Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokroić w pióra lub kostkę i zeszklić na oleju (2 łyżki), dodać przecier pomidorowy i wodę.
2. Pomidory nakłuć i sparzyć wrzątkiem, następnie zdjąć skórkę, pokroić w kostkę i dodać do przecieru.
3. Dodać przyprawy i całość doprowadzić do wrzenia.
4. Kaszę wsypać na sito o małych oczkach i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie przelać wrzątkiem, aby straciła goryczkę.
5. Dodać do przecieru i gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (około 15-20 minut).
6. Mięso z piersi indyka pokroić w kostkę i smażyć na patelni z dodatkiem oleju (2 łyżki), następnie dodać do ugotowanej kaszy.
7. Z kukurydzy i fasoli odlać zalewę, fasolę dodatkowo przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, wszystko dodać do kaszy i wymieszać. W razie potrzeby dodatkowo doprawić.
Kaloryczność 1 porcji: 320 kcal
Białko: 19 g
Tłuszcze: 8 g
Węglowodany: 47 g
Autor przepisu: mgr Beata Bondyra
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl