Papryka faszerowana kaszą jaglaną, pieczarkami i tofu

Przepis na 1 porcję Składniki:   - 2 czerwone papryki - ½ szklanki kaszy jaglanej (50 g) - 1 mała cebula - 1/3 kostki tofu (75 g) - 3 małe pieczarki - 1 łyżeczka kurkumy - ½ łyżeczki kminku - ½ łyżeczki oregano - 3 łyżeczki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Papryki przekroić na pół. Jedną połówkę odłożyć.
  2. Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelnię wlać oliwę z oliwek i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać pokrojone w drobniejsze kawałki pieczarki oraz ser tofu. Podsmażać jeszcze przez około 8 minut, stale mieszając.
  3. Następnie dodać pokrojoną w kostkę, wcześniej odłożoną, połówkę papryki.
  4. Całość przyprawić solą, pieprzem, kurkumą, kminkiem i oregano i wymieszać z kaszą.
  5. Przygotowanym farszem wypełnić połówki papryk.

Piec w 180oC przez około 20 minut

Kaloryczność 1 porcji: 473 kcal

Białko: 18 g

Tłuszcz: 22,5 g

Węglowodany: 59 g

 

 

 

Autor: Wiktor Łazowski

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

 

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje