Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/ABC Żywienia/Zasady zdrowego żywienia/Pigwa i pigwowiec – podobieńst...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pigwa i pigwowiec – podobieństwa i różnice

Pigwa i pigwowiec – podobieństwa i różnice

10 stycznia 2025     czas czytania 6 min
Pigwa (Cydonia) i pigwowiec (Chaenomeles) to rośliny posiadające podobną nazwę i należące do jednej rodziny różowatych (Rosaceae). Jednak są to zupełnie odmienne gatunki, które różnią się wyglądem owoców, ich aromatem, wielkością plonów a także sposobem uprawy. Niekiedy pigwa z pigwowcem jest mylona. Można je stosunkowo łatwo odróżnić.

Owoce pigwy są zdecydowanie większe, kształtem podobne do jabłka lub gruszki, bardziej aromatyczne, zaś pigwowca są bardziej kwaśne i przypominają małe, też żółte, zniekształcone jabłka, pokryte plamkami. Zarówno pigwa, jak i pigwowiec mają podobne zastosowanie kulinarne.

Czym jest pigwa?

Pigwa pospolita może być wysokim krzewem lub niewielkim drzewem o wysokości od 3 do 5 metrów. Jest gatunkiem samopylnym, co oznacza, że nie trzeba sadzić jej z innymi odmianami w pobliżu. Istnieją różne jej odmiany, takie jak: Bereczki, Champion, Konstantynopol, Portugal, Lescovac, Vranja, z Mołdawii, Cydonia, Mamut. Ze względu na kształt owoców odmiany pigwy możemy podzielić na dwie grupy: odmianę jabłkową oraz gruszkową, które różnią się także czasem dojrzewania. Obszarem jej pochodzenia jest południowo-zachodnia Azja, a obecnie rośnie w całej Europie, w tym w Polsce, gdzie często nazywana jest polską cytryną. Pigwa ze względu na płytki system korzeniowy lubi żyzną ziemię, ochronę przed wiatrem, światło i jest wrażliwa na działanie skrajnych temperatur, łatwo ulega przemrożeniu. Trzeba także zadbać o jej nawodnienie. Pigwa to roślina, która może być szczepiona na innym pniu, np. na podkładkach gruszy kaukaskiej, lub jarzębiny, bądź po prostu na siewkach pigwy. Ma duże, owalne liście w kolorze ciemnozielonym. Kwitnie w maju bladoróżowymi bądź białymi kwiatkami, z których po zapyleniu powstają duże żółte owoce (o średnicy do 6 cm) w kształcie gruszki lub jabłka, nadające się do zbioru późną jesienią, tj. od końca września do końca października. Owoce pigwy są bardzo aromatyczne, ich miąższ jest kwaśny, a nawet gorzki, twardy, z dużą ilością komórek kamiennych, które nadają cierpkość.  Pokryte są owłosioną skórką. Ze względu na kwaśny smak i twardość są one rzadko jedzone na surowo. Dopiero obróbka termiczna powoduje jej zmięknięcie, a dodatek cukru zabarwienie na czerwono.

Co to jest pigwowiec?

Pigwowiec jest krzewem dorastającym do ok. 2-3 metrów wysokości. Naturalnie występuje we wschodniej Azji. Ze względu na łatwą adaptację do każdego rodzaju gleby oraz wysoką odporność na przemarzanie, pigwowiec uprawiany jest obecnie w wielu krajach na całym świecie. Występują trzy podstawowe jego odmiany: chiński, japoński i pośredni.  Pigwowiec chiński rośnie do ok. 2 metrów wysokości. Kwitnie na pędach na czerwono, różowo lub biało a owoce są małe podłużne i twarde. Pigwowiec japoński, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Japonii. Posiada ok. 1 metr wysokości. Z jego pędów wyrastają małe kolce i żółto-pomarańczowe kwiaty z czerwonymi plamkami o wyjątkowo pięknym zapachu, z których powstają płasko-kuliste owoce. Pigwowiec pośredniinaczej pigwowiec wspaniały powstał z połączenia japońskiego z chińskim. Osiąga wysokość do 1 metra i rozrasta się wszerz a z gałęzi wyrastają ostre ciernie. Kwiaty pigwowca pośredniego posiadają barwę mocno karmazynową, czerwoną lub pomarańczową. Pigwowiec późną jesienią rodzi niewielkie, okrągłe owoce, o średnicy do 4 cm. W wielu krajach pigwowiec znajduje zastosowanie także jako roślina ozdobna z uwagi na piękne obfite kwitnienie na przełomie marca i kwietnia w intensywnych kolorach: czerwonym, pomarańczowym i różowym.

