Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/ABC Żywienia/Fakty i mity/Czy nie jeść pieczywa na dieci...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Czy nie jeść pieczywa na diecie odchudzającej?

Czy nie jeść pieczywa na diecie odchudzającej?

5 listopada 2018     czas czytania 2 min
Prawidłowo skomponowana dieta odchudzająca zawiera wszystkie produkty żywieniowe wchodzące w skład Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Produkty zbożowe, w tym pieczywo, stanowią jej integralną część. Warto więc zastanowić się, który rodzaj pieczywa jest naszym sprzymierzeńcem w osiągnięciu i utrzymaniu szczupłej sylwetki?

Jedynie stałe zmiany są kluczem do sukcesu

Restrykcyjne, krótkotrwałe diety przynoszą zwykle jedynie chwilowy efekt w postaci redukcji nadprogramowych kilogramów. Jeśli naszym celem jest trwałe zmniejszenie masy ciała, musimy podejść do sprawy chudnięcia z rozwagą i spokojem. Kluczem do sukcesu jest dieta, którą bez szkody dla zdrowia możemy kontynuować całe życie. Chwilowe, nawet najbardziej wyszukane diety zawsze kiedyś się kończą, a wtedy zadowoleni z efektów wracamy do starych nawyków żywieniowych. Gwarantem powodzenia jest więc stała zmiana nieprawidłowych nawyków dietetycznych, które doprowadziły do pojawienia się dodatkowych fałdek.

Pieczywo jest popularnym i powszechnie spożywanym produktem w naszej diecie. Dowiedzmy się, na co zwracać uwagę przy jego wyborze.

 

Pieczywo kupione w piekarni, w supermarkecie, a może wypiekane w domu?

Jeśli nie mamy czasu, ochoty lub możliwości wypieku domowego chleba, warto zaopatrywać się w sprawdzonych piekarniach. Wybór pieczywa w piekarni można poprzedzić odwiedzeniem jej strony internetowej. Coraz więcej piekarni na swoich stronach umieszcza zdjęcia oferowanych produktów, ich skład i wartość odżywczą. Pieczywo z supermarketów charakteryzuje się zwykle znacznie gorszą jakością i wartością odżywczą. Wypiekane na miejscu, z produktów mrożonych, zawiera mniej witamin i składników mineralnych w porównaniu z tradycyjnym chlebem.

 

Chleb czy bułka?

Chleb. W bułkach, nawet w kolorze brązowym posypanych ziarenkami, znacznie częściej znajdziemy dodatek cukru i niskiej jakości tłuszczu.

Uwaga:

Cukier w pieczywie może kryć się między innymi pod nazwami takimi jak:

cukier, glukoza, sacharoza, syrop kukurydziany, syrop glukozowo-fruktozowy, karmel.

 

Biały czy brązowy?

Wartość kaloryczna białego i ciemnego pieczywa jest zbliżona – nie jest to zatem argument przemawiający na korzyść jednego z nich. Z uwagi na niższy stopień przetworzenia brązowy chleb (taki, który swojej barwy nie zawdzięcza obecności barwników) jest znacznie bogatszy w witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy. Warto pamiętać, że niezależnie od swojej masy ciała warto wybierać ciemny chleb.

          Uwaga:

Brązowe pieczywo jest bardziej ciężkostrawne niż białe.

W przypadku występowania dolegliwości ze strony układu pokarmowego, pozostaje nam

spożywanie białego chleba (najlepiej lekko czerstwego) lub pieczywa graham.

 

Na drożdżach czy na zakwasie?

Pieczywo na zakwasie charakteryzuje się wyższą wartością odżywczą i niższym indeksem glikemicznym niż biały chleb oraz korzystnie wpływa na mikroflorę przewodu pokarmowego.

Na przestrzeni ostatnich lat spożycie pieczywa w Polsce maleje. Jednocześnie obserwuje się wzrost liczby osób z nadmierną masą ciała. Zatem wszelkie diety wykluczające spożycie wyrobów piekarniczych nie wydają się być zasadne. 

Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Kunachowicz i inni, PZWL, 2018

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Czy nie jeść pieczywa na diecie odchudzającej?

To może Cię zainteresować