Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/ABC Żywienia/Fakty i mity/Czy warzywa i owoce są obecnie...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Czy warzywa i owoce są obecnie mniej wartościowe?

Czy warzywa i owoce są obecnie mniej wartościowe?

9 lipca 2018     czas czytania 2 min
Niektórzy badacze porównując zawartość składników odżywczych w owocach i warzywach na przestrzeni lat, wskazują na obniżenie zawartości niektórych z nich – np. białka, żelaza, wapnia, magnezu, miedzi, potasu, witamin B2 i C (jednak tylko w niewielkim stopniu). Z drugiej zaś strony poziom innych składników uległ zwiększeniu (np. selenu). Sugeruje się, że różnice te mogą wynikać z odmiennych uwarunkowań związanych z miejscem uprawy, sezonem, klimatem, rodzajem gleby i odmianą owoców i warzyw, a także z zastosowania innych metod analitycznych.

 

Warzywa i owoce są uważane za bardzo dobre źródło cennych składników odżywczych, których spożycie zapobiega rozwojowi wielu chorób i przyczynia się do dłuższego i zdrowszego życia. Wśród nich możemy wyróżnić m.in. błonnik pokarmowy regulujący perystaltykę jelit, witaminy antyoksydacyjne (A, C, E, β-karoten) chroniące organizm przed szkodliwymi skutkami stresu oksydacyjnego, składniki mineralne i polifenole. Dodatkowo warzywa charakteryzują się niską wartością energetyczną – np. średni pomidor dostarcza 32 kcal, średnia marchew 15 kcal, a duża papryka 64 kcal – dlatego pełnią istotną rolę w diecie osób pragnących zredukować masę ciała.

 

Owoce i warzywa w codziennej diecie

Ze względu na swoje wartości odżywcze warzywa i owoce powinny stanowić podstawę żywienia. Zalecane dzienne spożycie warzyw i owoców wynosi minimum 400 g, z czego ¾ powinny stanowić warzywa, a ¼ owoce. Jednak każda większa ilość spożytych warzyw dodatkowo wpływa korzystnie na nasze zdrowie.

 

Różnorodna dieta przede wszystkim

Należy pamiętać, aby codzienna dieta była urozmaicona i oparta na różnych rodzajach produktów spożywczych. Nie istnieje bowiem jeden produkt, który dostarczyłby wszystkich niezbędnych składników odżywczych w wystarczających ilościach. W związku z tym, w codziennym jadłospisie powinny znaleźć się – oprócz warzyw i owoców – produkty zbożowe, mleczne, produkty będące źródłem białka (chude mięso i drób, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych) oraz tłuszcze roślinne. Dodatkowo ważne jest zastosowanie odpowiedniej obróbki kulinarnej w celu uniknięcia strat witamin i składników mineralnych z warzyw i owoców.

Stosując prawidłowo zbilansowaną dietę – zgodną z Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej – nie ma konieczności wprowadzania dodatkowej suplementacji. Suplementacja jednak może być uzasadniona w różnych stanach fizjologicznych (np. ciąża i karmienie piersią), w wybranych jednostkach chorobowych, stwierdzonych niedoborach składników, u osób starszych, osób narażonych na przewlekły stres oraz wykluczających z diety niektóre produkty (np. weganie). Należy jednak pamiętać, że suplementacja odpowiednimi preparatami powinna być wprowadzona jedynie po konsultacji z lekarzem.

  1. Davis D, Epp M, Riordan H. Changes in USDA food composition data for 43 garden crops, 1950 to 1999. Journal of the American College of Nutrition; 2004. 23(6): 669-682.
  2. Jarosz M (red). Normy żywienia dla populacji Polski. Warszawa. IŻŻ; 2017.
  3. Jarosz M (red.). Praktyczny podręcznik dietetyki. Warszawa. IŻŻ; 2010.
  4. Kunachowicz H, Czarnowska-Misztal E, Turlejska H. Zasady żywienia człowieka. Wydawnictwa szkolne i pedagogiczne Spółka Akcyjna. Warszawa; 2000.
  5. Wang X, Ouyang Y, Liu J, Zhu M, Zhao G, Bao W, Hu F. Fruit and vegetable consumption and mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ; 2014. 349-362.
  6. Davis D, Epp M, Riordan H. Changes in USDA food composition data for 43 garden crops, 1950 to 1999. Journal of the American College of Nutrition; 2004. 23(6): 669-682.
  7. Mayer A. Historical changes in the mineral content of fruits and vegetable.
  8. Davis D. Declining Fruit and Vegetable Nutrient Composition: What Is the Evidence? HortScience; 2009. 44(1): 15-19.
  9. White P, Broadley M. Historical variation in the mineral composition of edible horticultural products. The Journal of Horticultural Science and Biotechnology; 2005. 80(6): 660-667.
  10. Thomas D. A study on the mineral depletion of the foods available to us as a nation over the period 1940 to 1991. Nutrition and Health; 2003. 17(2): 85-115.

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Czy warzywa i owoce są obecnie mniej wartościowe?

To może Cię zainteresować