Wartości odżywcze pigwy i wpływ na zdrowie

Owoce pigwy zawierają bardzo dużo cennych witamin, takich jak: witamina C (15 mg w 100 g owoców), A, z grupy B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy), kwasy organiczne oraz składników mineralnych: wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas, sód, cynk, miedź oraz selen. Pigwa jest także bogatym źródłem błonnika pokarmowego, w tym pektyn oraz taniny, polifenoli, procyjanidyny, kwasu chlorogenowego. Ze względu na dużą zawartość witaminy C owoce pigwy mogą wspierać odporność organizmu, dlatego też od dawna były stosowane na przeziębienie czy grypę i warto po nie sięgnąć zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.  Witamina C wspiera także wchłanianie żelaza, dlatego też pigwa polecana jest osobom z niedokrwistością lub anemią, a zawartość witaminy B6 wspiera dodatkowo produkcję czerwonych krwinek. Obecność witamin z grupy B wpływa także pozytywnie na układ nerwowy. Występowanie polifenoli oraz witaminy A nadaje pigwie wartości antyoksydacyjnych, zmniejszających działanie wolnych rodników i tym samym opóźniających proces starzenia organizmu. Witamina A zawarta w pigwie wspomaga proces widzenia a także pozytywnie wpływa na skórę i paznokcie. Polifenole także regulują ciśnienie krwi oraz wspierają układ immunologiczny. Owoców pigwy nie powinno się obierać ze skórki przed obróbką, gdyż to właśnie w niej jest zawartych najwięcej przeciwutleniaczy. Ze względu na wspomaganie utrzymania prawidłowego poziomu glukozy, zmniejszenia ilości „złego” cholesterolu (LDL) we krwi pigwa spożywana regularnie pomaga zapobiegać cukrzycy a także chorobom układu sercowo-naczyniowego (miażdżycy, nadciśnieniu). Obecność błonnika w owocach pigwy reguluje pracę układu pokarmowego, zapobiega zaparciom oraz wzdęciom i wywołuje uczucie sytości, które pośrednio korzystnie wpływa na redukcję masy ciała.  Rozpuszczalna frakcja błonnika – pektyny pomagają usuwać toksyny z jelit. Także spożywanie nasion pigwy pozytywnie wpływa na dolegliwości żołądkowe, np. wyciąg z nich działa jak środek przeczyszczający. W nasionach tych obecny jest także olej zawierający kwas linolowy, oleinowy i palmitynowy, który wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym do produkcji preparatów łagodzących stany zapalne skóry i podrażnienia oraz oczyszczania twarzy. W kosmetyce wykorzystuje się nie tylko nasiona, ale także owoce pigwy do produkcji kremów i maseczek, preparatów do pielęgnacji włosów ze względu na zawartość witaminy A, polifenoli, kwasów organicznych, które odmładzają skórę, a także regenerują włosy. 

Zastosowanie pigwy w kuchni

Dojrzałe owoce pigwy mają kwaśny i cierpki smak oraz wyrazisty aromat. W postaci surowej są rzadko spożywane, natomiast można dodać je do herbaty w celu uzyskania lekkiego, kwaśnego posmaku bądź przygotować sok, syrop czy konfiturę. Doskonale nadają się na dżemy, konfitury, powidła oraz jako dodatek poprawiający smak gotowanych jabłek i gruszek. Pigwę można także ususzyć i robić z niej napar bądź dodawać do herbaty. Ze względu na dużą zawartość pektyn z owoców pigwy po rozdrobnieniu i zagotowaniu można robić świetne galaretki z dodatkiem innych słodkich owoców. Z przetartych owoców lub pestek pigwy wykonuje się także okłady i maceraty.

Przepisy z pigwy

Chipsy z pigwy

Należy dokładnie umyć owoce pigwy, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Można suszyć w suszarce do owoców przez około 8 godzin lub w piekarniku w temperaturze około 50 – 60 stopni Celsjusza przez kilka godzin.

Pestki z pigwy na refluks

Z pestek pigwy można zrobić napar lub macerat. Aby powstał napar należy wydobyć świeże pestki z owoców i wsypać je do słoika. Następnie zalać wrzątkiem, zakręcić słoik i kilkakrotnie nim wstrząsnąć w celu wymieszania. Po kilku godzinach napar jest gotowy do spożycia. Macerat różni się tym od naparu, że świeże pestki zalewa się zimną wodą i odstawia na 8 – 12 godzin w ciemne miejsce. Po tym okresie możemy go stosować.

