Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Dla producentów żywności/Izomery trans kwasów tłuszczow...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Izomery trans kwasów tłuszczowych w wyrobach czekoladowych. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)

Izomery trans kwasów tłuszczowych w wyrobach czekoladowych. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)

18 listopada 2024     czas czytania 4 min
Wyroby czekoladowe cieszą się dużą popularnością, zarówno wśród dzieci i młodzieży, jak i osób dorosłych. Wg danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) (1) przeciętne miesięczne spożycie wyrobów cukierniczych, w tym wyrobów czekoladopodobnych i w polewie kakaowej na mieszkańca w Polsce wyniosło 0,29 kg w 2022 r, co stanowiło znaczący wzrost w porównaniu do 2020 r. (0,26 kg/osobę/miesiąc).

Szczególne zaniepokojenie budzi wczesne wprowadzanie różnego rodzaju słodyczy do diety dziecka. Z najnowszych badań Instytutu „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka” nt. sposobu żywienia i stanu odżywienia społeczeństwa polskiego (2), przeprowadzonych w grupie 2659 dzieci w wieku od 0 do 6 lat wynika, że w diecie ponad 60% badanych dzieci w wieku do 3 lat występowały czekolady i batony czekoladowe a u ponad 38% również inne rodzaje słodyczy. Stwierdzono ponadto, że czekolady były wprowadzane do diety 50 % a batony do diety 25% niemowląt przed ukończeniem 1. roku życia.

Wyroby czekoladowe zawierają znaczne ilości tłuszczu (w niektórych asortymentach nawet do 49 g/100g produktu) oraz cukrów prostych, których obecność sprzyja rozwojowi nadwagi i otyłości. Z kolei dodatek tłuszczów roślinnych częściowo utwardzonych jest związana z obecnością w tych produktach izomerów trans kwasów tłuszczowych pochodzenia przemysłowego (ang. industrially produced Trans Fatty Acids, i-TFA).

Izomery trans kwasów tłuszczowych są czynnikiem ryzyka rozwoju wielu chorób i zaburzeń stanu zdrowia, w tym m.in. chorób sercowo-naczyniowych, insulinooporności, cukrzycy typu 2, podwyższonego ciśnienia krwi i zmiany profilu lipidowego. Duże spożycie tłuszczów trans z dietą przyczynia się również do wzrostu ryzyka rozwoju chorób neurodegeneracyjnych i nowotworowych, a u niemowląt i małych dzieci – do wzrostu ryzyka rozwoju alergii i atopowego zapalenia skóry (3, 4). W ostatnio opublikowanych badaniach (5) wykazano ponadto dodatnią korelację pomiędzy stężeniem C18:2 trans we krwi pacjentów a wskaźnikiem hospitalizacji z powodu COVID-19 i ciężkością przebiegu tej choroby.

Z tego względu światowe oraz krajowe grupy ekspertów w dziedzinie zdrowia publicznego zalecają, aby spożycie TFA było tak małe jak to jest możliwe do osiągnięcia w diecie zapewniającej właściwą wartość żywieniową. Jednocześnie należy zaznaczyć, że zmniejszenie spożycia tłuszczów trans w światowej populacji uznano za jeden z priorytetów politycznych przyjętych przez Światową Organizację Zdrowia (WHO). Zdaniem ekspertów WHO ocena nad zawartością tych związków w żywności oraz w diecie populacji stanowi jeden z kluczowych elementów szeroko prowadzonej aktywności w obszarze zdrowia publicznego.

Mając na uwadze powyższe, w ramach realizacji Narodowego Programu Zdrowia, zostały wykonane badania zawartości TFA w kolejnej grupie żywności i dokonano aktualizacji e-Bazy zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych (https://izomery.pzh.gov.pl/). Tym razem do badań zawartości tłuszczów trans wytypowano wyroby czekoladowe typu bombonierki, pralinki i czekoladki, które sklasyfikowano w następujące grupy: pianka waniliowa / śmietankowa oblana czekoladą, pianka czekoladowa oblana czekoladą, pianka / pianko-galaretka owocowa oblana czekoladą, mieszanka pralin z nadzieniem w różnych smakach, czekoladki / pralinki z orzechami i/lub wafelkami, czekoladki / pralinki z nadzieniem czekoladowym / kakaowym. Badane próbki zakupiono w losowo dobranych sklepach na terenie Warszawy. Łącznie przebadano 42 próbki wyrobów czekoladowych. Jedną próbkę stanowiły, w zależności od masy, dwa lub cztery produkty (opakowania handlowe) o tej samej nazwie tego samego producenta pochodzące z dwóch różnych partii produkcyjnych.

