Strona główna/Przepisy/Dania główne/Łosoś pieczony z pęczakiem
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Łosoś pieczony z pęczakiem
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Łosoś pieczony z pęczakiem
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Łosoś pieczony z pęczakiem porcji

Łosoś pieczony z pęczakiem

Składniki( porcji):

łosoś filet
180 g
kasza pęczak
60 g
pieprz cytrynowy
1 łyżeczka
cytryna plastry
3
sok z cytryny
2 łyżki
sól himalajska
szczypta
koper
3 gałązki
rukola
1 duża garść
pomidor malinowy
1 średni
oliwa z oliwek
1 łyżka
czosnek
1 ząbek
zioła prowansalskie
szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nastawić na 180°C.
  2. Umyty filet z łososia przyprawić solą himalajską, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny.
  3. Rybę ułożyć na folii aluminiowej. Obłożyć plasterkami cytryny, posypać posiekanym koperkiem i szczelnie zawinąć w folię.
  4. Wstawić do piekarnika na ok. 25-30 minut.
  5. W międzyczasie w lekko osolonej wodzie ugotować kaszę pęczak (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
  6. Sałatka: umytą, osuszoną rukolą ułożyć na talerzu. Dodać pokrojonego w „ósemki" pomidora malinowego. Sos do sałatki: w szklance wymieszać oliwę, wyciśnięty ząbek czosnku, zioła prowansalskie.
  7. Tak przygotowanym sosem pokropić sałatkę. Podawać z rybą oraz kaszą.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 585 kcal
Białko: 40 g
Tłuszcz: 10 g
Węglowodany: 25 g