Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/ABC Żywienia/Zasady zdrowego żywienia/Polifenole – cierpki smak dla...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Polifenole – cierpki smak dla zdrowia

Polifenole – cierpki smak dla zdrowia

3 kwietnia 2018     czas czytania < 1
Polifenole pełnią bardzo ważne funkcje zarówno dla roślin, w których występują, jak i dla korzystających z ich potencjału ludzi.

Polifenole to bioaktywne związki roślinne, które nadają roślinom barwę. Są one odpowiedzialne także za ich charakterystyczny cierpki i gorzki smak. Ponadto chronią rośliny przed grzybami, bakteriami, owadami oraz przed promieniowaniem UV.

Jest to bardzo zróżnicowana grupa składników pod względem chemicznym i funkcjonalnym (Tabela 1). Mimo iż należą do jednej rodziny, istnieją między nimi znaczące różnice.  

Wszystkie polifenole pełnią w organizmie człowieka bardzo ważną rolę – są antyoksydantami, dzięki czemu mają m.in. działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i hipotensyjne. Stąd też często nazywane są fitaminami. Warto więc sięgać po produkty, w których występują polifenole, aby jak najdłużej cieszyć się zdrowiem.

 

Tabela 1. Występowanie wybranych polifenoli.

Grupy polifenoli

Grupy flawonoidów

Rośliny zawierające polifenole

Kwasy fenolowe

 

maliny, czarne porzeczki, poziomki, czerwona cebula, herbata

Lignany

 

siemię lniane, ziarna zbóż, kawa

Stilbeny

 

resweratrol – przeciwutleniacz występujący w owocach, pestkach winogron, winie

Flawonoidy

katechiny

morele, wiśnie, czerwone wino, kakao, zielona herbata

flawony

seler naciowy, nać pietruszki, ziarna zbóż

izoflawony

ziarno soi

flawanony

białe części cytrusów, nasiona brzoskwiń

flawanole

cebula, herbata

antocyjany

czerwone wino, ziarna zbóż, winogrona, jagody, żurawina

Źródło: KoszowskaA., Dittfeld A., Puzoń-Brończyk A. i inni (2013). Polifenole w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Postępy Fitoterapii 4/2013, s. 263-266.

  1. KoszowskaA., Dittfeld A., Puzoń-Brończyk A. i inni (2013). Polifenole w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Postępy Fitoterapii 4/2013, s. 263-266,
  2. Jeszka M., Flaczyk E., Kobus-Cisowska J., Dziedzic K., 2010. Związki fenolowe – charakterystyka,
  3. i znaczenie w technologii żywności. Nauka Przyr. Technol. 4, 2, #19,
  4. Majewska M., Czeczot H. (2009). Flawonoidy w profilaktyce i terapii. Farmacja Polska tom 65, nr 5, s. 369-377.

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Polifenole – cierpki smak dla zdrowia

To może Cię zainteresować