Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Posiłki
Wyszukiwarka
Home 9 Seniorzy 9 Posiłki
1. Zdrowie na 5 w wieku 65+? A może na 5 z plusem? Wszystko jest możliwe! Niech od dzisiaj cyfra 5+ kojarzy Ci się z 5 posiłkami dziennie, które powinny być urozmaicone i zawierać w sobie 5 różnych grup produktów spożywczych! Postaraj się jeść posiłki częściej, ale w mniejszych porcjach.  
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Posiłki

2. Planuj posiłki! Staraj się ustalić harmonogram tego, jak rozłożysz je w ciągu dnia. Jeśli już wszystko zaplanujesz, trzymaj się planu! Nie pomijaj posiłków. Pamiętaj, że w Twojej diecie są 3 główne posiłki: śniadanie, obiad, kolacja oraz 2 mniejsze: II śniadanie i podwieczorek.
 

3. Rób regularnie zakupy. Zaplanowane posiłki wymagają składników, z których powstanie danie – a jeśli ich zabraknie, może to spowodować, że ominiesz ten konkretny posiłek z prostej przyczyny – nie przygotujesz go. Staraj się tego unikać.
 

4. Urozmaicaj! Staraj się dania komponować z różnych produktów spożywczych w obrębie danych grup (warzywa i owoce; produkty zbożowe; mleko i przetwory mleczne; mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych; tłuszcze). Dlatego pamiętaj, że każdego dnia możesz wybrać coś innego z danej grupy produktów:

  • warzywa i owoce – pamiętaj, aby spożywać różnokolorowe warzywa i owoce,
  • produkty zbożowe – to ryże, kasze, płatki, makarony i pieczywo,
  • mleko i przetwory – mleko; napoje mleczne, tj. jogurty, maślanki, kefiry, mleko zsiadłe; sery białe twarogowe i sery żółte, produkowane z mleka krowiego, owczego, koziego, a nawet sojowego,
  • mięso – drób (kurczak, indyk), wołowina, wieprzowina, cielęcina, dziczyzna,
  • ryby – morskie, słodkowodne, w postaci przetworów,
  • nasiona roślin strączkowych – groch, fasola, soja, soczewica, ciecierzyca.
     

Jeśli postawisz na różnorodne dania – z większą przyjemnością i apetytem będziesz sięgać po jedzenie. A to nie jedyny plus! Pamiętaj, że urozmaicona dieta to źródło wielu cennych składników wpływających pozytywnie na stan Twojego zdrowia.
 

5. Zestawiaj różne kolory w jednym daniu! Im więcej różnokolorowych produktów na talerzu, tym bardziej atrakcyjne danie. Jemy oczami… Wyobraź sobie duszoną pierś z indyka w sosie warzywnym, z gotowanym brokułem i marchewką, z dodatkiem kaszy gryczanej… Czyż nie jest to przyjemniejszy widok niż duszona pierś z indyka z białym ryżem i kapustą kiszoną?

Pamiętaj, że różne kolory warzyw i owoców niosą ze sobą różne korzyści dla Ciebie. Zielone warzywa liściaste (sałata, szpinak, brokuł) oczyszczą Twój organizm i dodatkowo dostarczą Ci żelaza, które bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, gdyż są najlepszym źródłem tego składnika w świecie roślin. Z kolei czerwone warzywa (pomidor, papryka, czy żurawina) wzmocnią Twoją naturalną barierę ochronną przez wolnymi rodnikami i będą działać przeciwnowotworowo. Pomarańczowe oraz żółte warzywa i owoce to doskonałe źródła witaminy A! Każdy kolor w świecie warzyw i owoców ma swoje cenne właściwości!

0 komentarzy

Inne nowości z kategorii ABC Żywienia: