Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zupa krem z ciecierzycy
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Zupa krem z ciecierzycy

Zupa krem z ciecierzycy



Kaloryczność 1 porcji: 270 kcal

  • Białko: 10 g
  • Tłuszcz: 11 g
  • Węglowodany: 34 g

Składniki (4 porcje):

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy (180 g)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 ziemniak
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić na całą noc do namoczenia. Rano wymienić wodę i ugotować do miękkości.
  2. W osobnym garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
  3. Ziemniaka obrać, pokroić na małe kawałki i dodać do garnka, wymieszać. Dodać wodę, doprawić solą i pieprzem. Całość gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  4. Na koniec dodać ugotowaną ciecierzycę
  5. Zupę zmiksować na gładki krem, dodać jogurt naturalny i ponownie zmiksować.

Autor: Aleksandra Wedziuk

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje