Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Jarmuż - moc zielonego zdrowia

Jarmuż – moc zielonego zdrowia

27 września 2017     czas czytania 2 min
Jarmuż to tanie i świeże źródło witamin. Chroni nas m.in. przed nowotworami. Można z niego przygotować proste, smaczne i zdrowe potrawy.

Jarmuż jest odmianą kapusty i jedną z najstarszych form użytkowych kapusty dzikiej, od której się wywodzi. Pochodzi z terenów europejskich, co sprawia, że jest bardzo wskazany w naszej diecie. Był warzywem znanym już w starożytnej Grecji i Rzymie, a do Polski dotarł pod koniec XIV wieku. Jest jednak zdecydowanie bardziej popularny i często stosowany w USA.

Jarmuż – kędzierzawa kapusta

Jadalną część jarmużu stanowią długie, owalne, klinowate i kędzierzawe liście. Roślina ma ich od 25 do 40. Są ubarwione na zielono lub w różnych odcieniach, najlepiej jednak spożywać te liście, które mają kolor zielony. Jarmuż w Polsce uprawiany jest na zbiór późnojesienny oraz zimowy i może pozostawać w gruncie ze względu na jego mrozoodporność.

Wartości odżywcze i zdrowotne jarmużu

Jarmuż ma przede wszystkim dużą zawartość β-karotenu (ponad 5 mg w 100 g produktu) oraz witaminy C (120 mg w 100 g), a także folianów (120 µg w 100 g). Inne zalety jarmużu to wysoka zawartość potasu (530 mg/100 g) oraz wapnia (157 mg/100 g). Warzywo to zawiera także sulforafan – ta substancja ma właściwości przeciwnowotworowe, działa również antybakteryjne i niszczy bakterie Helicobacter pylori. Wstępne badania wykazały też, że w przypadku rozwiniętego procesu nowotworowego sulforafan może wykazywać działanie hamujące rozwój nowotworu oraz powstanie przerzutów.

Jarmuż plasuje się na wysokiej pozycji na liście pokarmów mających właściwości zmniejszające ryzyko niektórych nowotworów. W licznych badaniach wykazano, że częste jedzenie tego warzywa, wiąże się z mniejszym ryzykiem zachorowania na raka przewodu pokarmowego, w tym jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka, jelita grubego. Może zmniejszać także znacząco ryzyko raka odbytu, gruczołu krokowego i pęcherza moczowego.

Jarmuż, podobnie jak inne ciemnozielone i ciemnopomarańczowe warzywa, może wpływać na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka płuc u byłych palaczy. Poza tym zawiera flawonoidy, przeciwutleniacze pomocne przy zapobieganiu procesom starzenia, czy polisacharydy i polifenole używane w leczeniu alergii.

Jak przyrządzać potrawy z jarmużu

Jarmuż możemy spożywać na surowo lub po ugotowaniu. Liście posiekane na drobne kawałki stanowią świetny dodatek do zup warzywnych.

Jedną z przykładowych potraw jest jarmuż duszony. Liście siekamy, po czym parzymy wodą. Sparzony jarmuż gotujemy w wywarze drobiowym lub warzywnym, aż będzie chrupiący. Następnie po odsączeniu łączymy go z zeszkloną szalotką i czosnkiem.

Możemy także przygotować zupę krem z jarmużu. Do zagotowanej wody wsypujemy podsmażoną wcześniej na tłuszczu cebulę oraz czosnek. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany jarmuż. Następnie całość miksujemy.

Innym przykładem może być lazania z jarmużem. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy przeciśnięty w prasce czosnek i chwilę smażymy. Następnie wrzucamy rozdrobnione liście jarmużu i smażymy, aż zmniejszą objętość. Na drugiej patelni przesmażamy mięso, rozdrabniając drewnianą łopatką, a potem wrzucamy pokrojoną paprykę i cebulę, i dodajemy pomidory, przyprawy i zioła. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy 2-3 łyżki beszamelu i wykładamy makaron. Nakładamy sos mięsny na przemian z makaronem i jarmużem, polewając beszamelem. Wierzch posypujemy serem tartym. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 190 stopni.

Jarmuż należy do warzyw o najwyższej wartości odżywczej, ze względu na dużą zawartość ważnych witamin i substancji czynnych, co sprawia, że ma właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne.

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Jarmuż - moc zielonego zdrowia

To może Cię zainteresować