
Kremowa zupa z brokułów z serem feta
Składniki(4 porcje):
- brokuł
- 500 g
- por
- 1
- marchewki
- 2
- czosnek
- 2 ząbki
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki
- woda
- 1 l
- płatki migdałowe
- 2 łyżki
- ser feta
- 4 plastry
- jogurt naturalny
- 4 łyżki
- sól
- szczypta
- pieprz
- szczypta
- liść laurowy
- 1
- ziele angielskie
- 1
Sposób przygotowania:
- Pora/cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Wszystko wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą z oliwek, dodać sól, ziele angielskie i liść laurowy.
- Oddzielić różyczki brokułu, dokładnie umyć i wysuszyć.
- Marchew obrać, umyć i pokroić w talarki o grubości około 1 centymetra.
- Brokuł i marchew dodać do garnka i podsmażyć.
- Wlać wodę, przykryć garnek i poczekać, aż całość się zagotuje i warzywa będą miękkie.
- Po ugotowaniu zupy wyjąć liść laurowy i ziele angielskie.
- Zmiksować blenderem ręcznym.
- Podawać z jedną łyżką jogurtu naturalnego i jednym plastrem sera feta.
- Posypać płatkami migdałowymi.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 190 kcal
Białko: 10 g
Tłuszcz: 14.4 g
Węglowodany: 8.2 g