Minęło właśnie dwanaście miesięcy odkąd rozpoczęło działalność Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia www.ncez.pl. Okazało się, że podejmowane przez nas działania i tematy wzbudzają duże zainteresowanie internautów – zwłaszcza w zakresie specjalistycznych diet i prawidłowego odżywiania.

Informacja na temat opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia nowych „Norm żywienia dla populacji Polski” okazała się być najczęściej klikanym tekstem na stronie internetowej NCEŻ. Przy artykule znajduje się link do pełnej wersji publikacji zwierającej szczegółowe wskazania dotyczące zapotrzebowania organizmu na różne składniki odżywcze, w zależności od wieku, płci, stanu fizjologicznego, aktywności fizycznej czy masy ciała.

Drugim w kolejności najchętniej czytanym artykułem był „Ranking diet”, prezentujący najwyżej i najniżej ocenione przez naukowców diety – spośród 38 najbardziej popularnych i rozpowszechnionych na świecie.

W pierwszej piątce „top” tekstów na portalu ncez.pl znalazł się ponadto materiał o tym, „Co wiemy o zakwaszeniu organizmu”, oraz publikacja „Chroń się przed rakiem. Ruch i jedzenie mają znaczenie” (zawierająca link do pobrania bezpłatnego opracowania IŻŻ).

Wśród podstawowych funkcjonalności portalu największym powodzeniem cieszyło się Centrum Dietetyczne Online – dzięki któremu każda osoba może skorzystać z bezpłatnej indywidualnej i profesjonalnej porady dietetyka.

Informacja o działaniu poradni dietetycznej online okazała się być także najpopularniejszym postem na naszym profilu facebookowym, zdobywając kilkaset polubień. Uznanie fanów zdobył też post o dietach wspomagających ochronę przed rakiem oraz – nasz sezonowy hit na okres grzybobrania – post z linkiem do artykułu o prozdrowotnych właściwościach grzybów.

Ogółem, od początku działania portalu, odwiedziło nas 260 tys. internautów, dzięki którym odnotowaliśmy łącznie 850 tys. odsłon na stronach  NCEŻ.

Top 5 tekstów na portalu:

  1. Normy żywienia 2017
  2. Ranking diet – znamy zwycięzców i największych przegranych
  3. Jak wybierać łososia w sklepie?
  4. Chroń się przed rakiem. Ruch i jedzenie mają znaczenie
  5. Co wiemy o zakwaszeniu organizmu

Top 3 kategorii tematycznych portalu:

  1. ABC Żywienia
  2. Choroba a dieta
  3. Dzieci i młodzież

Top 3 narzędzi dietetycznych NCEŻ:

  1. Centrum Dietetyczne Online
  2. Kalkulator BMI
  3. Materiały do pobrania

 

W imieniu całego zespołu redakcyjnego oraz autorów artykułów i opracowań dziękujemy wszystkim czytelnikom za docenienie naszych wysiłków. Zapraszamy do dalszej lektury – obiecujemy, że nie zabraknie nowych ciekawych tematów, zaleceń, przepisów. Zachęcamy również do kontaktu z naszymi dietetykami.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej jest częścią Instytutu Żywności i Żywienia – od ponad 50 lat prowadzącego badania naukowe w dziedzinie żywienia i jakości zdrowotnej żywności.

To właśnie wykwalifikowani pracownicy IŻŻ (m.in. naukowcy, lekarze i dietetycy) są zaangażowani w prace Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Dzięki ich wiedzy i doświadczeniu, NCEŻ jest źródłem wiarygodnych i rzetelnych informacji bazujących na aktualnych badaniach naukowych.

Na stronie internetowej NCEŻ można znaleźć wiele nowoczesnych narzędzi oraz praktycznych informacji:

 

Inne nowości z kategorii ABC Żywienia:

Zapisz się do naszego newslettera

Get updates direct to your inbox.

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).