Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Choroba a dieta/Inne/Wsparcie żywieniowe w łuszczyc...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Wsparcie żywieniowe w łuszczycy

Wsparcie żywieniowe w łuszczycy

27 listopada 2023     czas czytania 6 min
Choć łuszczyca nie jest w pełni poznaną chorobą, aktualny stan wiedzy naukowej wskazuje, że nawyki żywieniowe mogą mieć znaczący wpływ na jej wystąpienie oraz przebieg. Choroba ta ma podłoże zapalne, dlatego prawidłowo zbilansowana dieta bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze i inne składniki o działaniu przeciwzapalnym może nie tylko zmniejszyć nasilenie zmian skórnych, ale także poprawić komfort życia osób chorych. Z tego artykułu dowiesz się, na które produkty warto zwrócić uwagę przy komponowaniu codziennego jadłospisu w łuszczycy.

Przyczyny wystąpienia zmian łuszczycowych

Łuszczyca to przewlekła, autoimmunologiczna choroba zapalna skóry. Szacuje się, że dotyczy od 0,6% do 4,8% populacji obu płci na całym świecie. W Polsce choruje na nią blisko 3% kobiet i mężczyzn. Jej występowanie jest uwarunkowane genami (polimorfizmem genu HLA-Cw6) oraz zaburzeniami o podłożu immunologicznym. Zmiany łuszczycowe mogą być małe i zlokalizowane miejscowo lub zajmować znaczną część powierzchni ciała. Duże znaczenie dla wystąpienia oraz przebiegu choroby ma styl życia, w tym nawyki żywieniowe, jak również przebyte infekcje, niektóre leki oraz czynniki psychologiczne.

Do najważniejszych czynników, które determinują wystąpienie lub nasilenie zmian skórnych należą:

otyłość, czyli wskaźnik BMI (ang. Body Mass Index) powyżej 30 kg/m2 – nadmierna masa ciała może zadziałać jako czynnik wyzwalający chorobę, a więc pojawienie się lub nasilenie już występujących zmian skórnych zwłaszcza u osób, które mają predyspozycje genetyczne do wystąpienia łuszczycy,

nadmierne spożycie alkoholu i palenie papierosów – używki tego typu mogą wpłynąć na zaostrzenie procesów zapalnych w organizmie, a w konsekwencji także pogłębienie zmian skórnych u osób chorych,

dieta uboga w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 o działaniu przeciwzapalnym (szczególnie kwas eikozapentaenowy EPA i dokozaheksaenowy DHA) – zbyt mały udział w codziennej diecie produktów bogatych w te kwasy tłuszczowe (tj. tłustych ryb, orzechów, nasion czy olejów roślinnych) może prowadzić do nasilenia procesów zapalnych,

nadmiar cukrów prostych – codzienne spożywanie cukrów prostych w ilości przekraczającej dzienne zapotrzebowanie (czyli 10% energii z diety), w tym szczególnie cukru dodanego, będzie wpływać na wywołanie bądź spotęgowanie procesów zapalnych; przykładowo, przy wartości energetycznej 2000 kcal, 10% będzie stanowiło 50 g cukrów prostych,

spożywanie glutenu przy współwystępującej celiakii lub nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten – tu warto podkreślić, że nie ma dowodów, aby dieta bezglutenowa przynosiła korzyści w łagodzeniu zmian łuszczycowych u osób bez zdiagnozowanej jakiejkolwiek formy nietolerancji glutenu.

Warto zwrócić uwagę, że łuszczycę uznaje się dziś za chorobę ogólnoustrojową, a nie tylko chorobę skóry. Osoby chorujące na łuszczycę mają większe ryzyko rozwoju m.in. miażdżycy, cukrzycy i otyłości, co związane jest z utrzymującym się przewlekłym stanem zapalnym. Działa to także w drugą stronę – osoby z zaburzeniami metabolicznymi mają większą predyspozycję do pojawienia się lub zaostrzenia łuszczycowych zmian skórnych z uwagi na produkowane czynniki zapalne (np. wpłynie na to nadprodukcja hormonu sytości – leptyny u osób z nadmiarem tkanki tłuszczowej). Ponadto u chorych na łuszczycę często jednocześnie odnotowuje się:

– zaburzenia gospodarki lipidowej, które dotyczą przede wszystkim obniżonego stężenia cholesterolu HDL, a także podwyższonego poziomu cholesterolu LDL oraz trójglicerydów; prawdopodobnie wynika to z prowadzenia niezdrowego stylu życia, który determinuje zarówno zaburzenia lipidowe, jak i wystąpienie bądź nasilenie łuszczycowych zmian skórnych,

– większą zapadalność na inne choroby autoimmunologiczne, w tym chorobę Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz celiakię – w przypadku tej ostatniej ryzyko zachorowania może być nawet 2-krotnie większe w porównaniu z osobą zdrową.

