Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Gdy choruje wątroba...

Gdy choruje wątroba…

9 grudnia 2016     czas czytania 2 min
Na hamburgera z frytkami czy kromkę chleba ze smalcem nawet zdrowe osoby mogą sobie pozwolić, tylko od czasu do czasu. Osoby z chorą wątrobą takie przysmaki zdecydowanie powinny skreślić ze swojego jadłospisu. Dzięki temu mają szansę nie tylko na smukłą sylwetkę, ale i przyjemniejsze życie na stałe: bez dolegliwości ze strony jednego z najważniejszych organów.

Kiedy choruje wątroba, to, jak jemy, i co jemy, ma olbrzymie znaczenie nie tylko dla samopoczucia, ale i leczenia choroby. Dlatego tak ważny jest sposób odżywiania i dobór odpowiednich produktów. W diecie trzeba uważać przede wszystkim na tłuszcz, ale nie tylko.

Zwykło się uważać, że to osoby nadużywające alkoholu doprowadzają swoją wątrobę do patologicznego funkcjonowania. I jest to prawda – alkoholicy często mają chorobę stłuszczeniową wątroby.

Mniejsza jest natomiast świadomość tego, że może na nią zapaść na przykład otyły abstynent, który na dodatek mało się porusza, ma nadmierną masę ciała i cukrzycę typu II.  W takiej sytuacji dochodzi do nadmiernego gromadzenia tłuszczu w wątrobie. Podstępnie rozwija się choroba stłuszczeniowa wątroby.

W zależności od czynnika, który doprowadził do choroby, wyróżnia się alkoholową oraz niealkoholową chorobę stłuszczeniową wątroby. Przebieg w obu wypadkach jest podobny, a brak leczenia prowadzi m.in. do marskości. W obu przypadkach priorytetem w terapii jest normalizacja masy ciała czyli dbałość o odpowiednią dietę a także o aktywność fizyczną. Choroba stłuszczeniowa wątroby i jej powikłania (zapalenie, marskość) są spowodowane głównie nadmiernym gromadzeniem się tłuszczu w wątrobie. Najczęstsze przyczyny tej choroby to nadmierna masa ciała i mała aktywność fizyczna oraz złe nawyki żywieniowe, takie jak: duże spożycie tłuszczów nasyconych i cholesterolu, a małe spożycie antyoksydantów (witaminy E, C, beta-karotenu), wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika.

U osób zdrowych tłuszcz stanowi od 3 do 5 % masy wątroby. Do zwiększenia zawartości tłuszczu w tym narządzie dochodzi pod wpływem działania takich czynników jak otyłość, cukrzyca typu 2 oraz nadużywanie alkoholu. Choroba stłuszczeniowa wątroby rozwija się najczęściej u osób z zespołem metabolicznym. U większości pacjentów choroba przebiega bezobjawowo, choć czasami mogą pojawić się nieswoiste dolegliwości takie jak: uczucie przewlekłego zmęczenia, złe samopoczucie, zaburzenia snu, dyskomfort lub ból w prawym podżebrzu.

Śpiesz się powoli…

Nie należy ufać dietom-cud. Najlepiej skorzystać z pomocy dietetyka. Odpowiednio dobrana, pełnowartościowa dieta jest kluczem do sukcesu jakim jest trwała zmiana nawyków żywieniowych a tym samym zmniejszenie masy ciała.. Ważne jest także odpowiednie tempo chudnięcia – najlepiej ok. 1 kg na tydzień.  Paradoksalnie zbyt rygorystyczna dieta i za szybkie chudnięcie może nasilać zmiany stłuszczeniowe w wątrobie.

W tym celu należy zmodyfikować zarówno dietę, jak i zwiększyć aktywność fizyczną. Pomoże w tym odpowiedni dobór ćwiczeń.

Osobie z chorobą stłuszczeniową wątroby pomoże spokojne i regularne jedzenie czterech-pięciu posiłków w ciągu dnia o niewielkiej objętości.  Ważne, by pomiędzy posiłkami nic nie jeść.

Z pewnych produktów trzeba po prostu zrezygnować. Do nich zaliczamy:

  • alkohol
  • fast-food
  • chipsy
  • słodycze
  • potrawy smażone
  • tłuste mięsa i wędliny.

Przy innych produktach trzeba wybierać te o określonych cechach: czyli z małą zawartością tłuszczu, małą zawartością cukru i zawierające sporo błonnika. Jak?

  • Pieczywo, makarony z grubego przemiału, otręby, mało przetworzone płatki, kasze i brązowy ryż; czyli na przykład: bułka pszenna – nie, grahamka – tak, chleb pszenny – nie, razowy – tak, ryż biały – nie, brązowy – tak, kasza manna – nie, kasza gryczana i jęczmienna – tak, cukierki – nie, owoce i warzywa – tak;
  • Chude wędliny, czyli na przykład: baleron – nie, chuda szynka – tak, boczek – nie, polędwica-tak
  • Chudy nabiał, a zatem odtłuszczone jogurty, mleko, kefiry czy maślanki
  • Warzywa w dużych ilościach, owoce – w trochę mniejszych.

Bardzo ważne w tej chorobie jest odpowiednia obróbka termiczna, a zatem rezygnacja ze smażenia na rzecz duszenia, gotowania w wodzie i na parze oraz grillowania i pieczenia.

I dobrze jest dużo pić: wody mineralnej, źródlanej oraz soków – uwaga! – najlepiej warzywnych.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Gdy choruje wątroba...

 

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Gdy choruje wątroba...

To może Cię zainteresować