Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Skład diety

Skład diety

2 stycznia 2017     czas czytania 3 min
Różnorodność diety jest kluczem do zdrowia. Prawidłowe żywienie jest czynnikiem, który warunkuje zarówno sprawność fizyczną, jak i intelektualną. Pamiętajmy, że przez prawidłowe żywienie należy rozumieć odpowiednie do zapotrzebowania spożycie składników odżywczych, pokrycie potrzeb energetycznych oraz dobór określonych produktów spożywczych w codziennej diecie.

Warzywa i owoce

Warzywa i owoce to doskonałe źródło witamin i składników antyoksydacyjnych (m.in. witaminy C, E, beta-karotenu), które opóźniają procesy starzenia. Dodatkowo są źródłem błonnika pokarmowego – składnika, który przeciwdziała uciążliwym zaparciom i pozwala obniżyć poziom „złego cholesterolu” oraz glukozy we krwi. Warzywa i owoce to grupa, którą cechuje niska kaloryczność.

DLATEGO

Warzywa i owoce to minimum 5 porcji dziennie w proporcji ¾ warzyw oraz ¼ owoców, ale nie mniej niż 0,5 kg wszystkich warzyw i owoców zjedzonych w ciągu dnia. W przypadku spożycia warzyw i owoców pamiętaj o zasadzie – im więcej, tym lepiej. Staraj się spożywać warzywa różnokolorowe oraz w postaci surowej tak często, jak tylko możesz. Jeśli zjedzenie warzyw w formie surowej jest dla Ciebie problemem, to staraj się je gotować (w wodzie, na parze). Możesz również wypić świeżo wyciśnięty sok warzywny.

 

Produkty zbożowe

Produkty zbożowe to 5 porcji dziennie. Odpowiednia ilość produktów zbożowych jest bardzo ważna w przypadku diety seniorów. Stanowią one podstawowe źródło energii. Wyróżniamy produkty zbożowe pełnoziarniste i produkty zbożowe oczyszczone. Pokarmy pełnoziarniste (chleb razowy, ewentualnie graham, makaron razowy, otręby, ciemny ryż, kasze gruboziarniste) są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego oraz są bogatsze w składniki odżywcze, tj. magnez, potas, czy witaminy z grupy B. Dzieje się tak dlatego, że zawierają cały materiał siewny rośliny – zalążek, bielmo, otręby.

DLATEGO

Twoja dieta powinna bazować na ok. 5 porcjach produktów zbożowych każdego dnia. Ilość produktów zbożowych w ramach jednej porcji można porównać do Twojej zaciśniętej pięści. Spróbuj zamienić jasny, klasyczny makaron na pełnoziarnisty, a biały ryż na ryż brązowy. Jedz kasze! Wspaniały element potraw, szczególnie w okresie zimowym.

 

Mleko i produkty mleczne

Spadek siły mięśniowej i wytrzymałość kości obniża się wraz z wiekiem, stąd też Twoje kości codziennie powinny otrzymywać solidną dawkę wapnia, witaminy D, fosforu, magnezu i cynku. Mleko i produkty mleczne (naturalne kefiry, maślanki, jogurty, zsiadłe mleko) stanowią najlepsze źródło tych składników odżywczych. Osteoporoza atakuje nas po cichu, pamiętaj – nasze kości po 30. roku życia przestają zwiększać masę kostną, robią się coraz słabsze, a proces ich odbudowy jest coraz wolniejszy! Dbaj o odpowiednie spożycie wapnia w codziennej diecie, wybierając najlepiej produkty o niskiej zawartości tłuszczu (mleko i napoje mleczne do 2% zawartości tłuszczu czy chudy i/lub półtłusty ser twarogowy). Aż 40% wapnia zawartego właśnie w mleku i jego przetworach jest wchłaniane w naszych jelitach, w porównaniu z wapniem pochodzącym z innych źródeł. Jeśli nie możesz spożywać mleka, nie zapominaj o innych źródłach tego składnika (Dowiedz się więcej) i jego ew. suplementacji skonsultowanej wcześniej z lekarzem rodzinnym. Zachowaj sprawność, energię i pogodę ducha siły witalne na dalsze lata!

DLATEGO

Osoby po 65. roku życia, w miarę możliwości powinny spożywać co najmniej 3 porcje produktów mlecznych każdego dnia. Urozmaicaj swoją dietę poprzez wybór różnych wyrobów. Pamiętaj, że 1 z 3 zalecanych porcji wapnia to nic innego, jak:

szklanka mleka (200 ml) lub pół dużej szklanka jogurtu (125 ml) czy ser twarogowy (35 g).

(Dowiedz się więcej)

 

Mięso, ryby, jajka i nasiona roślin strączkowych

Osoby po 65. roku życia każdego dnia powinny dostarczać swojemu organizmowi odpowiednią ilość pełnowartościowego białka (Czytaj więcej o białku w diecie seniora). Jest to niezmiernie ważne, ponieważ wraz z wiekiem zachodzące w organizmie zmiany fizjologiczne prowadzą do obniżenia ilości białka w ciele, co skutkuje osłabieniem, spadkiem masy mięśniowej czy zaburzeniem pracy serca. Łatwiej również o infekcje.

DLATEGO

  • Mięso i jajka są świetnym źródłem białka zwierzęcego, czyli pełnowartościowego, dlatego należy jeść te produkty naprzemiennie. Wybieraj produkty chude, o niskiej zawartości tłuszczu, tj. indyk, kurczak, cielęcina, królik. Wybieraj różne gatunki mięs.
  • Nie zapominaj o rybach! Co najmniej 2 razy w tygodniu muszą znaleźć się w Twoim menu.
  • Nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soja, soczewica, ciecierzyca) są zarówno doskonałym źródłem białka, jak i błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, żelaza oraz wapnia. Warto je uwzględnić w swoim menu co najmniej raz w tygodniu.

 

Tłuszcze

Tłuszcz tłuszczowi nierówny (Dowiedz się więcej). Dlatego zwracaj uwagę na ilość i jakość tłuszczu, który pojawia się w Twoim codziennym jadłospisie. Niedocenionymi, a najkorzystniejszymi i najzdrowszymi tłuszczami, które powinny przeważać nad innymi tłuszczami w diecie osoby po 65. roku życia, są tłuszcze pochodzenia roślinnego w postaci olejów (dodawane na ciepło: rzepakowy i oliwa z oliwek rafinowana oraz dodawane na zimno: olej rzepakowy i oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, olej lniany). Jedz również orzechy (laskowe, włoskie, migdały, nerkowce) i nasiona (słonecznik, dynia) – to również dobre źródła tłuszczów roślinnych. Ale zawsze spożywaj je w o określonych porcjach (1 porcja = mała garść).

Z kolei tłuszcze zwierzęce, które znajdziesz m.in w maśle, smalcu, czy tłustym mięsie, powinny być ograniczane, gdyż zwiększają ryzyko wystąpienia wielu chorób, np. zawału mięśnia sercowego.

Pamiętaj, że tłuszcze występują w postaci widocznej (np. olej) oraz niewidocznej (np. w mięsie), dlatego tak ważne jest zwracanie uwagi, jaką faktyczną ilość tłuszczów spożywamy codziennie.

 

Złoty środek

W roku 2016, eksperci Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) opublikowali nową Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Różni się ona znacząco od swojej poprzedniczki z 2009 r. Zmiany te są wyrazem postępu w naukach medycznych, uwzględniają wyniki najnowszych badań naukowych, a także rekomendacje uznanych światowych ośrodków eksperckich. Praktyczne wytyczne, przedstawione w prostej i przejrzystej formie graficznej to idealne wsparcie do wdrożenia na co dzień zasad prawidłowego żywienia (Dowiedz się więcej).

 

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Skład diety

To może Cię zainteresować