Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Program „Owoce i warzywa w szkole” - narzędzie kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych

Program „Owoce i warzywa w szkole” – narzędzie kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych

8 maja 2017     czas czytania < 1
Od roku szkolnego 2009/2010 Komisja Europejska uruchomiła nowy program Wspólnej Polityki Rolnej „Owoce w szkole”. Do programu tego przystąpiła również Polska. Program „Owoce i warzywa w szkole” prowadzony w roku szkolnym 2014/2015 był kontynuacją programu „Owoce w szkole” realizowanego w latach szkolnych 2009/2010 – 2013/2014.

Głównym celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania o charakterze edukacyjnym.

W Polsce w roku szkolnym 2014/2015 programem objęto 1 389 600 dzieci z zerówek oraz z klas I-III szkół podstawowych. Program finansowany był ze środków pochodzących z UE (88%) oraz z budżetu krajowego (12%), a całkowity koszt programu w roku szkolnym 2014/2015 wyniósł ok. 23,3 mln euro (96,8 mln zł). Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się 2-3 razy w tygodniu świeże owoce i warzywa oraz soki (jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, marchewkę, słodką paprykę, rzodkiewki, pomidorki i kalarepę oraz soki owocowe i warzywne). Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.

Owoce, warzywa oraz soki nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących. Za jakość owoców i warzyw dostarczanych do szkół podstawowych odpowiedzialny jest zatwierdzony dostawca lub zatwierdzona szkoła w przypadku, gdy samodzielnie przygotowuje i udostępnia owoce i warzywa dzieciom.

Ocena programu została przeprowadzona przez Instytut Żywności i Żywienia na terenie 5 województw: mazowieckiego, opolskiego, pomorskiego, podkarpackiego i wielkopolskiego. Wyniki wskazują, że zapewnienie bezpłatnej porcji owoców i warzyw w szkole wpłynęło na zwiększenie spożycia owoców i warzyw przez dzieci w porównaniu do grupy kontrolnej nie uczestniczącej programie. Program zwiększył ponadto wiedzę dzieci na temat zasad zdrowego odżywiania oraz wpłynął pozytywnie na zmianę nastawienia dzieci do jedzenia owoców i warzyw.

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Program „Owoce i warzywa w szkole” - narzędzie kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych

To może Cię zainteresować