Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pasty z roślin strączkowych

Pasty z roślin strączkowych

31 stycznia 2017     czas czytania < 1
Z powodzeniem zastąpią wędliny w kanapkach!

Fasolowa pasta do kanapek

Składniki: 200g (ew.puszka) białej fasoli, 100g (1 spora) cebula, 30g (2 łyżki) koncentratu/przecieru pomidorowego,  10g (1 łyżka) oleju, sól pieprz, majeranek, mielona papryka

Fasolę namoczyć na noc, po czym ściągnąć skórki i ugotować (właściwie rozgotować) w niewielkiej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych, wyjąć przyprawy, odcedzić /zamiennie można użyć fasoli z puszki/. Cebulę posiekać w drobną kostkę, usmażyć. Dodać przecier/ koncentrat i smażyć jeszcze 1-2 minuty mieszając. Dodać fasolkę (jeśli zajdzie potrzeba składniki zmiksować), przyprawić do smaku.

 

Pasta z cieciorki i suszonych pomidorów

Na dwie porcje: 80g (4 łyżki) cieciorki z puszki, 5 sztuk pomidorów suszonych, 5g (łyżeczka) oliwy,
30g (10 sztuk) oliwek, natka pietruszki, sól, pieprz.

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.

 

Zielona pasta z soczewicy z ogórkami i imbirem

Składniki: 100g (1/2 szklanki) suchej zielonej soczewicy, (4 małe) ogórków kiszonych, 4 g (ok. centymetrowy odcinek kłącza o średnicy 1,5 cm) świeżego imbiru.

Soczewicę zamoczyć na noc, opłukać, ugotować w nowej wodzie. Marchewkę pokroić w kostkę i ugotować. Ogórki pokroić. Imbir zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Wszystko wrzucić do blendera, zmiksować na gładką masę. Jeśli pasta jest  zbyt wodnista, odparować część wody na suchej patelni. Należy pamiętać, że soczewica po namoczeniu i ugotowaniu praktycznie potroi swoją objętość, więc pasty wyjdzie naprawdę dużo – ok 400 gram.

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pasty z roślin strączkowych

To może Cię zainteresować