Strona główna/Przepisy/Pasty kanapkowe/Pasta kanapkowa ze słonecznika

Pasta kanapkowa ze słonecznika

Składniki(12 porcji):

słonecznik
1 szklanka
pomidory suszone
5
pomidory malinowe
2 średnie
bazylia świeża
5 listków
sok z cytryny/limonki
2 łyżki
zalewa z suszonych pomidorów
3 łyżki
sól
szczypta
pieprz
szczypta
czosnek
szczypta
woda
4-5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Nasiona słonecznika uprażyć na rozgrzanej patelni, aż do ich lekkiego zarumienienia. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Pomidory malinowe ponakłuwać nożem, sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki.
  3. Wszystkie składniki przełożyć do naczynia blendera i dokładnie zmiksować na gładką masę.
  4. Jeśli powstała pasta będzie zbyt gęsta, dodać kilka łyżek wody.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 117 kcal
Białko: 4.3 g
Tłuszcz: 9.2 g
Węglowodany: 5 g