Łosoś pieczony z pęczakiem

  Składniki: - 180 g filetu z łososia bez skóry - 60 g kaszy pęczak na sucho (4 łyżki po ugotowaniu) - 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego - 3 plastry cytryny - 2 łyżki soku z cytryny - szczypta soli himalajskiej - 3 gałązki kopru     Sałatka: - duża garść rukoli - 1 średni pomidor malinowy - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 ząbek czosnku - szczypta ziół prowansalskich

 

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nastawić na 180oC.
2. Umyty filet z łososia przyprawić solą himalajską, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny.
3. Rybę ułożyć na folii aluminiowej. Obłożyć plasterkami cytryny, posypać posiekanym koperkiem i szczelnie zawinąć w folię.
4. Wstawić do piekarnika na ok. 25-30 minut.
5. W międzyczasie w lekko osolonej wodzie ugotować kaszę pęczak (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
6. Sałatka: umytą, osuszoną rukolą ułożyć na talerzu. Dodać pokrojonego w „ósemki” pomidora malinowego. Sos do sałatki: w szklance wymieszać oliwę, wyciśnięty ząbek czosnku, zioła prowansalskie.
Tak przygotowanym sosem pokropić sałatkę. Podawać z rybą oraz kaszą.

Kaloryczność 1 porcji: 585 kcal
Białko: 40 g
Tłuszcze: 10 g
Węglowodany: 25 g

Autor przepisu: mgr Aleksandra Kwiatkowska-Kosterna
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje