Brak ruchu
Z biegiem lat przybywa różnego rodzaju udogodnień: samochód, pilot do telewizora czy radia, komputer, które pozwalają na załatwianie wielu spraw, czy wręcz wykonywanie pracy bez wychodzenia z domu. W codziennym życiu zatem coraz rzadziej zmuszamy nasze mięśnie do pracy, a więc i do wydatku energetycznego.
Czy wiesz, że…
Przeciętny Polak spędza kilka godzin dziennie przed telewizorem, używanie zaś pilota do telewizora może być przyczyną przyrostu masy ciała o około 1,5 kg w ciągu roku.
Nieświadome spożywanie kalorii
Spożywanie w ciągu dnia jedynie o 100 kcal więcej niż potrzebujesz (czyli mniej więcej 1 łyżka oleju lub kromka chleba z masłem) w stosunku do ilości kalorii zużytych, może, w ciągu roku, stać się przyczyną przyrostu masy ciała o 5 kg. Często należną ilość kalorii przekraczamy z braku świadomości, ile dany produkt dostarcza kalorii.
Czy wiesz, że…
Przykładowo, jeden sucharek (bezcukrowy!) ma 40 kcal, a kostka czekolady – 22 kcal. Wystarczy więc zjeść 2 sucharki i 1 kostkę czekolady, aby dostarczyć organizmowi 102 kcal.
Chaotyczne, niereularne spożywanie posiłków
Nieregularność posiłków to nie tylko groźba spożywania zbędnych kalorii, lecz także ryzyko zmniejszenia wydatku energetycznego organizmu. Osoby spożywające posiłki chaotycznie i nieregularnie spalają mniej kalorii, a przez to narażone są na dodatni bilans energetyczny, czyli – w konsekwencji – na przyrost masy ciała.
Brak śniadań
Wiele badań wykazuje, że u osób niejedzących śniadań częściej dochodzi do rozwoju nadmiernej masy ciała, insulinooporności i cukrzycy typu 2.
Za małowody i zły wybór płynów
Gdy pijemy mało płynów, nasze komórki są źle nawodnione, zmniejsza się ich masa (tzw. beztłuszczowa masa ciała), od której zależy tempo podstawowej przemiany materii. Sprzyja to dodatniemu bilansowi energetycznemu.
Słodkie napoje stanowią źródło łatwo przyswajalnej energii, gdyż niezwykle łatwo wchłaniają się w przewodzie pokarmowym. Sprzyjają więc dodatniemu bilansowi energetycznemu. Fruktoza dodawana do napojów i przetworzonych produktów pobudza apetyt i staje się źródłem zbędnych kalorii. Wysokie spożycie fruktozy, będącej składnikiem tych produktów, zwiększa również ryzyko rozwoju otyłości, hipertriglicerydemii i oporności na insulinę.
Czy wiesz, że…
Fruktoza w świeżych owocach nie ma takiego działania, gdyż jej stężenie jest mniejsze niż w produktach przetworzonych. Ponadto, spożywana z całością miąższu owocowego, dzięki zawartości błonnika, znacznie wolniej wchłania się z przewodu pokarmowego.
Nieodpowiednie przyrządzanie potraw
Najbardziej rozpowszechnionym sposobem przygotowywania posiłków jest smażenie, które przyczynia się do konsumpcji zwiększonej ilości kalorii, a tym samym dodatniego bilansu energetycznego.
0 komentarzy