Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Produkty spożywcze zalecane i niewskazane dla osób z zaparciami

Produkty spożywcze zalecane i niewskazane dla osób z zaparciami

9 grudnia 2016     czas czytania < 1
Tabela produktów spożywczych zalecanych i niewskazanych dla osób z zaparciami.
 

Grupa produktów

Produkty zalecane

Produkty niewskazane

Produkty zbożowe

pieczywo razowe (ciemne), żytnie, graham, litewski, z dodatkiem otrąb i ziaren, pumpernikiel, otręby pszenne, musli, makaron razowy, ryż brązowy, kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, pęczak, płatki owsiane, kiełki pszenne

pieczywo świeże pszenne (jasne), półcukiernicze, kasze: manna, kukurydziana, ryż biały

Mleko i produkty mleczne

mleko z małą zawartością tłuszczu do 2%, ser twarogowy chudy, ser twarogowy homogenizowany, kefir, jogurt, śmietanka do 9%

mleko tłuste, ser typu fromage, ser twarogowy tłusty, sery żółte, topione, pleśniowe

Mięso i przetwory

cielęcina, wołowina, drób (indyk, kurczak), mięso z królika

tłuste: wieprzowina, baranina, tłusty drób: kaczka, gęś, podroby

Tłuszcze

masło, margaryna, oleje w małych ilościach

dresingi, majonezy, smalec, słonina

Owoce

prawie wszystkie owoce, szczególnie jabłka gotowane, brzoskwinie, grejpfruty

jabłka, pomarańcze, gruszki, ananasy, banany (jeśli sprzyjają występowaniu zaparć)

Warzywa i ziemniaki

wszystkie warzywa, szczególnie bogate w błonnik (buraki, kapustne), ziemniaki gotowane, puree

frytki, placki ziemniaczane, strączkowe: fasola, groch, bób (jeśli sprzyjają występowaniu zaparć)

Słodycze i desery

kompoty, galaretki, kisiele, powidła, miód w ograniczonej ilości, dżem niskosłodzony

czekolada i cukierki czekoladowe, ciastka w czekoladzie, torty, kremy cukiernicze, lody

Przyprawy

liście laurowe, ziele angielskie, koperek, wanilia, sok z cytryny

przyprawy ostre i inne w dużych ilościach

Zupy

warzywne, krupniki, na wywarach warzywnych, zupy mleczne, owocowe

na tłustych wywarach z kości, mięsa, drobiu, zaprawiane śmietaną

Napoje

woda niegazowana, słaba herbata, napary ziołowe, soki warzywne i owocowe, kefiry, jogurty

napoje alkoholowe, kakao, czekolada, mocna kawa, mocna herbata

 

 

 

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Produkty spożywcze zalecane i niewskazane dla osób z zaparciami

To może Cię zainteresować