Na rycinie 1 przedstawiono przeciętną (mediana) zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych w gramach (g) na 100 g produktu w różnych rodzajach produktów czekoladowych. W pojedynczych próbkach zawartość TFA wahała się w zakresie od 0,002 g do 0,31 g/100 g produktu. W przeliczeniu na porcję produktu (jedna pralinka / jedna czekoladka) zawartość TFA we wszystkich przebadanych próbkach była poniżej 0,04 g. Aktualne dane nt. zawartości tłuszczów trans w g/100 g, w g/porcję i w g/cały produkt w ww. grupie wyrobów czekoladowych zamieszczono na stronie internetowej e-Bazy izomerów trans kwasów tłuszczowych w środkach spożywczych (https://izomery.pzh.gov.pl/) (7).

Rycina 1. Przeciętna zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych w gramach (g) w 100 g produktu w różnych rodzajach wyrobów czekoladowych (bombonierki, pralinki, czekoladki) przebadanych w 2023 roku wraz z porównaniem do wyników uzyskanych w 2004 roku

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Izomery trans kwasów tłuszczowych w wyrobach czekoladowych. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)

Warto zaznaczyć, że wszystkie aktualnie przebadane wyroby czekoladowe spełniały wymagania Rozporządzenia Komisji (UE) 2019/649 dot. limitowania zawartości TFA (8). Próbki zakupione do badań w 2023 r. nie zawierały w swoim składzie olejów/tłuszczów częściowo utwardzonych (podstawowe źródło i-TFA). Z porównania przeciętnej zawartości TFA w wyrobach czekoladowych przebadanych w ramach ogólnopolskich badań monitoringowych w roku 2004 i aktualnie w ramach zadania NPZ, wynika, że na przestrzeni ostatnich 20 lat nastąpił znaczący spadek zawartości tłuszczów trans w ww. produktach (ryc.1). Wskazuje to na skuteczność działań podejmowanych w zakresie obniżenia zawartości TFA w żywności oraz diecie. Warto zaznaczyć, że Polska jako jeden z pierwszych pięciu krajów na świecie została wyróżniona certyfikatem Światowej Organizacji Zdrowia za dotychczas podjęte działania na rzecz obniżenia izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności i diecie (9).

Podsumowując należy podkreślić, że w obszarze ochrony zdrowia publicznego niezwykle istotny jest regularny monitoring produktów, które mogą być źródłem TFA w codziennej diecie. Aktualne dane nt. obecności tych związków w kolejnych grupach produktów spożywczych są sukcesywnie wprowadzane do Bazy izomerów trans (e-Baza TFA). Powszechna dostępność e-Bazy (https://izomery.pzh.gov.pl/) pozwala na  bieżącą weryfikację danych nt. zawartości TFA w produktach obecnych na polskim rynku i odpowiednie układanie codziennej diety.

Piśmiennictwo:

  1. Główny Urząd Statystyczny. Budżety Gospodarstw Domowych w 2022 r., Warszawa 2023, ISSN 0208–9793
  2. Instytut „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”. Projekt badawczy pt. „Przeprowadzenie kompleksowych badań epidemiologicznych dotyczących sposobu żywienia i stanu odżywienia społeczeństwa polskiego ze szczególnym uwzględnieniem małych dzieci, wraz z identyfikacją czynników ryzyka zaburzeń odżywiania, oceną poziomu aktywności fizycznej, poziomu wiedzy żywieniowej oraz występowania nierówności w zdrowiu”. Raport końcowy za lata 2017-2020
  3. EFSA 2018: Scientific and technical assistance on trans fatty acids. doi:10.2903/sp.efsa.2018.EN-1433
  4. Pipoyan, D.; Stepanyan, S.;Stepanyan, S.; et al. The Effect of Trans Fatty Acids on Human Health: Regulation and Consumption Patterns. Foods 2021, 10, 2452.
  5. Bösch S, Westerman L, Renshaw N and Pravst I (2021) Trans Fat Free by 2023—A Building Block of the COVID-19 Response. Front. Nutr. 8:645750.
  6. Liu X, Du Z, Wang J, Wang Q, Zheng Y, Niu L, Hao C, Xue D, Zhang Y. Association between trans fatty acids and COVID-19: A multivariate Mendelian randomization study. J Med Virol. 2023 Feb;95(2):e28455.
  7. e-Baza zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w środkach spożywczych (e-Baza TFA, https://izomery.pzh.gov.pl/
  8. Rozporządzenie Komisji (UE) 2019/649 z dnia 24 kwietnia 2019 r. zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do izomerów trans kwasów tłuszczowych, innych niż izomery trans kwasów tłuszczowych naturalnie występujące w tłuszczu pochodzenia zwierzęcego
  9. WHO awards countries for progress in eliminating industrially produced trans fats for first time (https://www.who.int/news/item/29-01-2024-who-awards-countries-for-progress-in-eliminating-industrially-produced-trans-fats-for-first-time)

 

Artykuł opracowany w ramach realizacji Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021-2025; Cel Operacyjny: Profilaktyka nadwagi i otyłości; Zadanie: Prowadzenie e-Bazy izomerów trans kwasów tłuszczowych oraz jej aktualizacja na podstawie badań zawartości tych związków w żywności.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Izomery trans kwasów tłuszczowych w wyrobach czekoladowych. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)

To może Cię zainteresować