Wsparcie żywieniowe – najważniejsze zasady diety

Dieta może być skutecznym elementem terapii łuszczycy. Dlatego ważne jest, aby unikać produktów nasilających stan zapalny (np. czerwonych i tłustych mięs, wysokoprzetworzonej żywności, słodyczy i wyrobów cukierniczych). Najbardziej rekomendowanym modelem żywieniowym jest dieta śródziemnomorska, która ma najwyższy potencjał przeciwzapalny i jest polecana szczególnie pacjentom dotkniętym przewlekłymi chorobami zapalnymi i cywilizacyjnymi. Jej główne założenia opierają się na dwóch zasadach:

  • duże spożycie różnorodnych, kolorowych warzyw i owoców, tłustych ryb, owoców morza, nasion roślin strączkowych, pełnoziarnistych produktów zbożowych, oliwy z oliwek, orzechów i nasion,
  • małe spożycie pełnotłustych produktów mlecznych, masła, mięsa i przetworzonych produktów mięsnych, napojów gazowanych, słodyczy i wyrobów cukierniczych.

Użyteczny w komponowaniu codziennej diety jest Talerz Zdrowego Żywienia, którego zasady są zbieżne z zaleceniami diety śródziemnomorskiej. Ważne, aby w planowaniu całodziennego jadłospisu uwzględniać produkty bogate w antyoksydanty i inne składniki przeciwzapalne.

Produkty, które warto włączać do codziennego jadłospisu przy nasileniu zmian łuszczycowych

W łuszczycy dochodzi do nadprodukcji komórek skóry, czyli do przyspieszonej keratynizacji (inaczej rogowacenia) naskórka. Na złagodzenie tego procesu duży wpływ ma witamina A i jej prekursory (karotenoidy: betakaroten, zeaksantyna, luteina oraz likopen). Szczególnie cennym źródłem tych składników będą warzywa i owoce, zwłaszcza żółte i pomarańczowe takie jak marchew, papryka, dynia, a także czarne porzeczki i szpinak.

Na normalizację procesów związanych z rogowaceniem skóry wpływają również flawonoidy, które wykazują korzystne działanie przeciwutleniające polegające na zwalczaniu wolnych rodników w organizmie. Spośród nich szczególne znaczenie w łuszczycy mają: kwercetyna, kurkumina oraz resweratrol. Ważne zatem, aby w posiłkach uwzględniać produkty będące ich źródłem, tj. kapary, paprykę, cebulę, sok z czerwonych i czarnych winogron, morwę białą, kurkumę.

Istotne w łagodzeniu zmian zapalnych skóry są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), w szczególności omega-3 (kwas α-linolenowy, EPA i DHA) i omega-6 (kwas linolowy)Ważny jest zarówno ich udział w codziennej diecie, jak i prawidłowy stosunek między kwasami omega-3 a omega-6, który powinien wynosić 1:3 – 1:4. W nieprawidłowo skomponowanej diecie, w której przeważają przetworzone produkty o dużej zawartości tłuszczu (np. tłuste mięsa i pełnotłusty nabiał) stosunek ten może osiągać nawet 1:20! Ważne zatem, aby uwzględniać w posiłkach produkty bogate w zdrowe tłuszcze, tj. tłuste ryby morskie (np. łosoś, tuńczyk, makrela), algi, nasiona i pestki (np. siemię lniane), oliwę z oliwek czy olej z orzechów włoskich, które przyczyniają się do zmniejszenia stanu zapalnego w organizmie.

Dodatkowo, na łagodzenie stanu zapalnego w organizmie korzystnie może wpłynąć włączenie do diety imbiru, oleju rokitnikowego (ze względu na wysoką zawartość kwasu palmitynooleinowego z rodziny omega-7), oleju z ogórecznika, wiesiołka oraz oleju z pestek malin (z uwagi na wysoką zawartość kwasu γ-linolenowego GLA z rodziny omega-6).

Pacjenci z łuszczycą często mają podwyższone stężenie homocysteiny w surowicy krwi (aminokwas powstający z metioniny), co zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Może na to wpływać niedobór witaminy B12 oraz kwasu foliowego, dlatego ważne jest uzupełnianie diety w źródła tych składników. Dla folianów (w tym kwasu foliowego) będą to: ciemnozielone warzywa liściaste (np. szpinak, jarmuż, sałata), nasiona roślin strączkowych, jaja, sery dojrzewające, a dla witaminy B12: mięso, ryby, jaja, produkty mleczne. W ostatnich latach pojawiają się również informacje o istotnej zawartości witaminy B12 w produktach roślinnych takich jak rokitnik, płyn z gorczycy czarnej, oman oraz ekstrakt z perzu – wynika to z symbiozy roślin z bakteriami, które tę witaminę syntetyzują. Jednak traktowanie tych produktów jako alternatywnych źródeł witaminy B12 u osób stosujących dietę roślinną wymaga dalszych badań.

