Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/ABC Żywienia/Co kryje etykieta/Ile poszczególnych składników...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Ile poszczególnych składników powinniśmy jeść dla zachowania zdrowia (RWS)

Ile poszczególnych składników powinniśmy jeść dla zachowania zdrowia (RWS)

12 kwietnia 2017     czas czytania 2 min
Wiemy, że nie ma przeciętnych ludzi. Każdy z nas jest inny. Na to, jaką dietę powinniśmy stosować, wpływa olbrzymia liczba czynników: od wieku, płci, wagi, stanu zdrowia, po wykonywany zawód, a nawet zainteresowania. Dlatego tajemniczy skrót RWS, który znajdziemy na wielu produktach, z jednej strony może się wydać czystą abstrakcją, z drugiej zaś strony może nam znacznie ułatwić życie!

RWS – co to jest?

RWS oznacza referencyjną wartość spożycia wyliczoną jako dzienne zapotrzebowanie na energię i poszczególne składniki dla przeciętnej osoby dorosłej. Mówiąc najprościej, jak można – jest to ilość energii, węglowodanów (w tym cukrów), tłuszczów (w tym nasyconych), białka i soli, jakie należy spożywać każdego dnia. Jednym z minusów systemu RWS jest to, że w żaden sposób nie odnosi się do indywidualnych czynników, które mogą diametralnie wpływać na nasze zapotrzebowanie. Nie jest to zatem idealna koncepcja, ale pozwala na odniesienie siebie do pewnego wzorca i na tej podstawie dobierania produktów w taki sposób, żeby pokryć, ale również żeby nie przekroczyć zapotrzebowania zarówno na „kalorie”, węglowodany (w tym cukry), tłuszcze (w tym nasycone), białko i sól.

To nie wszystko o RWS!

Dla witamin i składników mineralnych też ustalono dzienne referencyjne wartości spożycia, ale zajmiemy się nimi w innym artykule. (Czytaj)

Kim jest przeciętna osoba dorosła…

System RWS odnosi się do osoby dorosłej o zapotrzebowaniu na energię i poszczególne składniki według poniższej tabeli.

Wartość energetyczna lub składnik odżywczy

Referencyjne wartości spożycia

Wartość energetyczna

8400 kJ / 2000 kcal

Tłuszcz

70 g

Kwasy tłuszczowe nasycone

20 g

Węglowodany

260 g

Cukry

90 g

Białko

50 g

Sól

6 g

Praktyka – jak wykorzystać RWS w życiu codziennym [LU1] ?

To proste. Przedstawione w tabeli wartości traktujemy jako 100% naszego dziennego zapotrzebowania i tak dobieramy produkty, aby nie przekroczyć przyjętych wartości (100%).

Pamiętaj że….

Producenci często podają RWS (referencyjną wartość spożycia) w określonej przez nich porcji, np. 45 g. Twoja porcja, czyli ilość produktu, którą Ty zjesz, może być większa lub mniejsza. Jeśli chcesz wiedzieć, jaki procent dziennego zapotrzebowania na kalorie i składniki odżywcze znalazło się w Twojej porcji, przelicz RWS na ilość produktu, który zjadłeś.

Przykłady:

Musli orzechowe z granolą

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Ile poszczególnych składników powinniśmy jeść dla zachowania zdrowia (RWS)

 

Mleko 2% tłuszczu

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Ile poszczególnych składników powinniśmy jeść dla zachowania zdrowia (RWS)

 

Posiłek złożony z 45 g musli orzechowego z granolą z 200 ml mleka o zawartości 2% tłuszczu  pokrywa dzienne zapotrzebowanie na energię w 14% (9% + 5%), na sól natomiast w 4% (3% + 1%). Podobnie możesz wyliczyć pozostałe wartości poszczególnych składników. Proste, prawda?

Plusem RWS jest to, że na jego podstawie uczysz się składu produktów.

Naszym zdaniem działa na wyobraźnię informacja, że zjadając tylko i wyłącznie jeden mały lód, pokrywasz prawie połowę dziennego zapotrzebowania na kwasy tłuszczowe nasycone – 43% zalecanej wartości dla przeciętnej osoby dorosłej. W taki sposób sprawdź pozostałe produkty, możesz dojść do zaskakujących wniosków!

Lody na patyku o smaku waniliowym z galaretką pomarańczową w polewie

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Ile poszczególnych składników powinniśmy jeść dla zachowania zdrowia (RWS)

Jaką dietę powinieneś stosować?

Kluczowe pytanie! Powiedzieliśmy już, że każdy z nas jest inny. System RWS odnosi się do przeciętnej osoby dorosłej. Ty, możesz mieć trochę inne zapotrzebowanie na energię i poszczególne składniki, niż przyjęte w systemie RWS. W określeniu Twojego indywidualnego zapotrzebowania, czyli Twojego RWS, może pomóc Ci dietetyk. Jeśli już będziesz wiedział, jakie jest Twoje dzienne zapotrzebowanie, dobieraj tak produkty, aby nie przekraczać Twojego RWS.

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Ile poszczególnych składników powinniśmy jeść dla zachowania zdrowia (RWS)

To może Cię zainteresować