
Curry z ciecierzycą i ryżem
Składniki(3 porcje):
- ryż brązowy
- 100 g
- cebula
- 1
- czosnek
- 1 ząbek
- olej rzepakowy
- 3 łyżki
- papryka czerwona
- 1 średnia
- papryczka chilli
- 1
- ciecierzyca gotowana
- 180 g
- bulion warzywny
- 1/2 szklanki
- pomidory malinowe
- 2
- kurkuma
- 1 łyżka
- kminek
- 1/2 łyżeczki
- kolendra
- 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę pokroić w większe piórka, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na łyżce oleju rzepakowego.
- Dodać sparzone i obrane ze skórki, pokrojone w ćwiartki pomidory oraz pokrojoną paprykę.
- Następnie dorzucić ciecierzycę i chwilę podsmażyć. Dolać bulion warzywny i gotować przez 10 minut.
- Całość przyprawić solą, pieprzem, utartymi nasionami kolendry, kminkiem (½ łyżeczki) kurkumą oraz suszoną słodką papryką.
- Pod koniec gotowania dodać jeszcze 2 łyżki oleju rzepakowego oraz ugotowany ryż, całość wymieszać.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 335 kcal
Białko: 10.5 g
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany: 54 g