Jedz na 6… gramów soli w diecie
Przyjęto, że przeciętna osoba dorosła nie powinna spożywać powyżej 6 g soli na dzień (100% RWS), ale – uwaga! – 6 g to nie tylko „solniczka”, ale sól pochodząca ze wszystkich produktów, które spożywamy. Sól nie jest kaloryczna, ale jej nadmiar negatywnie wpływa na nasze zdrowie.
W jaki sposób nieświadomie jemy sól?
Informacja na etykiecie dotycząca soli oznacza zawartość sodu, która została przeliczona na sól, a zatem informacja ta nie dotyczy tylko zawartości soli kuchennej w produkcie, ale też innych związków zawierających sód, np.: glutaminianu monosodowego czy benzoesanu sodu. Związki sodu głównie wzmacniają smak oraz są dobrymi konserwantami żywności, dlatego dodawane są do bardzo wielu produktów. Stąd na etykietach słodyczy, lodów, deserów mlecznych, serów, wędlin, płatków kukurydzianych i innych produktów, do których często są dodawane związki sodu, znajdziesz informację dotyczącą soli. Czy wiesz, że większość produktów naturalnie zawiera sód, w większych lub mniejszych ilościach, np.: mleko, mrożonki, buraki czy melon.
Ile soli jest w produktach spożywczych?
W różnych grupach produktów zawartość soli jest zróżnicowana. Dlatego zawracaj uwagę, czy wybierając szynkę, włożysz do koszyka tę z większą czy mniejszą zawartością soli. Lepsza będzie oczywiście ta druga. Ta zasada dotyczy wszystkich produktów – serów, pieczywa, a nawet słodkich płatków śniadaniowych. Czytaj etykiety i wybieraj produkty, które mają mniejszą ilość soli.
Sery
Sery twarogowe – białe – mają niewielką ilość soli, podczas gdy sery topione i dojrzewające – żółte (np. edam, gouda) – kilkakrotnie więcej. Ale w przypadku tych serów zawartość soli jest różna w zależności od gatunku.
Pieczywo
W pieczywie tradycyjnym znajduje się dużo soli, natomiast mniej w tzw. pieczywie chrupkim, ale nie ze względu na jego mniejszą zawartość w produkcie, tylko dlatego, że mniej go spożywamy. Jedna porcja takiego pieczywa (4 kromki, około 28 g) zawiera około 0,35 g soli. Natomiast jedna średnia grahamka (około 70 g) zawiera 0,83 g soli, czyli dwukrotnie więcej niż w pieczywie chrupkim.
Produkty śniadaniowe
Płatki owsiane i otręby pszenne zawierają małe ilości soli, natomiast płatki żytnie, pszenne, kukurydziane, ale też płatki smakowe (np. czekoladowe czy cynamonowe) mają duże ilości soli.
Przetwory mięsne
Zawierają znaczne ilości soli. To wynika nie tylko z dodawania do nich „zwykłej soli”, lecz także ze względu na dodawane związki sodu, jako substancje konserwujące. 2 plasterki szynki wieprzowej gotowanej dostarczają 1 g soli, czyli 1/6 ilości, którą powinniśmy spożyć w ciągu całego dnia. Jeszcze więcej soli zawierają tak lubiane przez dzieci parówki: 2 parówki z kurczaka z serem dostarczają 1,6 g soli, czyli 1/3 ilości zalecanej na cały dzień.
0 komentarzy