Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Dzieci i młodzież/Młodzież/Produkty mięsne przetworzone w...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Produkty mięsne przetworzone w diecie polskiej młodzieży- najnowsze dane dotyczące pobrania azotynu sodu

Produkty mięsne przetworzone w diecie polskiej młodzieży- najnowsze dane dotyczące pobrania azotynu sodu

18 kwietnia 2025     czas czytania 2 min
Od wielu lat w diecie Polaków przetworzone produkty mięsne, a zwłaszcza wędliny są głównym źródłem azotynów. W trakcie ich produkcji dodawany jest azotyn sodu jako dodatek do żywności o numerze E 290, w celu zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz pożądanego smaku i różowej barwy gotowego produktu.

W diecie młodych Polaków wśród produktów mięsnych największy udział jako źródło azotynu sodu mają wędliny wieprzowe takie jak np. szynka (62,6%) oraz kiełbasy drobiowe w tym parówki (31,2%).

Ryc. 1. Procentowy udział produktów mięsnych w diecie młodych Polaków (w wieku 11-17 lat).

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Produkty mięsne przetworzone w diecie polskiej młodzieży- najnowsze dane dotyczące pobrania azotynu sodu

Najnowsze badania NIZP PZH-PIB wykonane w ramach monitoringu pobrania i oceny narażenia populacji na substancje dodatkowe w żywności, dotyczyły oszacowania wielkości pobrania azotynu sodu z dietą wśród polskiej młodzieży.
Analizę pobrania przeprowadzono na bazie danych z badania NIZP PZH-PIB dotyczących wielkości spożycia produktów mięsnych wśród młodzieży 11-17 lat w latach 2019-2020. Rzeczywistą zawartość azotynu sodu w produktach mięsnych przetworzonych pozyskano z danych  laboratoryjnych ze Stacji Sanitarno- Epidemiologicznych z roku 2017 i 2018.

Na podstawie uzyskanych danych stwierdzono, że u młodzieży w wieku 11-17 lat ogółem, zarówno średnie pobranie NaNO2 z dietą  (0,063 mg/kg m.c./dzień), jak i mediana (0,050 mg /kg m.c./dzień), nie przekraczało dopuszczalnych wartości dziennego pobrania i stanowiło 62,8% ADI akceptowalnego dziennego pobrania (Acceptable Daily Intake). Potencjalne ryzyko pojawia się w przypadku pobrania azotynu sodu na poziomie 95 percentyla, gdzie ADI stanowiło 195% w grupie ogółem (przy czym u chłopców 200% ADI i 186% ADI u dziewcząt).

Tabela 1, Zawartość azotynu sodu (E 250) (mg/kg m.c./dzień) w dietach badanej młodzieży wieku 11-17 lat w latach 2019-2020 oraz procent ADI


PŁEĆ
N X Me SD P 95 p (t-U-Manna-Whitneya)

Pobranie azotynu sodu (E 250) (mg/kg m.c./dzień)

chłopcy 265 0,066 0,052 0,064 0,2 >0,1
dziewczęta 262 0,059 0,046 0,063 0,186
ogółem 527 0,063 0,05 0,064 0,195  

% ADI

chłopcy 265 66,1 51,7 63,8 200 >0,1
dziewczęta 262 59,4 45,6 63,5 186
ogółem 527 62,8 49,6 63,7 195  

N – liczebność
X – średnia
Me – mediana
SD – odchylenie standardowe
P95 – 95 centyl
ADI – 0,1mg/kg m.c.

Ryzyko przekroczenia dopuszczalnych ilości pobrania azotynu sodu istnieje w przypadku osób 11-17-letnich spożywających znacząco większe niż przeciętne ilości produktów mięsnych. Biorąc pod uwagę obserwowany obecnie trend ograniczenia konsumpcji mięsa i produktów mięsnych wśród młodych osób, wydaje się, że ryzyko związane z przekroczeniem dopuszczalnych ilości pobrania NaNo2 z dietą jest niewielkie. Edukacja młodzieży w kierunku zbilansowanej i zróżnicowanej diety, przy ograniczonym spożyciu przetworów mięsnych jest pożądanym kierunkiem działań na najbliższe lata.

Podziękowania
Autorzy dziękują Głównemu Inspektorowi Sanitarnemu oraz pracownikom Państwowej Inspekcji Sanitarnej za udostepnienie danych z badań laboratoryjnych dotyczących zawartości azotynu sodu w produktach mięsnych.

 

Piśmiennictwo:

  1. Stoś, E. Rychlik, A. Woźniak, M. Ołtarzewski, B. Przygoda, E. Matczuk et al. „National Dietary Survey on the adult population”. EFSA Supporting Publications. 2024:EN-8839. 45 pp. doi: 10.2903/sp.efsa.2024.EN-8839.
  2. Stoś, B. Wojda, M. Ołtarzewski, J. Gajda-Wyrębek, M. Dmitruk, J. Postupolski „Exposure to nitrites from meat products as food additives among adolescents in Poland” Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 2024;75(4)  https://doi.org/10.32394/rpzh/202137.

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Produkty mięsne przetworzone w diecie polskiej młodzieży- najnowsze dane dotyczące pobrania azotynu sodu

To może Cię zainteresować