Strona główna/Przepisy/Pasty kanapkowe/Pasta kanapkowa z pieczonych w...

Pasta kanapkowa z pieczonych warzyw z łososiem

Składniki(4 porcje):

marchewka
2 średnie
pietruszka korzeń
2 średnie
seler korzeniowy
1 mały
łosoś filet
100 g
czosnek
1 ząbek
oliwa z oliwek
5 łyżek
słonecznik
3 łyżki
natka pietruszki
2 łyżki
koper
2 łyżki
sok z cytryny
1 łyżka
sól
szczypta
pieprz
szczypta
tymianek
szczypta
kurkuma
szczypta
kmin rzymski
szczypta
papryka słodka
szczypta
papryka ostra
szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać ze skórki, następnie pokroić w plastry i przełożyć do miski. Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę tymianku i rozgnieciony ząbek czosnku. Całość wymieszać i ułożyć luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200°C przez 20-30 minut.
  2. Łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny i posypać koprem. Piec pod przykryciem w temperaturze 200°C przez około 20 minut. Po upieczeniu mięso oddzielić widelcem od skóry i podzielić na mniejsze kawałki.
  3. Upieczone i wystudzone warzywa przełożyć do pojemnika blendera, dodać nasiona słonecznika, 3 łyżki oliwy z oliwek, natkę pietruszki, szczyptę soli, pieprzu, kurkumy, kminu rzymskiego (kuminu), papryki słodkiej i papryki ostrej, następnie całość zblendować do uzyskania jednolitej masy.
  4. Kawałki łososia wrzucić do pasty i całość wymieszać widelcem.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 242 kcal
Białko: 9.1 g
Tłuszcz: 19.5 g
Węglowodany: 6.4 g