Wartości odżywcze pigwowca i wpływ na zdrowie

Owoce pigwowca są także cennym źródłem witamin: C, A, z grupy B (B1, B2, B9), składników mineralnych: cynk, fosfor, magnez, potas, a także polifenoli, antocyjanów, flawonoidów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych a także kwasów organicznych. Ze względu na zawartość tych substancji owoce te mogą pozytywnie wpływać na układ odpornościowy oraz krążenia, przeciwdziałać starzeniu, a także wspomagać leczenie stanów zapalnych. W porównaniu z innymi owocami wykazują silne działanie antyoksydacyjne (przeciwutleniające).

Zastosowanie pigwowca nie tylko w kuchni             

Owoce pigwowca dojrzewają pod koniec września, toteż jego zbiory trwają do końca października, nawet do pierwszych przymrozków. Zerwane owoce przechowujemy przez kilka dni w zaciemnionym miejscu. Owoce pigwowca są bardzo kwaśne. Można zrobić z nich sok, który doskonale zastąpi sok z cytryny. Są one cennym surowcem na jesienne przetwory typu dżemy, powidła, konfitury, kompoty, a nawet lody. Ze względu na twardość owoców i kwaśny smak rzadko spożywane są na surowo. Nasiona pigwowca świetnie nadają się do wyrobu oleju o żółtej barwie i charakterystycznym, przyjemnym zapachu, który charakteryzuje się długim okresem trwałości.

Pigwowiec znajduje także zastosowanie w kosmetyce, do produkcji kremów, emulsji, balsamów oraz szamponów.

Ze względu na swoje piękne, obfite i kolorowe kwiaty, które pojawiają się już na przełomie marca i kwietnia a drugi raz kwitną niekiedy jesienią, pigwowiec może również mieć charakter dekoracyjny. Z krzewów można formować także kolorowe żywopłoty, które trudno sforsować z uwagi na kolce i gęstą strukturę. Warto jednak pamiętać, że nie można ich mocno przycinać z uwagi na fakt, iż kwiaty kwitną tylko na pędach dwuletnich i starszych. W Japonii wykorzystuje się te krzewy do formowania drzewek bonsai. Także małe, twarde owoce mogą mieć charakter ozdobny, gdyż dzięki zbitemu miąższowi nie gniją ani nie pleśnieją.

Przepisy z pigwowca

Sałatka z grillowanej cukinii, czosnku i pigwowca

Składniki:

  1. Cukinia 2 sztuki
  2. Główka czosnku
  3. 2 – 3 pomidory
  4. 2 pigwowce
  5. Suszona bazylia

Przygotowanie

  1. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w plasterki grubości około 1 cm.
  2. Całą główkę czosnku przekroić na pół.
  3. Plasterki cukinii oraz przepołowioną główkę czosnku ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować po kilka minut z każdej strony.
  4. Pomidory umyć, pokroić w ósemki i posypać bazylią.
  5. Owoce pigwowce porządnie umyć, usunąć pestki i zetrzeć na średnich oczkach tarki.
  6. Do salaterki przełożyć plastry cukinii, ząbki czosnku, cząstki pomidorów, dodać starty pigwowiec, doprawić bazylią i całość wymieszać.
  7. Można podawać z razowymi tostami. Smacznego!

Praktyczne wskazówki

Owoce pigwy jak i pigwowca są dosyć kwaśne, dlatego też do przetworów z nich dodaje się dosyć dużo cukru. Z tego względu, mimo wysokiej zawartości cennych substancji prozdrowotnych na ilość spożywanych przetworów powinni uważać m.in. osoby z cukrzycą. Osoby te mogą stosować np. soki z pigwy lub pigwowca zamiast cytryny bądź w innej postaci, niezawierającej cukru.

 

Piśmiennictwo:

  1. i J. (red.) Szweykowscy: Słownik botaniczny. Warszawa: 2003. ISBN83-214-1305-6.
  2. Zbigniew Podbielkowski: Słownik roślin użytkowych. Warszawa: PWRiL, 1989ISBN 83-09-00256-4.
  3. Pigwowiec w odmianach. [dostęp 2008-01-18]. [zarchiwizowane z tego adresu(2 kwietnia 2008)].
  4.  J.G. Vaughan, C.A. Geissler: Rośliny jadalne. Warszawa: Prószyński i S-ka, 2001, s. 68. ISBN 83-7255-326-2.
  5. Stanisław KohlmünzerFarmakognozja: podręcznik dla studentów farmacji. Wyd. V unowocześnione. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2003, s. 669. ISBN 83-200-2846-9.
  6. Cydonia Mill.. [w:] Plants of the World online [on-line]. Royal Botanic Gardens, Kew. [dostęp 2021-12-20].

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pigwa i pigwowiec – podobieństwa i różnice

To może Cię zainteresować