Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/ABC Żywienia/Zasady zdrowego żywienia/Tłuszcze część 2. Dieta wegeta...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Tłuszcze część 2. Dieta wegetariańska

Tłuszcze część 2. Dieta wegetariańska

20 maja 2024     czas czytania 5 min
Stosowanie diety wegetariańskiej wiąże się z szeregiem korzyści zdrowotnych m.in. obniżeniem ryzyka sercowo-naczyniowego, zachorowania na cukrzycę typu 2 i wystąpienia otyłości. Jednak jak każda dieta eliminacyjna, dieta wegetariańska obarczona jest ryzykiem wystąpienia niedoborów pokarmowych. Wśród najczęściej wymienianych są niedobory witaminy B12, wapnia, żelaza, ale też kwasów omega-3. Jak zadbać o prawidłową podaż poszczególnych kwasów tłuszczowych na diecie wegetariańskiej?

Tłuszcze w diecie wegetariańskiej

Na wstępie warto zauważyć, że pojęcie diety wegetariańskiej nie jest jednoznaczne, ponieważ obejmuje kilka różnych rodzajów eliminacji. Podstawową z nich i występującą we wszystkich odmianach wegetarianizmu jest eliminacja mięsa zwierząt (wieprzowiny i wołowiny). Istnieją odmiany wegetarianizmu dopuszczające spożywanie ryb (pescowegetarianizm), a nawet drobiu (semiwegetarianizm). Najczęściej jednak eliminowane są wszystkie rodzaje mięsa, w tym drób i ryby, a z produktów zwierzęcych w diecie pozostają mleko i jego przetwory oraz jajka. Alternatywnie wszystkie produkty zwierzęce mogą podlegać eliminacji – jest to wtedy dieta wegańska. Zakres eliminacji będzie do pewnego stopnia wpływał na podaż tłuszczu ogółem oraz poszczególnych kwasów tłuszczowych z dietą.

W badaniach porównujących wartość odżywczą diet wegetariańskich z dietą mieszaną zaobserwowano, że eliminacja mięsa skutkuje istotnie niższym spożyciem tłuszczu ogółem, a także nasyconych oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest natomiast podobnie wysokie lub wyższe. W przypadku diety wegańskiej różnice te były najbardziej nasilone. Istotnym faktem jest to, że dieta wegetarian biorących udział we wspomnianych badaniach była zgodna z zasadami zdrowego żywienia – bogata w warzywa, owoce i pełnoziarniste produkty zbożowe. Nie zawsze jednak eliminacja mięsa lub produktów zwierzęcych jest związana z ogólną poprawą nawyków żywieniowych. Często popełnianym przez wegetarian błędem jest sięganie po wysokoprzetworzone produkty roślinne zawierające nasycone kwasy tłuszczowe (z olejów tropikalnych – palmowego i kokosowego), tłuszcze trans, rafinowane zboża lub cukry proste. Wtedy profil dostarczanych z dietą składników odżywczych przypomina typowy dla diety zachodniej z towarzyszącym mu negatywnym wpływem na zdrowie.

Podstawowe informacje o tłuszczach znajdziesz w artykule: Tłuszcze – część 1. Czym są, dlaczego są potrzebne i gdzie je znaleźć.

Z czego wynika wysokie spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych przez wegetarian?

Eliminacje stosowane w różnych odmianach wegetarianizmu dotyczą produktów będących przede wszystkim źródłem białka. Jednak ze względu na fakt, że są to źródła niewidocznego tłuszczu, prowadzą one do istotnych zmian w ogólnej wartości odżywczej diety. Nasiona roślin strączkowych, czyli główne źródło białka roślinnego i pełnowartościowa alternatywa dla drobiu i mięs, cechują się charakterystycznym udziałem poszczególnych składników odżywczych. Są one źródłem nie tylko białka (25-34,3 g/100g), ale też węglowodanów złożonych (32,7-57,5 g/100g) i tłuszczu (3-19,6 g/100g) z największym udziałem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim z rodziny omega-6 (1,41-11,29 g/100g) oraz błonnika pokarmowego (8,9-15,7 g/100g).

Źródłem białka oraz częstym dodatkiem do wszelkiego rodzaju dań wegetariańskich są również orzechy, nasiona i pestki. Cechują się wysoką zawartością witamin (głównie E i z grupy B) i składników mineralnych (żelaza, magnezu, potasu, wapnia, cynku i innych), dlatego stanową wartościowy dodatek do roślinnych posiłków. Są one jednak również bogatym źródłem tłuszczu, szczególnie kwasu linolowego należącego do rodziny omega-6. Orzechy włoskie, siemię lniane i olej lniany, nasiona chia to jedne z niewielu roślinnych źródeł większych ilości kwasu alfa-linolenowego należącego do rodziny omega-3. Istotne znaczenie ma też eliminacja z diety ryb i owoców morza, które są bogatym źródłem kwasów omega 3 pod postacią kwasów eikozapentaenowego (EPA) oraz dokozaheksaenowego (DHA). W efekcie dieta wegetariańska dostarcza zazwyczaj więcej kwasów omega-6 i mniej kwasów omega-3 niż przeciętna dieta mieszana.

Czym grozi nadmiar kwasów omega-6?

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe nazywane są niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT), ponieważ organizm człowieka nie ma zdolności do ich wytwarzania. Z tego powodu muszą być dostarczane codziennie z dietą. Jednak nie znajduje tutaj zastosowania zasada „im więcej tym lepiej”. Zapotrzebowanie na nienasycone kwasy tłuszczowe jest ściśle określone i wynosi tylko 4% energii z diety na kwas linolowy z rodziny omega-6 oraz jedynie 0,5% energii z diety na kwas α-linolenowy z rodziny omega-3. W praktyce przy zapotrzebowaniu energetycznym wynoszącym 2000 kcal zaleca się dzienne spożycie kwasu linolowego w ilości 9 g, a kwasu α-linolenowego w ilości 1 g. Taka ilość kwasu linolowego znajduje się w 30 g nasion słonecznika (garści) lub 14 g oleju słonecznikowego (łyżce). Natomiast zaledwie 6 g siemienia lnianego (czubata łyżeczka) lub 12,5 g oleju rzepakowego (łyżka) zaspokoi zapotrzebowanie na kwas α-linolenowy.

Chociaż wielonienasycone kwasy tłuszczowe są w diecie niezbędne, to zarówno ich niedobór, jak i nadmiar będzie niekorzystny. Również zachwianie równowagi między wysokością spożycia kwasów omega-3 i omega-6 ma negatywny wpływ na zdrowie. Wywołuje to niekorzystne zmiany w stężeniu frakcji cholesterolu we krwi, może nasilać stany zapalne i zwiększać ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych.

Znaczenie odpowiedniej proporcji między kwasami omega-3 i omega-6 w diecie

Kwasy linolowy i α-linolenowy podlegają przetwarzaniu do innych kwasów tłuszczowych, które pełnią bardzo istotne funkcje w organizmie człowieka. Proces przetwarzania zarówno kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, jak i omega-6 polega na wydłużaniu łańcucha oraz tworzeniu nienasyconych wiązań, dlatego wykorzystywane są w nim te same enzymy. Większa podaż jednego z kwasów powoduje nasilenie jego przetwarzania i wykorzystanie w tym celu enzymów. W konsekwencji kwas tłuszczowy dostarczany z dietą w mniejszej ilości jest też w mniejszym stopniu przetwarzany. W przypadku diety wegetariańskiej będzie to najczęściej kwas α-linolenowy z rodziny omega-3. W efekcie w organizmie jest zbyt mało długołańcuchowych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, czyli EPA i DHA. Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe EPA i DHA mogą być dostarczane z dietą, jednak ich naturalnym źródłem są ryby i owoce morza, które są eliminowane przez większość wegetarian. Niedobór EPA i DHA ma negatywny wpływ na funkcjonowanie organizmu, szczególnie układów krążenia, nerwowego i odporności. Z tego powodu zaleca się włączenie suplementacji kwasów EPA i DHA z alg. Jest to szczególnie istotne dla kobiet w ciąży i karmiących, których zapotrzebowanie jest wyjątkowo wysokie.

