Po co nam w ogóle tłuszcze?
Tłuszcz jest źródłem energii, ale jest nam także potrzebny do pełni zdrowia, ponieważ zwiększa wchłanianie niektórych witamin. Ważne jednak, żebyśmy spożywali właściwy rodzaj tłuszczu.
Złe tłuszcze – jak je znaleźć?
Etykieta – to jest odpowiedź. W tabeli wartości odżywczej znajdziemy pozycję kwasy tłuszczowe nasycone – właśnie te tłuszcze starajmy się ograniczyć, nie są one zdrowe.
Drugą grupą tłuszczów, której bezwzględnie powinienniśmy unikać, są izomery trans kwasów tłuszczowych. W Unii Europejskiej przepisy prawne nie przewidują podawania informacji na ich temat na opakowaniu produktu spożywczego. Ale mamy dobrą wiadomość. Możemy sprawdzić, czy produkt zawiera izomery trans kwasów tłuszczowych. Spójrzmy na skład. Jeśli znajdziemy w nim sformułowanie „tłuszcz uwodorniony/utwardzony”, „tłuszcz częściowo uwodorniony/utwardzony”, to w produkcie mogą znajdować się izomery trans kwasów tłuszczowych.
A zatem starajmy się wkładać do koszyka produkty, które zawierają jak najmniej kwasów tłuszczowych nasyconych i izomerów trans kwasów tłuszczowych.
Dobre tłuszcze to…
Są nimi kwasy tłuszczowe jednonienasycone i wielonienasycone. Niestety informację tę znajdziemy jedynie na niektórych etykietach. I z tym możemy sobie jednak poradzić. Jak? Odejmijmy od tłuszczu kwasy tłuszczowe nasycone. Otrzymamy orientacyjną informację o zawartości dobrych tłuszczów w produkcie.
W przypadku tłuszczów wielonienasyconych jest pewien haczyk, ważne są proporcje. Patrz
Teraz wiemy już, co jest dobrym tłuszczem – kwasy jednonienasycone i wielonienasycone, a co złym – kwasy tłuszczowe nasycone, izomery trans kwasów tłuszczowych. Nie musimy pamiętać, które produkty, jakie tłuszcze zawierają, wystarczy, że sprawdzimy etykietę.
0 komentarzy