U chorych na łuszczycę obserwuje się również obniżone stężenie selenu we krwi, co może być związane z zaburzeniem procesów immunologicznych i poprzez to, z nasileniem zmian łuszczycowych. Warto więc uzupełnić codzienny jadłospis w produkty bogate w selen, tj. ryby, skorupiaki, mleko i jego przetwory, czosnek, grzyby, suche nasiona roślin strączkowych oraz orzechy brazylijskie.

Nadmierna masa ciała w przebiegu łuszczycy

Dieta o zbyt dużej podaży energii prowadzi do wzrostu masy ciała, zwiększenia objętości tkanki tłuszczowej trzewnej, a poprzez to do rozwoju ogólnoustrojowego stanu zapalnego i nasilenia objawów łuszczycy. Wzrost wartości wskaźnika masy ciała BMI wiąże się również z agresywniejszym przebiegiem choroby. Otyłość (czyli BMI powyżej 30 kg/m2) może także upośledzać działanie niektórych leków stosowanych w leczeniu łuszczycy. Podobnie niekorzystnie będzie wpływać dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe (NKT), czyli obfitująca w tłuste mięsa, masło czy pełnotłuste produkty mleczne. Nadmierne spożywanie NKT powoduje wzrost poziomu wolnych kwasów tłuszczowych w surowicy krwi, co może wywołać zaostrzenie stanu zapalnego.

W badaniach wykazano, że u pacjentów z otyłością i łuszczycą zastosowanie leczenia miejscowego wraz z wprowadzeniem diety ubogoenergetycznej, a w konsekwencji również zmniejszenie masy ciała, redukuje zmiany łuszczycowe. Oceniono to w skali nasilenia objawów łuszczycy (PASI) oraz za pomocą wskaźnika jakości życia dermatologicznego (DLQI). Ponadto zastosowanie restrykcji kalorycznej w diecie skutkuje obniżeniem poziomu reaktywnych form tlenu (RFT), co również przekłada się na poprawę zdrowia.

Leczenie farmakologiczne i suplementacja

Efekty leczenia łuszczycy są zależne od prawidłowego doboru leków oraz dyscypliny chorego związanej z regularnym ich stosowaniem. Postępowanie lecznicze najczęściej dotyczy miejscowego stosowania leków, maści czy fototerapii.

Witamina D wpływa na zmniejszanie aktywności limfocytów prozapalnych w organizmie, które intensyfikują proces namnażania się komórek naskórka. Dzięki temu łagodzi powstawanie zmian łuszczycowych na skórze i tym samym poprawia ocenę nasilenia zmian łuszczycowych w skali PASI. Ponadto normalizuje procesy rogowacenia skóry i łagodzi stan zapalny. U chorych na łuszczycę często obserwuje się niedobory witaminy D. Dlatego ważne jest cykliczne badanie stężenia metabolitu witaminy D, czyli 25(OH)D, w surowicy krwi i na tej podstawie włączanie odpowiednich dawek suplementacji po konsultacji z lekarzem.

Dodatkowo, osoby chorujące na łuszczycę deklarują zmniejszenie nasilenia zmian zapalnych na skórze stosując suplementację probiotykami oraz olejem rybim. Decyzję o ich włączeniu warto omówić z lekarzem prowadzącym.

Podsumowanie

Łuszczyca jest chorobą, która w dużym stopniu wpływa na ogólne obniżenie jakości życia pacjentów. Dlatego ważne jest wielokierunkowe wsparcie w chorobie – zmiana nawyków żywieniowych, obok leczenia farmakologicznego, może przyczynić się do złagodzenia zmian zapalnych skóry i tym samym do poprawy jakości życia.

Piśmiennictwo:

  1. Lorbiecka K.: Zachowania dietetyczne a przebieg łuszczycy. Aesth Cosmetol Med. 2021, 10(2): 69-74.
  2. Antosik K., Krzęcio-Nieczyporuk E., Kurowska-Socha B.: Rola diety i żywienia w leczeniu łuszczycy. Hygeia Public Health, 2017, 52(2): 131-137.
  3. Nakos M., Pepelanova I., Beutel S., Krings U., Berger R., Scheper T.: Isolation and analysis of vitamin B12 from plant samples. Food Chemistry, 2017, 216, 301-308.
  4. Katsimbri P., Korakas E., Kountouri A., Ikonomidis I., Tsougos E., Vlachos D., Papadavid E., Raptis A., Lambadiari V.: The effect of antioxidant and anti-inflammatory capacity of diet on psoriasis and psoriatic arthritis phenotype: nutrition as therapeutic tool. Antioxidants, 2021, 10: 157.
  5. Placek W.: Dieta w chorobach skóry. Wydawnictwo Czelej, wydanie II, Lublin, 2022.
  6. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (red.): Normy żywienia dla populacji Polski
    i ich zastosowanie. NIZP-PZH, Warszawa, 2020.

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Wsparcie żywieniowe w łuszczycy

To może Cię zainteresować