Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/ABC Żywienia/Fakty i mity/Śniadanie – fakty i mity
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Śniadanie - fakty i mity

Śniadanie – fakty i mity

12 kwietnia 2017     czas czytania < 1
Czy rozpowszechnione przekonania na temat śniadań są zgodne z wiedzą naukową? Dlaczego śniadanie jest ważnym posiłkiem?
 

Mity

Fakty

Śniadanie nie jest ważnym posiłkiem i nie trzeba go jeść

Śniadanie jest ważnym posiłkiem w ciągu dnia. Na jego spożycie trzeba zaplanować odpowiednią ilość czasu. Dostarcza energii po przerwie nocnej.

Rezygnując ze śniadania chudnie się szybciej

Wykazano, że osoby spożywające regularnie pełnowartościowe śniadania, mają mniejsze skłonności do tycia. Niedostarczenie organizmowi energii na początku dnia powoduje, że organizm spowalnia metabolizm. Brak poczucia głodu w godzinach porannych jest efektem naturalnego nocnego spowolnionego tempa metabolizmu i nie oznacza, że nie trzeba zjeść śniadania. Jeśli z rana ominie się śniadanie, nie przyspieszy się tempa metabolizmu, a odczuwany głód będzie silniejszy. Większa więc jest też szansa, że kolejne posiłki dostarczą organizmowi zbyt wiele kalorii.

Kalorie zjadane rano nie tuczą

To nie kalorie spożyte w ciągu jednego posiłku odpowiadają za tycie, ale ich łączna nadmierna ilość w ciągu dnia. Jeśli rano będzie ich za dużo, to w ciągu dnia ilość kalorii, które można dostarczyć bez obaw, zmniejsza się. Warto więc tak zaplanować śniadanie, aby miało optymalną ilość energii, ponieważ ona też wlicza się do puli energii całego dnia.

 

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Śniadanie - fakty i mity

To może Cię zainteresować