Omlet z płatkami owsianymi, zielonym pesto i pomidorem

Składniki: - 1 jajko - 3 łyżki mleka 2% - 4 łyżki płatków owsianych - 1 łyżeczka siemienia lnianego - 1 płaska łyżka zielonego pesto - 1 średni pomidor

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

1. Jaja rozbić do miski, dodać mleko i roztrzepać widelcem, następnie dodać płatki owsiane i siemię lniane.
2. Wylać masę na rozgrzaną patelnię. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do momentu ścięcia masy.
3. Za pomocą drewnianej szpatułki odkleić omlet od patelni i przełożyć na talerz.
4. Posmarować gotowego omleta pesto i przykryć plastrami pomidora.

Kaloryczność 1 porcji: 345 kcal
Białko: 14,5 g
Tłuszcze: 17,5 g
Węglowodany: 35 g

Autor przepisu: mgr Wiktor Łazowski
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje