
Pasta kanapkowa z pieczonych warzyw z łososiem
Składniki(4 porcje):
- marchewka
- 2 średnie
- pietruszka korzeń
- 2 średnie
- seler korzeniowy
- 1 mały
- łosoś filet
- 100 g
- czosnek
- 1 ząbek
- oliwa z oliwek
- 5 łyżek
- słonecznik
- 3 łyżki
- natka pietruszki
- 2 łyżki
- koper
- 2 łyżki
- sok z cytryny
- 1 łyżka
- sól
- szczypta
- pieprz
- szczypta
- tymianek
- szczypta
- kurkuma
- szczypta
- kmin rzymski
- szczypta
- papryka słodka
- szczypta
- papryka ostra
- szczypta
Sposób przygotowania:
- Marchewkę, pietruszkę i selera obrać ze skórki, następnie pokroić w plastry i przełożyć do miski. Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę tymianku i rozgnieciony ząbek czosnku. Całość wymieszać i ułożyć luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200°C przez 20-30 minut.
- Łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny i posypać koprem. Piec pod przykryciem w temperaturze 200°C przez około 20 minut. Po upieczeniu mięso oddzielić widelcem od skóry i podzielić na mniejsze kawałki.
- Upieczone i wystudzone warzywa przełożyć do pojemnika blendera, dodać nasiona słonecznika, 3 łyżki oliwy z oliwek, natkę pietruszki, szczyptę soli, pieprzu, kurkumy, kminu rzymskiego (kuminu), papryki słodkiej i papryki ostrej, następnie całość zblendować do uzyskania jednolitej masy.
- Kawałki łososia wrzucić do pasty i całość wymieszać widelcem.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 242 kcal
Białko: 9.1 g
Tłuszcz: 19.5 g
Węglowodany: 6.4 g