Strona główna/Przepisy/Pasty kanapkowe/Pasta kanapkowa z pieczonej ry...

Pasta kanapkowa z pieczonej ryby i marchwi

Składniki(4 porcje):

ryba (dorsz/pstrąg)
150 g
marchewka gotowana
1 średnia
śliwki suszone
4
oliwki posiekane
1 łyżka
sezam
1 łyżeczka
limonka
1/2
oliwa z oliwek
1 łyżka
sól
szczypta
pieprz
szczypta
tymianek
szczypta
koper
do smaku
chleb razowy
4 kromki

Sposób przygotowania:

  1. Rybę posypać solą, pieprzem i upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Po upieczeniu rybę rozdrobnić widelcem.
  2. Ugotowaną marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach – dodać do ryby.
  3. Dodać pokrojone drobno suszone śliwki, oliwki, sezam oraz wlać sok z limonki i oliwę – wszystko wymieszać.
  4. Doprawić do smaku ziołami.
  5. Podawać z pieczywem razowym.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 75 kcal
Białko: 7.3 g
Tłuszcz: 4.4 g
Węglowodany: 2 g