Składniki (4 porcje):
- 100 g suchej białej fasoli
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli, pieprzu
Sposób przygotowania:
- Papryki przekroić na pół. Jedną połówkę odłożyć.
- Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelnię wlać oliwę z oliwek i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać pokrojone w drobniejsze kawałki pieczarki oraz ser tofu. Podsmażać jeszcze przez około 8 minut, stale mieszając.
- Następnie dodać pokrojoną w kostkę, wcześniej odłożoną, połówkę papryki.
- Całość przyprawić solą, pieprzem, kurkumą, kminkiem i oregano i wymieszać z kaszą.
- Przygotowanym farszem wypełnić połówki papryk.
Piec w 180oC przez około 20 minut
Autor: Wiktor Łazowski
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl