Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/ABC Żywienia/Fakty i mity/Gorzka czekolada wspomaga serc...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Gorzka czekolada wspomaga serce?

Gorzka czekolada wspomaga serce?

27 sierpnia 2018     czas czytania 2 min
Czekolada jest jednym z najbardziej lubianych słodyczy w naszym społeczeństwie. Idealna na pocieszenie, nagrodę, zastrzyk energii lub po prostu słodki akcent po posiłku. Jej spożycie w Polsce wykazuje tendencję wzrostową i wynosi około 6,3 kg na osobę w ciągu roku. Wciąż rosnąca popularność wymusza na producentach stałe poszerzanie i uatrakcyjnianie asortymentu czekolad. Nikogo nie dziwi już widok czekolady z dodatkiem soli morskiej, chili, wasabi, popcornu lub ulubionych ciasteczek.

 

Co kryje się w słodkiej tabliczce

Wartość kaloryczna czekolad wynosi średnio 555 kcal/100 g (masa standardowej tabliczki). Niższą zawartością kalorii (450 kcal/100 g) charakteryzują się czekolady nadziewane np. z nadzieniem owocowym, ale są one jednocześnie bogatsze w cukry. Z punktu widzenia walorów żywieniowych, najkorzystniejsze jest spożycie gorzkiej czekolady, która ma najwyższą zawartość kakao. Wraz ze wzrostem tego składnika, zmniejsza się zawartość cukrów.

 

Kostka czekolady na zdrowie

Gorzka czekolada przewyższa pod względem żywieniowym inne rodzaje czekolad i pozostałe smakołyki. Prozdrowotne właściwości czekolady wynikają z obecności flawonoidów. Związki te wchodzą w skład ziarna kakaowego, stąd wraz ze wzrostem tego składnika, zwiększa się możliwa wartość prozdrowotna czekolad. Najwięcej flawonoidów znajdziemy w świeżym ziarnie kakaowca. Dalsza obróbka ziarna, m.in. suszenie i prażenie powoduje znaczne straty tych korzystnych dla zdrowia związków.

 

Na problemy sercowe

Umiarkowane spożycie gorzkiej czekolady może przyczyniać się do zmniejszania ryzyka wystąpienia chorób serca, między innymi poprzez sugerowany wpływ na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, stanu zapalnego i stężenia cholesterolu. Mleczna czekolada, z uwagi na niską zawartość prozdrowotnych związków i wysoką zawartość cukrów, nie jest polecana.

 

W umiarze siła

Już jedna kostka gorzkiej czekolady dziennie wystarczy, aby dostarczyć prozdrowotną dawkę epikatechiny – związku odpowiedzialnego za korzyści wynikające ze spożycia gorzkiej czekolady.

 

Opcja dla łakomczuchów

Jeśli obawiamy się, że zakup gorzkiej czekolady zakończy się momentalnym zjedzeniem całej tabliczki, możemy zaopatrzyć się w kakao. Świetnie sprawdzi się jako dodatek np. do owsianki lub koktajlu. Warto również w tym przypadku skoncentrować się na jego jakości. Dodatek cukru, mleka w proszku i innych dodatków może przesłonić jego korzystne działanie. Wybieramy kakao, w którego składzie znajdziemy sproszkowane ziarno kakaowca i tyle. Obecne na rynku surowe ziarno kakaowca, stanowi wspaniałe źródło antyoksydantów z całym wachlarzem korzyści zdrowotnych w pakiecie.

1.    Węglarz M., Kubica A., Sinkiewicz W. (2011): Znaczenie czekolady w prewencji chorób sercowo-naczyniowych, Folia Cardiologica Excerpta; 2011. Tom 6. Nr 2. 127–134.

2.    Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydanie II zmienione. PZWL. Warszawa; 2017.

3.    Program komputerowy Dieta 5. IŻŻ.

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Gorzka czekolada wspomaga serce?

To może Cię zainteresować