Przepis na 12 porcji
Składniki:
- 1 szklanka nasion słonecznika
- 5 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
- 2 średnie pomidory malinowe
- 5 listków świeżej bazylii
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
- szczypta soli, pieprzu i czosnku
- 4-5 łyżek wody
Sposób przygotowania:
- Nasiona słonecznika uprażyć na rozgrzanej patelni, aż do ich lekkiego zarumienienia. Odstawić do ostygnięcia.
- Pomidory malinowe ponakłuwać nożem, sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki.
- Wszystkie składniki przełożyć do naczynia blendera i dokładnie zmiksować na gładką masę.
- Jeśli powstała pasta będzie zbyt gęsta, dodać kilka łyżek wody.
Autor: Beata Bondyra-Wiśniewska
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl