Strona główna/Przepisy/Zupy/Kremowa zupa z brokułów z sere...

Kremowa zupa z brokułów z serem feta

Składniki(4 porcje):

brokuł
500 g
por
1
marchewki
2
czosnek
2 ząbki
oliwa z oliwek
2 łyżki
woda
1 l
płatki migdałowe
2 łyżki
ser feta
4 plastry
jogurt naturalny
4 łyżki
sól
szczypta
pieprz
szczypta
liść laurowy
1
ziele angielskie
1

Sposób przygotowania:

  1. Pora/cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Wszystko wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą z oliwek, dodać sól, ziele angielskie i liść laurowy.
  2. Oddzielić różyczki brokułu, dokładnie umyć i wysuszyć.
  3. Marchew obrać, umyć i pokroić w talarki o grubości około 1 centymetra.
  4. Brokuł i marchew dodać do garnka i podsmażyć.
  5. Wlać wodę, przykryć garnek i poczekać, aż całość się zagotuje i warzywa będą miękkie.
  6. Po ugotowaniu zupy wyjąć liść laurowy i ziele angielskie.
  7. Zmiksować blenderem ręcznym.
  8. Podawać z jedną łyżką jogurtu naturalnego i jednym plastrem sera feta.
  9. Posypać płatkami migdałowymi.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 190 kcal
Białko: 10 g
Tłuszcz: 14.4 g
Węglowodany: 8.2 g