
Łosoś pieczony z pęczakiem
Składniki( porcji):
- łosoś filet
- 180 g
- kasza pęczak
- 60 g
- pieprz cytrynowy
- 1 łyżeczka
- cytryna plastry
- 3
- sok z cytryny
- 2 łyżki
- sól himalajska
- szczypta
- koper
- 3 gałązki
- rukola
- 1 duża garść
- pomidor malinowy
- 1 średni
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka
- czosnek
- 1 ząbek
- zioła prowansalskie
- szczypta
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nastawić na 180°C.
- Umyty filet z łososia przyprawić solą himalajską, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny.
- Rybę ułożyć na folii aluminiowej. Obłożyć plasterkami cytryny, posypać posiekanym koperkiem i szczelnie zawinąć w folię.
- Wstawić do piekarnika na ok. 25-30 minut.
- W międzyczasie w lekko osolonej wodzie ugotować kaszę pęczak (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
- Sałatka: umytą, osuszoną rukolą ułożyć na talerzu. Dodać pokrojonego w „ósemki" pomidora malinowego. Sos do sałatki: w szklance wymieszać oliwę, wyciśnięty ząbek czosnku, zioła prowansalskie.
- Tak przygotowanym sosem pokropić sałatkę. Podawać z rybą oraz kaszą.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 585 kcal
Białko: 40 g
Tłuszcz: 10 g
Węglowodany: 25 g