Działalność Instytutu Żywności i Żywienia, która liczy już ponad 50 lat, obejmuje zakres zadań i projektów w obszarze zdrowia publicznego. IŻŻ odpowiada za opracowywanie i publikowanie norm żywienia dla populacji polskiej oraz tabel składu i wartości odżywczej produktów. Dzięki zaangażowaniu specjalistów, organizacji wielu konferencji naukowych, stałej współpracy z instytucjami w kraju i za granicą, profesjonalnemu zapleczu laboratoryjnemu, Instytut stanowi ważną przestrzeń do prowadzenia konsultacji na tematy związane z żywnością, żywieniem i zdrowiem publicznym. Jest wiarygodnym, niezależnym i obiektywnym źródłem informacji.
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej zrodziło się z potrzeby szerzenia wiedzy w zakresie żywienia i zdrowego stylu życia, pozytywnej zmiany postaw i nawyków żywieniowych, a w konsekwencji poprawy stanu zdrowia Polaków. Bazując na działalności IŻŻ oraz czerpiąc z doświadczenia i nowoczesnych narzędzi, wypracowanych w dotychczas realizowanych programach, NCEŻ staje się wiarygodnym, sprawdzonym i przede wszystkim łatwo dostępnym źródłem wiedzy dla każdego Polaka. Każdy zainteresowany poprawą stanu swojego zdrowia i jakości życia, ma dostęp do wyników najnowszych badań prowadzonych przez IŻŻ, szeregu artykułów edukacyjnych i materiałów video. Zawsze też może skorzystać z profesjonalnego doradztwa doświadczonych ekspertów związanych z Instytutem.