Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby - zalecenia żywieniowe

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby – zalecenia żywieniowe

27 maja 2024     czas czytania 2 min
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD, ang. non-alcoholic fatty liver disease) jest spowodowana nadmiernym gromadzeniem tłuszczu w tkance wątrobowej. Jedną z przyczyn jest długotrwały nadmiar energii, tłuszczów i cukrów prostych w diecie.

Choroba ta często towarzyszy zaburzeniom metabolicznym (np. cukrzycy typu 2, otyłości). NAFLD może przebiegać z obecnością procesu uszkodzeniowo-zapalnego (NASH, ang. non-alcoholic steatohepatitis). Konsekwencją NASH może być postępujący proces włóknienia, a nawet marskość wątroby.

W leczeniu niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby podstawową rolę odgrywa modyfikacja stylu życia, w tym zmiana sposobu żywienia, zwiększenie aktywności fizycznej i normalizacja masy ciała. Badania naukowe potwierdzają, że redukcja masy ciała o 5% powoduje istotne zmniejszenie stłuszczenia wątroby, a redukcja ≥7% poprawia parametry histopatologiczne charakteryzujące NASH. Wyniki badań wskazują na pozytywną rolę diety śródziemnomorskiej zarówno w profilaktyce NAFLD, jak i redukcji ryzyka wystąpienia NASH, niezależnie od zmiany masy ciała.

Wybrane zalecenia dietetyczne w niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby:

1. W przypadku nadwagi lub otyłości należy stopniowo zmniejszać masę ciała do uzyskania prawidłowego BMI w przedziale 18,5-24,9 kg/m².
2. Dieta śródziemnomorska charakteryzuje się niskim spożyciem tłuszczów pochodzenia zwierzęcego i mięsa, średnim spożyciem produktów mlecznych i ryb oraz wysokim spożyciem warzyw i owoców, nasion roślin strączkowych, pełnoziarnistych produktów zbożowych i oliwy.
3. Komponuj posiłki zgodnie z zaleceniami przedstawionymi na Talerzu Zdrowego Żywienia. Zadbaj, aby w każdym posiłku około połowę talerza zajmowały warzywa i/lub owoce. Produkty będące źródłem węglowodanów (np. pieczywo, kasze, ryże, makarony, płatki zbożowe i ziemniaki) powinny zajmować około ¼ talerza. Produkty będące źródłem białka (np. mięso, ryby, jajka, mleko i jego przetwory oraz nasiona roślin strączkowych) również powinny zajmować około ¼ objętości talerza.
4. Zapewnij odpowiednią podaż w diecie produktów zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe (kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9). W tym celu co najmniej dwa razy w tygodniu spożywaj ryby, najlepiej morskie (np. łososia, halibuta, śledzia, makrelę). Wybieraj tłuszcze roślinne – oliwę z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany. Dodawaj je na zimno do surówek lub innych potraw. Do obróbki termicznej posiłków możesz używać oliwy z oliwek oraz rafinowanego oleju rzepakowego. Źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są także orzechy, pestki i nasiona oraz awokado. Spożywanie orzechów w ilości 30 g/dobę zmniejsza ryzyko incydentów takich jak zawał serca czy udar mózgu.
5. Ogranicz spożycie cukru, słodyczy, dżemów i miodu. Cukry proste są substratem do syntezy triglicerydów w wątrobie. Czytaj składy produktów spożywczych. Unikaj takich, które zawierają cukier, syrop glukozowy, syrop fruktozowy, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop kukurydziany, syrop wysokofruktozowy.

Chcesz wiedzieć więcej? Pobierz bezpłatny poradnik dietetyczny przygotowany przez ekspertów Centrum Dietetycznego Online Znajdziesz w nim zalecenia żywieniowe, listę produktów zalecanych i przeciwskazanych w diecie oraz przykładowy jadłospis zalecany w niealkoholowej chorobie stłuszczeniowej wątroby.

Materiały do pobrania: 
Zalecenia – niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby - zalecenia żywieniowe

To może Cię zainteresować