Kasza jaglana po meksykańsku

Składniki: - 1 szklanka kaszy jaglanej - 300 g mięsa z piersi indyka - 500 ml przecieru pomidorowego - 1 szklanka zimnej wody - 3 średnie pomidory - 2 średnie cebule - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka czerwonej fasoli - 4 łyżki oleju rzepakowego - przyprawy: 1 łyżeczka czosnku, papryki słodkiej, majeranku, oregano, pół łyżeczki kurkumy, szczypta soli, pieprzu oraz papryki ostrej

Sposób przygotowania:

1. Cebulę pokroić w pióra lub kostkę i zeszklić na oleju (2 łyżki), dodać przecier pomidorowy i wodę.
2. Pomidory nakłuć i sparzyć wrzątkiem, następnie zdjąć skórkę, pokroić w kostkę i dodać do przecieru.
3. Dodać przyprawy i całość doprowadzić do wrzenia.
4. Kaszę wsypać na sito o małych oczkach i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie przelać wrzątkiem, aby straciła goryczkę.
5. Dodać do przecieru i gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (około 15-20 minut).
6. Mięso z piersi indyka pokroić w kostkę i smażyć na patelni z dodatkiem oleju (2 łyżki), następnie dodać do ugotowanej kaszy.
7. Z kukurydzy i fasoli odlać zalewę, fasolę dodatkowo przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, wszystko dodać do kaszy i wymieszać. W razie potrzeby dodatkowo doprawić.

Kaloryczność 1 porcji: 320 kcal
Białko: 19 g
Tłuszcze: 8 g
Węglowodany: 47 g

Autor przepisu: mgr Beata Bondyra
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje