Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/ABC Żywienia/Zasady zdrowego żywienia/Ziemniak – niedoceniany produk...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Ziemniak – niedoceniany produkt z witaminą C, potasem i błonnikiem

Ziemniak – niedoceniany produkt z witaminą C, potasem i błonnikiem

16 maja 2018     czas czytania 3 min
Ziemniak to ważna roślina uprawna na całym świecie. Przyczynia się do wzbogacania diety w kluczowe składniki odżywcze, przede wszystkim w witaminę C, potas i błonnik pokarmowy. Jest składnikiem prostych, smacznych i zdrowych potraw na naszych stołach.

 

Ziemniak należy do rodziny psiankowatych i pochodzi z Ameryki Południowej, z terenów obecnego Peru, Chile i Boliwii. Warto dodać, że podczas prac archeologicznych prowadzonych w okolicy jeziora Titicaca, na terenie Peru i Boliwii, znaleziono dowody sprzed ponad 2 tys. lat świadczące o tym, że już wtedy ziemniak stanowił tam pożywienie człowieka. Na podstawie badań stwierdzono też, że ludy zamieszkujące tamte tereny w późniejszych czasach wprowadziły celową uprawę ziemniaka, stosując nawożenie i obróbkę mechaniczną.

 

Jak ziemniak trafił na polskie stoły?

Do Europy trafił w drugiej połowie XVI wieku za sprawą Hiszpanów i początkowo był traktowany jako roślina ozdobna, a także jako lekarstwo. Dopiero w XVIII wieku znalazł zastosowanie kulinarne i stopniowo jego uprawa stawała się coraz bardziej powszechna, a ziemniak stał się podstawowym pożywieniem ludzi ubogich.

Za początek uprawy ziemniaka na terenach polskich uznaje się rok 1683, kiedy to król Jan III Sobieski, wracając z wyprawy wiedeńskiej, przywiózł niewielką liczbę bulw tej rośliny w prezencie dla królowej Marysieńki. Podobnie jak w innych krajach europejskich, również w Polsce ziemniak na początku traktowany był jako roślina ozdobna oraz lecznicza. Na naszych ziemiach dopiero pod koniec XVIII wieku zaczęto go uprawiać na szerszą skalę. Z biegiem lat w Polsce, jak i w całej Europie z luksusowego warzywa bogatych stał się podstawowym składnikiem pożywienia niższych warstw społecznych. Stąd też powiedzenie o ziemniaku, które brzmi: „przysmak królów i nędzarzy”.

 

Właściwości żywieniowe ziemniaka

Ziemniaki są najtańszym i najbardziej powszechnym źródłem witaminy C w diecie mieszkańców Polski. Przy założeniu, że w przeciętnym daniu obiadowym ilość spożywanych ziemniaków wynosi 250-300 gram, daje to istotne źródło tej witaminy, pokrywając prawie w połowie jej dzienną normę spożycia, nawet przy uwzględnieniu strat związanych z procesami kulinarnymi.

Ziemniak zawiera także pewne ilości pozostałych witamin rozpuszczalnych w wodzie, takich jak niacyna i foliany, które są między innymi odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Bulwy ziemniaka zawierają ponadto pełnowartościowe białko, błonnik pokarmowy oraz niektóre składniki mineralne, takie jak potas, fosfor i magnez.

Substancje antyżywieniowe zawarte są w ziemniaku w bardzo niewielkich ilościach. W większości zlokalizowane są one w skórce i bezpośrednio pod nią, dzięki czemu większość tych substancji usuwana jest podczas obróbki kulinarnej. Co ważne, ziemniak nie kumuluje związków szkodliwych z zanieczyszczonego środowiska.

Spożywcze produkty ziemniaczane umożliwiają konsumpcję ziemniaka bez dużego nakładu pracy w kuchni (np. wystarczy czasem tylko podgrzanie gotowej potrawy). Ponadto skrobia ziemniaczana i jej przetwory są wykorzystywane dla uzyskania odpowiedniej jakości produktów w prawie wszystkich gałęziach przemysłu spożywczego.

 

Co możemy zrobić z ziemniaka

Ziemniak w kuchni mieszkańców Polski wykorzystywany jest przeważnie jako dodatek do dań głównych mięsnych lub rybnych i to najczęściej w formie gotowanej. Powszechnie dodawany jest do wielu zup. Może być traktowany także jako danie główne w formie klusek – w sytuacji gdy nie ma nadzienia, możemy to danie uzupełnić sosem, oczywiście pamiętając o ograniczonym dodatku tłuszczu.

Ciekawą opcją jest faszerowanie ziemniaka czy ciasta ziemniaczanego innymi produktami – dzięki czemu możemy tworzyć z ziemniaków całą paletę atrakcyjnych dań.

Interesującą propozycją kulinarną jest wykorzystanie nieobranych (czyli w „mundurkach”), ugotowanych ziemniaków do przygotowania sałatki ziemniaczanej włoskiej. Dodajemy sparzoną zieloną fasolkę szparagową, groszek zielony, pokrojoną w słupki marchew, pomidory, czarne oliwki, kapary, niewielką ilości filetów anchois i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko doprawiamy ziołowym vinaigrette z musztardą.

Ciekawą pozycją w naszym menu może być też zupa ziemniaczana na wywarze jarzynowym, z dodatkiem cebuli, liścia laurowego, natki pietruszki, majeranku oraz niewielkiej ilości masła i mąki (do zrumienienia na patelni z cebulą).

Ziemniaki świetnie nadają się ponadto do zapiekanek (przy czym pamiętajmy o ograniczaniu dodatku tłuszczu) – z dodatkiem cebuli, czosnku oraz ziół przyprawowych. Przykładem takiej potrawy mogą być ziemniaki „Gratin dauphinois” – czyli bardzo cienko pokrojone ziemniaki w plasterki, wymieszane z także cienko pokrojoną szalotką i czosnkiem. Produkty układamy na blaszce, zalewając wszystko gotującą się śmietaną doprawioną m.in. gałką muszkatołową. Następnie całość  wypiekamy.

Reasumując, ziemniak to produkt o cennej wartości odżywczej, stosunkowo tani i pozwalający przygotować urozmaicone potrawy. Dlatego warto o nim przypominać, jako o istotnym składniku naszego jadłospisu.

 

Czytaj więcej:

Batat – ziemniak na słodko, mgr inż. Maciej Ołtarzewski

Zdrowe przepisy: Kolorowe ziemniaki z pieczoną marchewką i piersią z kurczaka ze świeżym tymiankiem

Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej

  1. McGill C.R., Kurilich A.C., Davignon J. The role of potatoes and potato components in cardiometabolic health: a review. Ann Med.; 2013. Nov. 45(7):467-73. doi: 10.3109/07853890.2013.813633. Epub. Jul. 15.
  2. Ceglarek F, Zarzecka K. Ziemniak. W: Szczegółowa uprawa roślin (red. Jasińska Z, Kotecki A.) Wyd AWA, Wrocław 2003; 1:315-73 (cyt. za Zarzecka K., Gugała M., Zarzecka M.: Ziemniak jako dobre źródło składników odżywczych. Postępy Fitoterapii 3/2013, s. 191-194).
  3. Marczewski W. Biotechnologia w hodowli ziemniaka. Biotechnologia 2008; (2):20-6.
  4. Ratuszniak E. 400 lat ziemniaka w Europie. Ziemniak Pol 1992; (3):1-6 (cyt. za Zarzecka K., Gugała M., Zarzecka M.: Ziemniak jako dobre źródło składników odżywczych. Postępy Fitoterapii 3/2013, s. 191-194).
  5. Birecki M. Ziemniaki. PWRiL, Warszawa 1958; 1-29 (cyt. za Zarzycka K. i wsp. 2013).
  6. Chotkowski J. Zarys rozwoju uprawy ziemniaków w Polsce. Biul. Inst. Ziemn.; 1990. 40:87-7 (cyt. za Zarzycka K. i wsp. 2013).
  7. Karczmarczyk R. Ziemniak – jego rodowód i użytkowanie. Wiad Ziel 1999; (9):10-2.
  8. Kubicki K. Technologia i technika przechowywania ziemniaków. W: Ziemniak. Gabriel W. [red] Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne. Warszawa; 1974. s. 262.
  9. Kunachowicz H, Nadolna I, Przygoda B, Iwanow K.: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. PZWL. Warszawa; 2005.
  10. Leszczyński W. Żywieniowa wartość ziemniaka i przetworów ziemniaczanych (Przegląd literatury). Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin; 2012. 266. 5-20.
  11. Kucharz & Gastronom Vademecum. Warszawa: Wydawnictwo Rea s.j; 2001.

 

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Ziemniak – niedoceniany produkt z witaminą C, potasem i błonnikiem

To może Cię zainteresować