Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Papryka faszerowana kaszą jaglaną, pieczarkami i tofu
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Dania główne 9 Papryka faszerowana kaszą jaglaną, pieczarkami i tofu

Papryka faszerowana kaszą jaglaną, pieczarkami i tofu



Kaloryczność 1 porcji: 473 kcal

  • Białko: 18 g
  • Tłuszcz: 22,5 g
  • Węglowodany: 59 g

Składniki (4 porcje):  

  • 100 g suchej białej fasoli
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli, pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Papryki przekroić na pół. Jedną połówkę odłożyć.
  2. Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelnię wlać oliwę z oliwek i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać pokrojone w drobniejsze kawałki pieczarki oraz ser tofu. Podsmażać jeszcze przez około 8 minut, stale mieszając.
  3. Następnie dodać pokrojoną w kostkę, wcześniej odłożoną, połówkę papryki.
  4. Całość przyprawić solą, pieprzem, kurkumą, kminkiem i oregano i wymieszać z kaszą.
  5. Przygotowanym farszem wypełnić połówki papryk.

Piec w 180oC przez około 20 minut

Autor: Wiktor Łazowski

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje