Pełnoziarnisty makaron z cukinią, szpinakiem i serem pleśniowym

  Składniki: - 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego (70 g) - 1 mała cukinia - 1 garść szpinaku - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka oleju rzepakowego/oliwy z oliwek - 20 g sera pleśniowego (gorgonzola, rokpol, roquefort) - 1 łyżeczka soku z cytryny - szczypta soli

 

 

Sposób przygotowania:

1. Nastawić wodę na makaron i dodać szczyptę soli. Ugotować makaron al dente (kierować się instrukcją na opakowaniu).
2. W międzyczasie dokładnie umyć cukinię i obrać ją z zielonej skórki. Następnie wykorzystać obieraczkę, aby powstały taśmy cukinii i ugotować je na parze z odrobiną soku z cytryny.
3. Szpinak umyć pod bieżącą wodą i wysuszyć. Obrać czosnek i rozgnieść go w prasce lub bardzo drobno pokroić. Dodać szczyptę soli do rozdrobnionego czosnku.
4. Rozgrzać olej na patelni. Dodać czosnek i po chwili wrzucić szpinak. Smażyć przez około 2 minuty, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
5. Podsmażony szpinak i tasiemki ugotowanej na parze cukinii układać na makaronie.
6. Posypać drobno pokrojonym serem pleśniowym.

Kaloryczność 1 porcji: 450 kcal
Białko: 18 g
Tłuszcze: 18 g
Węglowodany: 52 g

Autor przepisu: mgr Małgorzata Dziekońska
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

 

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje