Składniki (4 porcje):
- 1 szklanka suchej ciecierzycy (180 g)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 ziemniak
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić na całą noc do namoczenia. Rano wymienić wodę i ugotować do miękkości.
- W osobnym garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
- Ziemniaka obrać, pokroić na małe kawałki i dodać do garnka, wymieszać. Dodać wodę, doprawić solą i pieprzem. Całość gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
- Na koniec dodać ugotowaną ciecierzycę
- Zupę zmiksować na gładki krem, dodać jogurt naturalny i ponownie zmiksować.
Autor: Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl