Grupa produktów | Produkty zalecane | Produkty niewskazane |
Produkty zbożowe | pieczywo razowe (ciemne), żytnie, graham, litewski, z dodatkiem otrąb i ziaren, pumpernikiel, otręby pszenne, musli, makaron razowy, ryż brązowy, kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, pęczak, płatki owsiane, kiełki pszenne | pieczywo świeże pszenne (jasne), półcukiernicze, kasze: manna, kukurydziana, ryż biały |
Mleko i produkty mleczne | mleko z małą zawartością tłuszczu do 2%, ser twarogowy chudy, ser twarogowy homogenizowany, kefir, jogurt, śmietanka do 9% | mleko tłuste, ser typu fromage, ser twarogowy tłusty, sery żółte, topione, pleśniowe |
Mięso i przetwory | cielęcina, wołowina, drób (indyk, kurczak), mięso z królika | tłuste: wieprzowina, baranina, tłusty drób: kaczka, gęś, podroby |
Tłuszcze | masło, margaryna, oleje w małych ilościach | dresingi, majonezy, smalec, słonina |
Owoce | prawie wszystkie owoce, szczególnie jabłka gotowane, brzoskwinie, grejpfruty | jabłka, pomarańcze, gruszki, ananasy, banany (jeśli sprzyjają występowaniu zaparć) |
Warzywa i ziemniaki | wszystkie warzywa, szczególnie bogate w błonnik (buraki, kapustne), ziemniaki gotowane, puree | frytki, placki ziemniaczane, strączkowe: fasola, groch, bób (jeśli sprzyjają występowaniu zaparć) |
Słodycze i desery | kompoty, galaretki, kisiele, powidła, miód w ograniczonej ilości, dżem niskosłodzony | czekolada i cukierki czekoladowe, ciastka w czekoladzie, torty, kremy cukiernicze, lody |
Przyprawy | liście laurowe, ziele angielskie, koperek, wanilia, sok z cytryny | przyprawy ostre i inne w dużych ilościach |
Zupy | warzywne, krupniki, na wywarach warzywnych, zupy mleczne, owocowe | na tłustych wywarach z kości, mięsa, drobiu, zaprawiane śmietaną |
Napoje | woda niegazowana, słaba herbata, napary ziołowe, soki warzywne i owocowe, kefiry, jogurty | napoje alkoholowe, kakao, czekolada, mocna kawa, mocna herbata |
0 komentarzy