W ostatnich latach mamy do czynienia ze wzrostem zainteresowania prozdrowotnymi właściwościami buraka. Prowadzone są liczne badania w tym kierunku, które wskazują na korzystny wpływ soku z buraków w zapobieganiu i leczeniu chorób układu krążenia i nowotworów. Jednak nie ma żadnych wiarygodnych przesłanek naukowych żeby sądzić, że spożycie buraków czy soku z buraków ma wpływ na podniesienie poziomu żelaza we krwi.
Prawdą jest, że buraki mają działanie krwiotwórcze, czyli pobudzają ten proces, ale nie oznacza to, że jedząc buraki lub pijąc sok z buraków wyleczymy anemię. Jedynym sposobem na anemię z niedoboru żelaza jest odpowiednie spożycie tego składnika z żywnością i/lub w formie suplementów, w zależności od stopnia zaawansowania choroby, o czym powinien zadecydować lekarz.
Zawartość żelaza w 100 g buraków wynosi 1,7 mg a w soku z buraków około1 mg. Jak we wszystkich produktach roślinnych żelazo zawarte w burakach występuje w formie niehemowej, czyli znacznie gorzej przyswajalnej niż żelazo hemowe, zawarte tylko w produktach zwierzęcych. Przyswajalność żelaza z buraków wynosi zaledwie 2-5%. Na niską przyswajalności żelaza z buraków oprócz formy w jakiej występuje (niehemowej) wpływa stosunkowo duża zawartość kwasu szczawiowego oraz błonnika pokarmowego.
Jeśli założymy, że przyswajalność żelaza z buraków i soku z buraków nie przekracza 5%, a norma na żelazo dla kobiety w wieku reprodukcyjnym wynosi 18 mg, do pokrycia zapotrzebowania organizmu na ten składnik żelazo musielibyśmy zjeść codziennie 21 kilogramów buraków lub wypić 26 litrów soku z buraków, co jest niewykonalne.
Burak jest bardzo wartościowym warzywem, który powinien często gościć na naszych stołach, ale nie oczekujmy, że będzie to skuteczny lek na anemię.
1. Clifford T, Howatson G, West DJ, Stevenson EJ. The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients.; 2015. Apr 14. 7(4):2801-22. doi:10.3390/nu7042801.
0 komentarzy