Strona główna/Przepisy/Dania główne/Curry z ciecierzycą i ryżem

Curry z ciecierzycą i ryżem

Składniki(3 porcje):

ryż brązowy
100 g
cebula
1
czosnek
1 ząbek
olej rzepakowy
3 łyżki
papryka czerwona
1 średnia
papryczka chilli
1
ciecierzyca gotowana
180 g
bulion warzywny
1/2 szklanki
pomidory malinowe
2
kurkuma
1 łyżka
kminek
1/2 łyżeczki
kolendra
1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Cebulę pokroić w większe piórka, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na łyżce oleju rzepakowego.
  3. Dodać sparzone i obrane ze skórki, pokrojone w ćwiartki pomidory oraz pokrojoną paprykę.
  4. Następnie dorzucić ciecierzycę i chwilę podsmażyć. Dolać bulion warzywny i gotować przez 10 minut.
  5. Całość przyprawić solą, pieprzem, utartymi nasionami kolendry, kminkiem (½ łyżeczki) kurkumą oraz suszoną słodką papryką.
  6. Pod koniec gotowania dodać jeszcze 2 łyżki oleju rzepakowego oraz ugotowany ryż, całość wymieszać.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 335 kcal
Białko: 10.5 g
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany: 54 g