
Pasta kanapkowa z pieczonej ryby i marchwi
Składniki(4 porcje):
- ryba (dorsz/pstrąg)
- 150 g
- marchewka gotowana
- 1 średnia
- śliwki suszone
- 4
- oliwki posiekane
- 1 łyżka
- sezam
- 1 łyżeczka
- limonka
- 1/2
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka
- sól
- szczypta
- pieprz
- szczypta
- tymianek
- szczypta
- koper
- do smaku
- chleb razowy
- 4 kromki
Sposób przygotowania:
- Rybę posypać solą, pieprzem i upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Po upieczeniu rybę rozdrobnić widelcem.
- Ugotowaną marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach – dodać do ryby.
- Dodać pokrojone drobno suszone śliwki, oliwki, sezam oraz wlać sok z limonki i oliwę – wszystko wymieszać.
- Doprawić do smaku ziołami.
- Podawać z pieczywem razowym.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 75 kcal
Białko: 7.3 g
Tłuszcz: 4.4 g
Węglowodany: 2 g