziennej diety produkty pełnoziarniste, tj. kasze gruboziarniste (np. kasza gryczana, pęczak), płatki owsiane zwykłe, ryż brązowy, makarony pełnoziarniste, mąki razowe, chleb żytni pełnoziarnisty, razowy, graham. Produkty te zawierają znacznie więcej błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, a także wielu składników mineralnych, np. magnezu, cynku, fosforu, niż ich „białe” odpowiedniki, tj. białe pieczywo, biały ryż, drobne kasze typu manna, kuskus. Stanowią również wspaniały dodatek do dań obiadowych, jak i bazę licznych zapiekanek, sałatek, placków, pasztetów, past, a nawet deserów. W kuchni tylko nasza wyobraźnia wyznacza granice!

Do potraw przygotowywanych w domu, zamiast powszechnie stosowanych mąk pszennych, staraj się wykorzystywać mąki razowe oraz – jako dodatek – otręby zbożowe (np. owsiane, żytnie). Wybieraj zwykłe, bez dodatków.

 

Pamiętaj: czytaj etykiety. Często zakupione w sklepie musli zawierają dodatek cukru i tłuszczu. W ich składzie znaleźć można owoce kandyzowane (z dodatkiem cukru), suszone banany (często wstępnie obsmażane), kawałki czekolady. Lepiej zrobić musli samemu. Wystarczy kupić dowolne płatki zbożowe, np. owsiane zwykłe (nie błyskawiczne, ponieważ są bardziej przetworzone), żytnie, jęczmienne, dodać do nich odrobinę suszonych owoców, np. rodzynek, orzechów np. włoskich, migdałów, zmieszać i śniadanie gotowe. Na rynku dostępne są również płatki musli bez dodatków, zawierające same płatki. Zawsze czytaj etykiety – nie daj się zwieść rzekomo prozdrowotnym aspektom wysoko przetworzonej żywności.

Ciekawostka! Uważaj na barwione pieczywo. Chleb i bułeczki o kolorze miodowo-brązowym są prawdopodobnie barwione – jest to białe pieczywo wyprodukowane z oczyszczonej mąki z dodatkiem np. brązowego karmelu, czyli dodatkowej porcji cukru! Kupując pieczywo w piekarni, zapytaj o jego skład, lub sprawdź go na stronie internetowej swojej piekarni. 

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Produkty zbożowe – co wybierać, czego unikać?

To może Cię zainteresować