Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/ABC Żywienia/Fakty i mity/Dieta zgodna z grupą krwi w św...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dieta zgodna z grupą krwi w świetle doniesień naukowych

Dieta zgodna z grupą krwi w świetle doniesień naukowych

13 listopada 2017     czas czytania 2 min
W ostatnich latach zaobserwowano wzrastające zainteresowanie dietą zgodną z grupą krwi. Badania naukowe nie potwierdzają jednak jej dobroczynnego wpływu na stan zdrowia, utratę zbędnych kilogramów czy zmniejszenie ryzyka chorób przewlekłych.  

Naukowcy są zgodni, że prozdrowotny styl życia, w tym odpowiednia dieta, regularna aktywność fizyczna, niepalenie papierosów i nienadużywanie alkoholu odgrywają podstawową rolę w zachowaniu zdrowia i zapobieganiu wielu chorobom. Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opracowana przez ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia daje wskazówki zgodne z aktualnym stanem wiedzy, poparte wieloma badaniami naukowymi.

 

Powrót diety zgodnej z grupą krwi

Co jakiś czas pojawiają się propozycje „zdrowej diety”, które podważają zasady Piramidy Zdrowego Żywienia, negując korzyści takiego modelu żywienia dla większości ludzi. Jedną z takich propozycji jest dieta zgodna z grupą krwi, którą propaguje m.in. Peter D’Adamo.

Dieta zgodna z grupą krwi była popularna pod koniec ubiegłego wieku. Zdaniem jej propagatorów zastosowanie takiego modelu żywienia ma się przyczynić do poprawy stanu zdrowia, utraty zbędnych kilogramów i obniżenia ryzyka chorób przewlekłych, np. układu krążenia.

 

Założenia diety zgodnej z grupą krwi

Według autora diety nasze geny mają mieć decydujący wpływ na grupę krwi, a ona na to, jakie produkty są najlepsze dla naszego zdrowia. Autor nawiązuje do zachowań żywieniowych naszych prehistorycznych przodków. I tak np. osoby z grupą krwi „0” powinny przede wszystkim jadać dużo białka, najlepiej zwierzęcego, np. w postaci czerwonego mięsa i ryb. Powinny również wyeliminować z diety gluten, którego źródłem są produkty zbożowe, a także zrezygnować z nabiału, czyli znakomitego źródła wapnia. Osobom z tą grupą krwi nie poleca się spożywania ziemniaków, soczewicy, brukselki, kalafiora, pestek słonecznika, piwa i alkoholi wysokoprocentowych.

Osoby z grupą krwi „A” powinny skłaniać się ku diecie wegetariańskiej. Produktami niezalecanymi są mięso, nabiał, krewetki, niektóre ryby, papryka czerwona, ziemniaki, napoje gazowane oraz piwo.

Osobom z grupą krwi „B” polecana jest większość warzyw, mięso, w tym baranina i dziczyzna, kefir, twarogi, oliwa, zielona herbata. Niezalecane jest spożycie drobiu, soczewicy, krewetek, większości orzechów, siemienia lnianego, olejów roślinnych, produktów z żyta i pszenicy, dzikiego ryżu czy pomidorów.

 

Nie ma dowodów naukowych na prozdrowotne działanie diety zgodnej z grupą krwi

Badania przeprowadzone przez Jingzhou Wanga i współpracowników z University of Toronto nie potwierdziły założeń diety propagowanej przez Petera D’Adamo oraz nie wykazały jej kardioprotekcyjnego działania. Dodatkowo w artykule opublikowanym w American Journal of Clinical Nutrition – według dostępnych badań naukowych, które poddano wnikliwej analizie – nie znaleziono dowodów na potwierdzenie rzekomych korzyści zdrowotnych wynikających z diety dostosowanej do typu krwi. Zdaniem autorów w celu potwierdzenia problemu, czy stosowanie się do diety dostosowanej do grupy krwi poprawia zdrowie i/lub zmniejsza wystąpienie ryzyka innych chorób w porównaniu z dietą aktualnie proponowaną przez ekspertów do spraw żywienia, wymagane są badania, które porównają wyniki pomiędzy uczestnikami przestrzegającymi diety zgodnej z grupą krwi (grupa eksperymentalna) i uczestnikami kontynuującymi standardową dietę (grupa kontrolna) w obrębie danej grupy krwi.

W chwili obecnej nie ma naukowych dowodów na skuteczność teorii, zgodnie z którą dieta powinna być dopasowana do grupy krwi. Wykluczenie niektórych produktów może wiązać się z poważnymi niedoborami. Zanim zastosuje się jakąkolwiek dietę, należy skonsultować ją z dietetykiem lub lekarzem.

 

  1. Wang J., García-Bailo B., Nielsen D.E., El-Sohemy A.: ABO genotype, 'blood-type’ diet and cardiometabolic risk factors. PLoS One. 2014; 15;9(1):e84749.
  2. Cusack L., De Buck E., Compernolle V., Vandekerckhove P.: Blood type diets lack supporting evidence: a systematic review. Am J Clin Nutr. 2013; 98(1):99-104.

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dieta zgodna z grupą krwi w świetle doniesień naukowych

To może Cię zainteresować