Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Choroba a dieta/Inne/Dna moczanowa: produkty zaleca...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dna moczanowa: produkty zalecane i niewskazane w diecie

Dna moczanowa: produkty zalecane i niewskazane w diecie

16 stycznia 2017     czas czytania 2 min
W tabeli znajdziesz produkty, które powinny stanowić podstawę Twojej diety, oraz żywność, której powinieneś unikać.

PRODUKTY ZALECANE

PRODUKTY NIEWSKAZANE

MIĘSO I PRZETWORY

w ograniczonych ilościach: drób, wołowina, wieprzowina – chude części

wędliny, podroby, konserwy, galarety, wywary z mięsa i kości, dziczyzna

RYBY I OWOCE MORZA

sandacz, dorsz, mintaj

sardynki, szproty, śledzie, owoce morza, ryby wędzone, galarety, konserwy

MLEKO I PRODUKTY MLECZNE

mleko, jogurt naturalny, kefir, maślanka, chudy lub półtłusty ser biały

tłusty ser biały, ser żółty, ser pleśniowy, ser topiony, mascarpone

TŁUSZCZE

oleje roślinne, orzechy, pestki dyni i słonecznika

smalec, słonina, masło

OWOCE

prawie wszystkie

rabarbar

WARZYWA

wszystkie

NAPOJE

woda źródlana, woda mineralna, kawa, herbata, herbatki ziołowe i owocowe, soki warzywne

słodzone napoje

INNE

wino, miód, dżemy – w ograniczonych ilościach

alkohol, kakao, marynaty, ostre przyprawy

Wiesz już, co jeść i pić, zmagając się z dną moczanową, teraz – jak to robić…

  • Spożywaj 4–5 posiłków w ciągu dnia, w odstępach 3–4-godzinnych.
  • Ostatni posiłek zjadaj 3–4 godziny przed snem – zapobiegniesz w ten sposób gromadzeniu nadmiernych ilości kwasu moczowego w nocy.
  • Wypijaj minimum 2 litry płynów w ciągu dnia. Staraj się pić po posiłkach i przed snem – ułatwi to wydalanie kwasu moczowego z organizmu.
  • Wykorzystuj sposoby obróbki termicznej niewymagające dodatku tłuszczów. Dlatego lepiej nie smażyć. Gotowanie w dużej ilości wody zmniejszy zawartość puryn w produktach.
  • Utrzymuj prawidłową masę ciała! Dna moczanowa częściej dotyka osoby borykające się z jej nadmiarem! Unikaj jednak gwałtownych spadków masy ciała, czyli odchudzaj się z głową, w spokojnym tempie!

Kilka informacji o dnie moczanowej

Dna moczanowa – inaczej skaza moczanowa lub podagra – to rodzaj zapalenia stawów spowodowany nadmiernym stężeniem kwasu moczowego we krwi. Krążący po organizmie kwas moczowy ma tendencję do gromadzenia się w tkankach i stawach, tworząc złogi moczanowe. W konsekwencji prowadzi to do postawania stanów zapalnych, a co za tym idzie dolegliwości bólowych, zaburzeń funkcjonowania nerek i powstawania kamieni w drogach moczowych.

Choroba charakteryzuje się różną intensywnością objawów. Okresy całkowicie pozbawione uciążliwych objawów przeplatają się z czasem silnych napadów bólowych spowodowanych ostrym stanem zapalnym, które mogą przeistoczyć się w przewlekły stan zapalny lub odwrotnie.

Pamiętaj! Nawet jeśli dolegliwości bólowe ustąpią – nadal  stosuj dietę niskopurynową!

Więcej na ten temat znajdziesz w artykule pt.: Dna moczanowa: jak sobie z nią radzić za pomocą diety.

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dna moczanowa: produkty zalecane i niewskazane w diecie

To może Cię zainteresować