Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Dzieci i młodzież/Młodzież/Prawidłowe odżywianie a oceny...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Prawidłowe odżywianie a oceny w szkole

Prawidłowe odżywianie a oceny w szkole

19 kwietnia 2017     czas czytania < 1
Zastanawiasz się czasem, czy rzeczywiście to, co jesz, ma wpływ na Twoje wyniki w nauce? Tak! Kondycja Twojego organizmu przekłada się na Twoje osiągnięcia w szkole. Pożywienie zawiera  składniki odżywcze, które wpływają na Twój organizm – na pracę mózgu, umiejętność koncentracji i skupienia uwagi,  odporność, samopoczucie, siłę i wytrzymałość. Warto więc, żebyś zadbał(a) o spożywanie wartościowych posiłków.

Jakie składniki są szczególnie ważne? Zaraz się dowiesz…

  • Glukoza – potrzebna do pracy mózgu, czyli do takich funkcji, jak myślenie, zapamiętywanie, rozwiązywanie problemów. Najlepszym źródłem glukozy są tzw. węglowodany złożone zawarte w produktach zbożowych z pełnego przemiału, tj.: chleb razowy, ryż brązowy, kasze (gryczana, jęczmienna, jaglana, owsiana), makaron razowy, płatki zbożowe i otręby. Z tych produktów węglowodany złożone wchłaniają się stopniowo i przez dłuższy czas dostarczają glukozę niezbędną do prawidłowego funkcjonowania mózgu.
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 niezbędne do rozwoju i pracy mózgu. Badania naukowe wykazują, że odpowiednia ich ilość w diecie wpływa na poprawę koncentracji, procesów myślowych, minimalizuje rozdrażnienie i agresywne zachowania. Najlepszym źródłem tych kwasów są ryby (np. łosoś, makrela, dorsz, śledź, sardynka), ale dostarczają ich także orzechy i oleje roślinne (np. rzepakowy, słonecznikowy, sojowy).
  • Składniki mineralne m.in. takie, jak:
    • żelazo, które przede wszystkim transportuje tlen do wszystkich komórek ciała, przez co wpływa m.in. na proces uczenia się. Źródłem żelaza jest głównie czerwone mięso, ale także żółtka jaj oraz warzywa, m.in.: boćwina, brukselka, jarmuż, brokuł, szpinak, natka pietruszki;
    • cynk, który wpływa na prawidłowy rozwój i odporność organizmu, a co za tym idzie – siłę do zdobywania wiedzy. Jego źródła to: mięso, krewetki, produkty zbożowe z pełnego przemiału, nasiona roślin strączkowych (ciecierzyca, soczewica, fasola, groch), orzechy, sery żółte, kakao, pestki dyni.
  • Witaminy z grupy B (B1, B6, B12, kwas foliowy) wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Ich niedobór może powodować obniżoną koncentrację i problemy z pamięcią, co przekłada się na wyniki w nauce. Źródłem tych witamin są: mięso, podroby, produkty zbożowe z pełnego przemiału, nasiona roślin strączkowych, drożdże, orzechy, warzywa, owoce. Źródłem zaś kwasu foliowego są przede wszystkim: nasiona roślin strączkowych (fasola, soczewica, groch) i warzywa: sałata, szpinak, kapusta, natka pietruszki, brokuł, brukselka, szparagi, kalafior.

Poza spożywaniem pełnowartościowych posiłków, bogatych w składniki wpływające na Twoją kondycję psychiczną i fizyczną, ważną rzeczą, o której musisz pamiętać, jest regularność ich spożywania. Pomaga ona zachować prawidłową masę ciała oraz zapewnia stałą i nieprzerwaną dostawę energii do mózgu i mięśni, tak aby organizm funkcjonował prawidłowo przez cały dzień. 

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Prawidłowe odżywianie a oceny w szkole

To może Cię zainteresować