Owsianka z gruszką, orzechami i imbirem

  Składniki: - 5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych - 1 łyżka otrąb gryczanych - 1 szklanka jogurtu naturalnego (200 g) - 2 łyżki orzechów włoskich - 1 średnia gruszka - kawałek świeżego imbiru

 

 

Sposób przygotowania:

1. Płatki owsiane i otręby gryczane zaleć wrzątkiem na noc.
2. Rano dodać pokrojoną gruszkę, zmielone lub posiekane orzechy i starty imbir.
3. Całość wymieszać z jogurtem naturalnym.

Kaloryczność 1 porcji: 605 kcal
Białko: 23,3 g
Tłuszcze: 26,7 g
Węglowodany: 70,9 g
Błonnik: 9,3 g

Autor przepisu: mgr Aleksandra Kwiatkowska-Kosterna
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje