
Pasta kanapkowa ze słonecznika
Składniki(12 porcji):
- słonecznik
- 1 szklanka
- pomidory suszone
- 5
- pomidory malinowe
- 2 średnie
- bazylia świeża
- 5 listków
- sok z cytryny/limonki
- 2 łyżki
- zalewa z suszonych pomidorów
- 3 łyżki
- sól
- szczypta
- pieprz
- szczypta
- czosnek
- szczypta
- woda
- 4-5 łyżek
Sposób przygotowania:
- Nasiona słonecznika uprażyć na rozgrzanej patelni, aż do ich lekkiego zarumienienia. Odstawić do ostygnięcia.
- Pomidory malinowe ponakłuwać nożem, sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki.
- Wszystkie składniki przełożyć do naczynia blendera i dokładnie zmiksować na gładką masę.
- Jeśli powstała pasta będzie zbyt gęsta, dodać kilka łyżek wody.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 117 kcal
Białko: 4.3 g
Tłuszcz: 9.2 g
Węglowodany: 5 g