Zalecane źródła tłuszczu w diecie wegetariańskiej

Głównym źródłem tłuszczu w diecie człowieka powinny być jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy i nieznane są jeszcze negatywne skutki ich wysokiego spożycia. Występują one w wielu produktach spożywczych, przede wszystkim pochodzenia roślinnego. Z tego powodu w diecie wegetariańskiej, eliminującej część źródeł kwasów jednonienasyconych, ich podaż jest zazwyczaj niższa niż na diecie mieszanej. Jednak poprzez świadome wybieranie produktów roślinnych bogatych w ten kwas tłuszczowy, można zwiększyć jego spożycie do zalecanego poziomu.  Dlatego Wśród najbogatszych roślinnych źródeł jednonienasyconych kwasów tłuszczowych można wymienić oliwę z oliwek, awokado i pozyskiwany z niego olej oraz olej rzepakowy. Dlatego najbardziej zalecanymi w codziennym stosowaniu tłuszczami są oliwa z oliwek i olej rzepakowy. Wykorzystuj je do przygotowywania posiłków – na zimno i do obróbki termicznej.

Piśmiennictwo:

  1. Parker HW, Vadiveloo MK. Diet quality of vegetarian diets compared with nonvegetarian diets: a systematic review. Nutr Rev. 2019 Mar 1;77(3):144-160. doi: 10.1093/nutrit/nuy067. PMID: 30624697.
  2. Craig WJ. Nutrition concerns and health effects of vegetarian diets. Nutr Clin Pract. 2010 Dec;25(6):613-20. doi: 10.1177/0884533610385707. PMID: 21139125.
  3. Clarys P, Deliens T, Huybrechts I, Deriemaeker P, Vanaelst B, De Keyzer W, Hebbelinck M, Mullie P. Comparison of nutritional quality of the vegan, vegetarian, semi-vegetarian, pesco-vegetarian and omnivorous diet. Nutrients. 2014 Mar 24;6(3):1318-32. doi: 10.3390/nu6031318. PMID: 24667136; PMCID: PMC3967195.
  4. Clarys P, Deriemaeker P, Huybrechts I, Hebbelinck M, Mullie P. Dietary pattern analysis: a comparison between matched vegetarian and omnivorous subjects. Nutr J. 2013 Jun 13;12:82. doi: 10.1186/1475-2891-12-82. PMID: 23758767; PMCID: PMC3700875.
  5. Wang T, Masedunskas A, Willett WC, Fontana L. Vegetarian and vegan diets: benefits and drawbacks. Eur Heart J. 2023 Sep 21;44(36):3423-3439. doi: 10.1093/eurheartj/ehad436. PMID: 37450568; PMCID: PMC10516628.
  6. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Wyd. 2, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa, 2017.
  7. Rizzo NS, Jaceldo-Siegl K, Sabate J, Fraser GE. Nutrient profiles of vegetarian and nonvegetarian dietary patterns. J Acad Nutr Diet. 2013 Dec;113(12):1610-9. doi: 10.1016/j.jand.2013.06.349. Epub 2013 Aug 27. PMID: 23988511; PMCID: PMC4081456.
  8. Pinto AM, Sanders TA, Kendall AC, Nicolaou A, Gray R, Al-Khatib H, Hall WL. A comparison of heart rate variability, n-3 PUFA status and lipid mediator profile in age- and BMI-matched middle-aged vegans and omnivores. Br J Nutr. 2017 Mar;117(5):669-685. doi: 10.1017/S0007114517000629. Epub 2017 Apr 3. Erratum in: Br J Nutr. 2017 Nov;118(10):877. PMID: 28366178.
  9. Simopoulos A.P., An Increase in the Omega-6/Omega-3 Fatty Acid Ratio Increases the Risk for Obesity, Nutrients, 2016, 8, 3, 128.
  10. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J.: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Warszawa, 2020.
  11. Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2017.

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Tłuszcze część 2. Dieta wegetariańska

To może Cię zainteresować