Pasta kanapkowa z pieczonych warzyw z łososiem

Przepis na 4 porcje Składniki: - 2 średnie marchewki - 2 średnie korzenie pietruszki - 1 mały seler korzeniowy - 100 g filetu z łososia - 1 ząbek czosnku - 5 łyżek oliwy z oliwek - 3 łyżki nasion słonecznika - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 2 łyżki posiekanego kopru - 1 łyżka soku z cytryny - szczypta soli, pieprzu, tymianku, kurkumy, kminu rzymskiego (kuminu), papryki słodkiej i papryki ostrej

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać ze skórki, następnie pokroić w plastry i przełożyć do miski. Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę tymianku i rozgnieciony ząbek czosnku. Całość wymieszać i ułożyć luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200oC przez 20-30 minut.
  2. Łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny i posypać koprem. Piec pod przykryciem w temperaturze 200oC przez około 20 minut. Po upieczeniu mięso oddzielić widelcem od skóry i podzielić na mniejsze kawałki.
  3. Upieczone i wystudzone warzywa przełożyć do pojemnika blendera, dodać nasiona słonecznika, 3 łyżki oliwy z oliwek, natkę pietruszki, szczyptę soli, pieprzu, kurkumy, kminu rzymskiego (kuminu), papryki słodkiej i papryki ostrej, następnie całość zblendować do uzyskania jednolitej masy.
  4. Kawałki łososia wrzucić do pasty i całość wymieszać widelcem.

Kaloryczność 1 porcji: 242 kcal

Białko: 9,1 g

Tłuszcz: 19,5 g

Węglowodany: 6,4 g

Autor: Beata Bondyra-Wiśniewska

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje