Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/ABC Żywienia/Fakty i mity/Gotowana marchewka tuczy?
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Gotowana marchewka tuczy?

Gotowana marchewka tuczy?

9 listopada 2018     czas czytania 2 min
Jeść gotowaną marchewkę czy nie jeść - to pytanie od zawsze pojawia się przy okazji rozmowy o diecie redukującej masę ciała. Marchewka jest bardzo cennym warzywem, bogatym w witaminy i składniki mineralne, dodatkowo indeks glikemiczny gotowanej marchewki wcale nie jest taki wysoki, jak się powszechnie utarło…

Marchewka należy do najsmaczniejszych i najłatwiej dostępnych warzyw na naszym rynku. Jest ona uniwersalnym warzywem, może być spożywana na surowo, gotowana na parze, pieczona, a także może wchodzić w skład wielu prostych, smacznych i zdrowych dań.

 

Co marchewka w sobie kryje?

Marchew jest skarbnicą witamin i składników mineralnych.

Jest ona bardzo cennym źródłem witaminy A oraz beta karotenu. Zawiera również znaczne ilości witaminy C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6 oraz kwas foliowy). Marchewka jest również bogata w składniki mineralne takie jak magnez, potas, fosfor, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Gotowana marchewka tuczy?miedź czy mangan.

Marchewka jest niskokalorycznym warzywem, jej wartość energetyczna to zaledwie 33 kcal w 100g. Składa się ona głównie z wody (90%), węglowodanów (ok. 9%) niewielkiej ilości białka i tłuszczu. Nie zapominajmy, że marchewka jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który odgrywa znaczącą rolę w dietach odchudzających, gdyż potęguje uczucie sytości oraz spowalnia przenikanie glukozy do krwiobiegu.

 

Magiczny indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) jest to parametr, który wskazuje procentowo jak wzrasta poziom glukozy we krwi po spożyciu określonego produktu. Im wyższy indeks gilkemiczny, tym produkt jest łatwiej trawiony i powoduje szybszy wzrost glukozy we krwi, a co za tym idzie duży skok insuliny. Gwałtowne wahania poziomu glukozy we krwi wiążą się z nadmiernym apetytem i nasiloną tendencją do magazynowania energii w postaci tkanki tłuszczowej. Produkty o niskim indeksie wchłaniają się dużo wolniej, nie powodując gwałtownych wahań glukozy we krwi.

 

Ze względu na wartości IG produkty dzielimy na 3 grupy:

  • produkty o niskim IG – do 55
  • produkty o średnim IG – od 56 do 69
  • produkty o wysokim IG – powyżej 70

 

Wartość indeksu glikemicznego zależy od wielu czynników, m.in. od ilości i rodzaju węglowodanów zawartych w produkcie, od zawartości błonnika pokarmowego oraz substancji antyodżywczych, tj. tanin, fitynianów, inhibitorów amylazy, od czasu przechowywania warzyw (warzywa bulwiaste i korzeniowe np. marchewki dłużej przechowywane mają wyższy IG), od rodzaju obróbki kulinarnej oraz od stopnia rozdrobnienia.

 

Indeks glikemiczny marchewki

  • marchewka surowa, cała – 16
  • marchewka surowa, pokrojona w kostkę – 35
  • marchewka surowa, tarta – 39
  • marchewka gotowana, w całości – 33
  • marchewka gotowana, pokrojona w kostkę – 49

 

Jak widać marchewka surowa ma więc bardzo niski IG. Po jej ugotowaniu indeks glikemiczny rośnie, ale nadal nie przekracza wartości granicznych dla grupy produktów o niskim IG. Żeby gotowana marchewka faktycznie mogła bardzo wyraźnie podnieść poziom cukru we krwi, trzeba by spożyć jej naprawdę duże ilości.

Tak więc, jeżeli gotowaną marchewkę jemy w umiarze, absolutnie nie musimy się obawiać, że przytyjemy.

  1. Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydanie II zmienione. PZWL. Warszawa; 2017.
  2. Gugała-Mirosz S.: Indeks glikemiczny – niski, średni, wysoki – który lepszy? [online]. [Przeglądany 20 października 2018]. Dostępny w: https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/indeks-glikemiczny—–niski–sredni–wysoki—–ktory-lepszy-
  3. [online]. [Przeglądany 20 października 2018]. Dostępny w: http://www.glycemicindex.com/

 

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Gotowana marchewka tuczy?

To może Cię zainteresować