Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Przyczyny otyłości

Przyczyny otyłości

7 grudnia 2016     czas czytania 2 min
U podstaw rozwoju otyłości leży długotrwałe zaburzenie bilansu energetycznego, kiedy to energia spożyta przekracza energię wydatkowaną. Na powstawanie dodatniego bilansu energetycznego wpływa:  

Brak ruchu

Z biegiem lat przybywa różnego rodzaju udogodnień: samochód, pilot do telewizora czy radia, komputer, które pozwalają na załatwianie wielu spraw, czy wręcz wykonywanie pracy bez wychodzenia z domu. W codziennym życiu zatem coraz rzadziej zmuszamy nasze mięśnie do pracy, a więc i do wydatku energetycznego.

Czy wiesz, że…

Przeciętny Polak spędza kilka godzin dziennie przed telewizorem, używanie zaś pilota do telewizora może być przyczyną przyrostu masy ciała o około 1,5 kg w ciągu roku.

Nieświadome spożywanie kalorii  

Spożywanie w ciągu dnia jedynie o 100 kcal więcej niż potrzebujesz (czyli mniej więcej 1 łyżka oleju lub kromka chleba z masłem) w stosunku do ilości kalorii zużytych, może, w ciągu roku, stać się przyczyną przyrostu masy ciała o 5 kg. Często należną ilość kalorii przekraczamy z braku świadomości, ile dany produkt dostarcza kalorii.

Czy wiesz, że…

Przykładowo, jeden sucharek (bezcukrowy!) ma 40 kcal, a kostka czekolady – 22 kcal. Wystarczy więc zjeść 2 sucharki i 1 kostkę czekolady, aby dostarczyć organizmowi 102 kcal.  

Chaotyczne, niereularne spożywanie posiłków 

Nieregularność posiłków to nie tylko groźba spożywania zbędnych kalorii, lecz także ryzyko zmniejszenia wydatku energetycznego organizmu. Osoby spożywające posiłki chaotycznie i nieregularnie spalają mniej kalorii, a przez to narażone są na dodatni bilans energetyczny, czyli – w konsekwencji – na przyrost masy ciała.

Brak śniadań

Wiele badań wykazuje, że u osób niejedzących śniadań częściej dochodzi do rozwoju nadmiernej masy ciała, insulinooporności i cukrzycy typu 2.

Za małowody i zły wybór płynów  

Gdy pijemy mało płynów, nasze komórki są źle nawodnione, zmniejsza się ich masa (tzw. beztłuszczowa masa ciała), od której zależy tempo podstawowej przemiany materii. Sprzyja to dodatniemu bilansowi energetycznemu.

Słodkie napoje stanowią źródło łatwo przyswajalnej energii, gdyż niezwykle łatwo wchłaniają się w przewodzie pokarmowym. Sprzyjają więc dodatniemu bilansowi energetycznemu. Fruktoza dodawana do napojów i przetworzonych produktów pobudza apetyt i staje się źródłem zbędnych kalorii. Wysokie spożycie fruktozy, będącej składnikiem tych produktów, zwiększa również ryzyko rozwoju otyłości, hipertriglicerydemii i oporności na insulinę.

Czy wiesz, że…

Fruktoza w świeżych owocach nie ma takiego działania, gdyż jej stężenie jest mniejsze niż w produktach przetworzonych. Ponadto, spożywana z całością miąższu owocowego, dzięki zawartości błonnika, znacznie wolniej wchłania się z przewodu pokarmowego.

Nieodpowiednie przyrządzanie potraw  

Najbardziej rozpowszechnionym sposobem przygotowywania posiłków jest smażenie, które przyczynia się do konsumpcji zwiększonej ilości kalorii, a tym samym dodatniego bilansu energetycznego.

Czy wiesz, że…
 
Przykładowo,100 g kurczaka gotowany w jarzynach dostarcza 108 kcal, a tyle samo panierowanego kotleta z drobiu 380 kcal.
 

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Przyczyny otyłości

To może Cię zainteresować