Zupa krem z ciecierzycy

Przepis na 4 porcje Składniki: - 1 szklanka suchej ciecierzycy (180 g) - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 1 ziemniak - 2 szklanki wody - 2 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić na całą noc do namoczenia. Rano wymienić wodę i ugotować do miękkości.
  2. W osobnym garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
  3. Ziemniaka obrać, pokroić na małe kawałki i dodać do garnka, wymieszać. Dodać wodę, doprawić solą i pieprzem. Całość gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  4. Na koniec dodać ugotowaną ciecierzycę
  5. Zupę zmiksować na gładki krem, dodać jogurt naturalny i ponownie zmiksować.

 

Kaloryczność 1 porcji: 270 kcal

Białko: 10 g

Tłuszcz: 11 g

Węglowodany: 34 g

 

Autor: Aleksandra Wedziuk

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje