Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Posiłki

Posiłki

2 stycznia 2017     czas czytania 2 min
1. Zdrowie na 5 w wieku 65+? A może na 5 z plusem? Wszystko jest możliwe! Niech od dzisiaj cyfra 5+ kojarzy Ci się z 5 posiłkami dziennie, które powinny być urozmaicone i zawierać w sobie 5 różnych grup produktów spożywczych! Postaraj się jeść posiłki częściej, ale w mniejszych porcjach.  

2. Planuj posiłki! Staraj się ustalić harmonogram tego, jak rozłożysz je w ciągu dnia. Jeśli już wszystko zaplanujesz, trzymaj się planu! Nie pomijaj posiłków. Pamiętaj, że w Twojej diecie są 3 główne posiłki: śniadanie, obiad, kolacja oraz 2 mniejsze: II śniadanie i podwieczorek.
 

3. Rób regularnie zakupy. Zaplanowane posiłki wymagają składników, z których powstanie danie – a jeśli ich zabraknie, może to spowodować, że ominiesz ten konkretny posiłek z prostej przyczyny – nie przygotujesz go. Staraj się tego unikać.
 

4. Urozmaicaj! Staraj się dania komponować z różnych produktów spożywczych w obrębie danych grup (warzywa i owoce; produkty zbożowe; mleko i przetwory mleczne; mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych; tłuszcze). Dlatego pamiętaj, że każdego dnia możesz wybrać coś innego z danej grupy produktów:

  • warzywa i owoce – pamiętaj, aby spożywać różnokolorowe warzywa i owoce,
  • produkty zbożowe – to ryże, kasze, płatki, makarony i pieczywo,
  • mleko i przetwory – mleko; napoje mleczne, tj. jogurty, maślanki, kefiry, mleko zsiadłe; sery białe twarogowe i sery żółte, produkowane z mleka krowiego, owczego, koziego, a nawet sojowego,
  • mięso – drób (kurczak, indyk), wołowina, wieprzowina, cielęcina, dziczyzna,
  • ryby – morskie, słodkowodne, w postaci przetworów,
  • nasiona roślin strączkowych – groch, fasola, soja, soczewica, ciecierzyca.
     

Jeśli postawisz na różnorodne dania – z większą przyjemnością i apetytem będziesz sięgać po jedzenie. A to nie jedyny plus! Pamiętaj, że urozmaicona dieta to źródło wielu cennych składników wpływających pozytywnie na stan Twojego zdrowia.
 

5. Zestawiaj różne kolory w jednym daniu! Im więcej różnokolorowych produktów na talerzu, tym bardziej atrakcyjne danie. Jemy oczami… Wyobraź sobie duszoną pierś z indyka w sosie warzywnym, z gotowanym brokułem i marchewką, z dodatkiem kaszy gryczanej… Czyż nie jest to przyjemniejszy widok niż duszona pierś z indyka z białym ryżem i kapustą kiszoną?

Pamiętaj, że różne kolory warzyw i owoców niosą ze sobą różne korzyści dla Ciebie. Zielone warzywa liściaste (sałata, szpinak, brokuł) oczyszczą Twój organizm i dodatkowo dostarczą Ci żelaza, które bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, gdyż są najlepszym źródłem tego składnika w świecie roślin. Z kolei czerwone warzywa (pomidor, papryka, czy żurawina) wzmocnią Twoją naturalną barierę ochronną przez wolnymi rodnikami i będą działać przeciwnowotworowo. Pomarańczowe oraz żółte warzywa i owoce to doskonałe źródła witaminy A! Każdy kolor w świecie warzyw i owoców ma swoje cenne właściwości!

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Posiłki

To może Cię zainteresować