Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Omlet z płatkami owsianymi, zielonym pesto i pomidorem
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Omlet z płatkami owsianymi, zielonym pesto i pomidorem

Omlet z płatkami owsianymi, zielonym pesto i pomidorem



Kaloryczność 1 porcji: 345 kcal

  • Białko: 14,5 g
  • Tłuszcz: 17,5 g
  • Węglowodany: 35 g

Składniki:

  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka 2%
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 płaska łyżka zielonego pesto
  • 1 średni pomidor

Sposób przygotowania:

1. Jaja rozbić do miski, dodać mleko i roztrzepać widelcem, następnie dodać płatki owsiane i siemię lniane.
2. Wylać masę na rozgrzaną patelnię. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do momentu ścięcia masy.
3. Za pomocą drewnianej szpatułki odkleić omlet od patelni i przełożyć na talerz.
4. Posmarować gotowego omleta pesto i przykryć plastrami pomidora.

Autor przepisu: mgr Wiktor Łazowski
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje