Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Arbuz - słodki krewny dyni

Arbuz – słodki krewny dyni

6 sierpnia 2018     czas czytania 2 min
Arbuz to niezwykle lubiany owoc, choć według klasyfikacji systematycznej jest to warzywo, należące do rodziny dyniowatych. Arbuz daje nam nie tylko ukojenie podczas letnich upałów, ale przede wszystkim zastrzyk cennych witamin i składników mineralnych. Zawiera on związki wykazujące właściwości zmniejszające ryzyko nowotworów, chorób układu krążenia i wielu innych przewlekłych chorób niezakaźnych. Arbuz jest dobry dla tkanki skórnej i włosów. Dzięki zawartym związkom wpływa także na lepsze trawienie.

 

Pochodzenie i uprawa arbuza

Arbuz zawędrował do Europy z Afryki Południowej. Znany był ponoć na stołach w Starożytnym Egipcie i Grecji. Aktualnie uprawiany jest przede wszystkim w krajach Europy Południowej, między innymi w Hiszpanii, Portugalii, we Włoszech i Grecji. Także w Polsce jest przedmiotem zainteresowania wielu ogrodników.

 

Wartość odżywcza arbuza

Według Tabel składu i wartości odżywczej żywności opracowanych w Instytucie Żywności i Żywienia (IŻŻ), 100 g arbuza jadalnego zawiera tylko 36 kcal – dla porównania, norma dzienna zapotrzebowania dziennego dla kobiety w wieku 19-30 lat, przy masie ciała 45 kg i małej aktywności fizycznej, wynosi 1600 kcal. Oznacza to, że spożywając arbuza, nie musimy obawiać się o zbędne przybranie na masie ciała.

Arbuz zawiera wiele witamin, a wśród nich znajdują się:

  • witamina C – 10 mg/100 g owocu (stanowi to 1/6 normy średniego zapotrzebowania dla kobiet)
  • witamina B1 – 0,08 mg/100 g
  • witamina B6 – 0,14 mg/100 g
  • kwas pantotenowy (witamina B5) – 0,22 mg/100 g

 

Arbuz jest także bogaty w karotenoidy, włączając beta-karoten i likopen.

 

Własności zdrowotne arbuza

Arbuz jest przede wszystkim dobrym źródłem wody, co wspomaga nawadnianie naszego organizmu. Wynika to z faktu, że w 92% składa się on z wody, podobnie zresztą jak większość owoców i warzyw.

Poza cennymi witaminami i składnikami mineralnymi, nie bez znaczenia jest również zawartość likopenu w arbuzie, który wykazuje działanie zmniejszające ryzyko powstawania nowotworów oraz przedwczesnego starzenia się plamki żółtej. Ważnym związkiem w arbuzie jest także aminokwas cytrulina, który zwiększa stężenie tlenku azotu w naczyniach krwionośnych, przyczyniając się do ich rozszerzenia, a co za tym idzie – do obniżenia ciśnienia krwi. Cytrulina może także łagodzić bóle mięśni, dlatego chętnie wykorzystuje się ją do sporządzania różnych preparatów.

Spożywanie tego owocu może pomóc nam utrzymać prawidłowy wygląd skóry i włosów. To wszystko za sprawą zawartych arbuzie karotenoidów i witaminy C.

 

Co możemy zrobić z arbuza?

Arbuza najlepiej spożywać bezpośrednio i w naturalnej postaci. Owoc ten stanowi znaczące źródło wody niezbędnej do naszego funkcjonowania. Pamiętajmy jednak o wyodrębnieniu z arbuza pestek, które nie dla każdego mogą okazać się korzystne.

Arbuz może być wykorzystany do sporządzenia sałatek owocowych, na przykład takich z dodatkiem jabłka, melona oraz mięty. Można też z arbuza wycisnąć sok i zastosować jako napój orzeźwiający. Sok ten może być wykorzystany również do przygotowania zupy owocowej, która z pewnością będzie idealnym dodatkiem do letniego obiadu.

Podsumowując, arbuz to bardzo wartościowa składowa jadłospisu człowieka, podobnie zresztą jak większość roślin dyniowatych. Idealny do spożywania w okresie letnim, kiedy dominują wysokie temperatury i dbamy o odpowiednie nawadnianie organizmu. Arbuz ma też wiele innych właściwości sprzyjających prawidłowemu funkcjonowaniu organizmu człowieka, a przy tym, co warte podkreślenia, nie jest specjalnie drogi i ma niską wartość energetyczną.

  1. Jarosz M., Rychlik E., Cichocka A., Białkowska M. Energia W: Normy żywienia dla populacji Polski, Jarosz M. [Red]. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017. s. 11-20.
  2. Jarosz M., Stoś K., Przygoda B., Matczuk E., Stolińska-Fiedorowicz H., Kłys W. Witaminy W: Normy żywienia dla populacji Polski, Jarosz M. [Red]. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa; 2017. s. 130-202.
  3. Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K.. Tabele składu i wartości odżywczej żywności. PZWL Wydawnictwo Lekarskie. Warszawa; 2017.
  4. USDA. Baza danych o produktach spożywczych. [online]. [Przeglądany: 25.07.2018 r.]. Dostępny w: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list.
  5. Collins J.K., Wu G., Perkins-Veazie P., Spears K., Claypool P.L., Baker R.A., Clevidence B.A.. Watermelon consumption increases plasma arginine concentrations in adults. Nutrition; 2007. Mar. 23(3):261-6.
  6. Yu H., Rohan T. Role of the insulin-like growth factor family in cancer development and progression. J Natl Cancer Inst.; 2000. Sep 20;92(18):1472-89.
  7. Tarazona-Díaz M.P., Alacid F., Carrasco M., Martínez I., Aguayo E… Watermelon juice: potential functional drink for some muscle relief in athlets. J Agric Food Chem.; 2013. Aug 7. 61(31):7522-8. doi: 10.1021/jf400964r. Epub 2013 Jul 29.
  8. Naz A., Butt M.S., Sultan M.T., Qayyum M.M., Niaz R.S.. Watermelon lycopene and allied health claims. EXCLI J. 2014 Jun 3;13:650-60. eCollection.

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Arbuz - słodki krewny dyni

To może Cię zainteresować