Składniki (4 porcje):
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie korzenie pietruszki
- 1 mały seler korzeniowy
- 100 g filetu z łososia
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki nasion słonecznika
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego kopru
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli, pieprzu, tymianku, kurkumy, kminu rzymskiego (kuminu), papryki słodkiej i papryki ostrej
Sposób przygotowania:
- Marchewkę, pietruszkę i selera obrać ze skórki, następnie pokroić w plastry i przełożyć do miski. Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę tymianku i rozgnieciony ząbek czosnku. Całość wymieszać i ułożyć luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200oC przez 20-30 minut.
- Łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny i posypać koprem. Piec pod przykryciem w temperaturze 200oC przez około 20 minut. Po upieczeniu mięso oddzielić widelcem od skóry i podzielić na mniejsze kawałki.
- Upieczone i wystudzone warzywa przełożyć do pojemnika blendera, dodać nasiona słonecznika, 3 łyżki oliwy z oliwek, natkę pietruszki, szczyptę soli, pieprzu, kurkumy, kminu rzymskiego (kuminu), papryki słodkiej i papryki ostrej, następnie całość zblendować do uzyskania jednolitej masy.
- Kawałki łososia wrzucić do pasty i całość wymieszać widelcem.
Autor: Beata Bondyra-Wiśniewska
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl